diumenge, 26 de juliol del 2020

La Dra. Anna Forcada, nova gerent de l’Hospital de Berga


El canvi en la gerència de l’Hospital berguedà, s’ha fet sense una mínima consideració a qui fins ara havia estat gerent de la institució des de feia 10 anys. El canvi li ha estat comunicat al Dr. Enric Ballabriga estant de baixa laboral per malaltia. Sembla que ni el seu cessament ni el nomenament de la nova gerent han estat aprovats per la Junta del Patronat de l’Hospital que presideix l’alcaldessa de Berga.    
Una vegada més, el CatSalut menysprea la funció gerencial situant al front de l’Hospital de Berga a una metgessa de família, sense experiència en gestió hospitalària, i amb una formació molt superficial en gestió. La Dra. Anna Forcada ha anunciat que només dedicarà dos dies a la setmana de forma presencial a l’Hospital de Berga. 




La Dra. Anna Forcada és la nova gerent de l’Hospital de Berga, en substitució del Dr. Enric Ballabriga, que ha estat gerent de la institució berguedana aquests últims 10 anys. La Dra. Forcada és metgessa de medicina familiar i comunitària i tota la seva experiència professional es centra en l’àmbit de l’atenció primària de Salut on ha desenvolupat diferents càrrecs. Ara compartirà la gerència de l’Hospital Sant Bernabé de Berga amb la seva funció com a Gerent territorial de l’ICS a Catalunya central. La Dra. Forcada ja ha estat presentada al comitè de direcció de l’Hospital, als caps de servei de la institució i al comitè d’empresa, i en la seva presentació va explicar que dedicaria presencialment a l’Hospital dos dies a la setmana, fet que denota tres coses: la poca importància que es dona des del CatSalut a l’Hospital de Berga, la poca feina que avui en dia tenia la Dra. Forcada en el seu càrrec a la Catalunya Central, i el menyspreu del departament de Salut a la funció gerencial, fet que no és nou aquesta legislatura tal com s’ha comprovat en el nomenament de gerents en diferents hospitals de la xarxa pública. 

La Dra. Forcada és la nova gerent de l'Hospital de Berga
Pel que ha transcendit sembla que la Dra. Forcada pilotarà la transició de l’Hospital berguedà des d’un organisme autònom de l’Ajuntament de Berga, fins a una empresa pública que encara s’ha de crear i que es denominarà “Salut Catalunya Central”. Des de l’ICS, els rumors indiquen que la Dra. Forcada serà la gerent d’aquesta nova empresa pública.    

Aquesta canvi en la gerència s’ha produït estant el Dr. Ballabriga de baixa per malaltia, i a poc menys d’un any per la seva jubilació. Aquesta poca delicadesa a l’hora de fer el canvi ha creat cert malestar entre els professionals de l’Hospital que entenen que el Dr. Ballabriga mereixia un altre tracte per part del CatSalut i de l’Ajuntajment. Sobta que el CatSalut hagi actuat d’aquesta manera, perquè l’Hospital encara no és de la seva propietat. S’està pendent de la constitució de l’empresa pública Salut Catalunya Central, que esdevindrà la propietària del centre berguedà que en l’actualitat continua sent un organisme autònom de l’Ajuntament de Berga, anomenat Fundació, però que legalment no està constituït com a Fundació. En aquest sentit, i fins avui, l’alcaldessa de Berga encara no s’ha manifestat públicament respecte al canvi en la gerència, tot i que el seu vist i plau com a presidenta del patronat és del tot necessari per haver oficialitzat el canvi; per tant l’ha beneït. Tampoc es coneix cap reunió formal o informal del patronat on s’hagi aprovat el canvi en la gerència.

Durant tot el període de baixa del Dr. Ballabriga que es va iniciar al mes de març, la directora assistencial de l’Hospital Joana Rodríguez ha assumit provisionalment les funcions de gerència i és qui ha conduit les regnes de l’Hospital en els moments mes durs de la pandèmia. Ara, davant el nomenament de la nova gerent, que com s’ha dit només anirà a Berga dos dies a la setmana, comença a córrer el rumor que aquest nomenament anirà acompanyat d’algun suport per el dia a dia, que podria ser per algun funcionari/a de l’ICS a Manresa i que sembla que està fent mèrits per anar a Berga. Tanmateix, persones coneixedores de l’entrellat de tot plegat, situen l’origen de tot el conflicte en la figura de la Dra. Marta Chandre, actualment subdirectora del CatSalut, que anteriorment havia ocupat la plaça de gerent de la regió sanitària de Catalunya Central del CatSalut, i que segons es comenta havia tingut diverses discrepàncies amb el Dr. Ballabriga a conseqüència del tracte discriminatori i perjudicial per els interessos de l’hospital berguedà que li atorgava el CatSalut. 

Segons algunes opinions, la Dra. Chandre podria estar
al darrere dels canvis en la gerència de l'Hospital 
Sigui com sigui, si la Junta del Patronat de l’Hospital no s’ha reunit, si l’acord de cessament d’un gerent i el nomenament d’un de nou no ha passat per la Junta, si el CatSalut encara no té assignada legalment la propietat de l’Hospital, sembla que algú s’està saltant la normativa de funcionament de l’Hospital. Ja sabíem que al CatSalut no li mereix cap respecte la funció gerencial; ja sabíem que nomenen gerents a dit sense cap procés de selecció que en confirmi l’aptitud per assumir el càrrec; ara sabem a més que quan els convé no compleixen ni les previsions legals. I després presumeixen de transparència... És ben bé allò de “dime de que alardeas, y te diré de que careces...” 

La pregunta que cal fer-se és: és ètica la destitució d’un gerent i el nomenament del seu substitut sense un acord de la Junta del patronat que ho sustenti? És legal? El CatSalut pot fer el que vulgui, quan vulgui, com vulgui i on vulgui? Dona la sensació que, en alguns aspectes, la sanitat catalana s’ha convertit en el “cortijo” particular d’alguns dirigents.    

2 comentaris:

  1. Em pregunto si també feu aquest tipus d’article quan un gerent hospitalari assumeix gerències de serveis d’atenció primària sense cap experiència prèvia. M’ha disgustat molt el vostre comentari dient que algú amb formació en medicina de família no pot dirigir un hospital. Creia que tot això ja estava superat i que la nostra especialitat era tan bona com les altres, però veug que visaltres encara sou de la ‘vella escola’. Demaneu als treballadora de l’hospital que en pensen dels 10 anys de gestio d’un gerent amb ‘perigrí’ hospitalari com els quins us agraden i potser hauríeu escrit un altre tipus d’article...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Respecto absolutament la teva opinió però per assumir la responsabilitat d’una gerència calen dues coses: experiència en posicions similars i formació adequada a les responsabilitats que s’han d’assumir
      Jo no critico que sigui metge de família ni de cap altre especialitat. Només remarco que ni la formació especifica ni l’experiència professional avalen el nomenament. Res més
      Salut

      Elimina