dilluns, 20 de juliol del 2020

Nou Hospital de Girona: fumata blanca


Acord històric a Girona que acaba amb 10 anys de disputes sobre la millor ubicació del nou Hospital Josep Trueta. Finalment el nou hospital s’ubicarà a les proximitats del Parc Sanitari Martí i Julià que ja inclou l’Hospital Santa Caterina entre altres dispositius sanitaris.





D’aquesta manera Girona disposarà a partir de l’any 2028, si es compleixen les previsions, d’un gran campus sanitari que integrarà a banda dels dos hospitals, la recerca i la docència en ciències de la salut. La lluita continuada dels professionals del Trueta s’ha vist finalment compensada. Enhorabona als gironins.
 


Han estat 10 anys de discussions al voltant de la ubicació del nou Hospital Trueta de Girona. Que si la zona de Domeny era millor o si per el contrari situar-lo a prop del Parc Sanitari Martí Julià aportaria més sinèrgies atès que en aquest punt s’hi ubica l’Hospital de Santa Caterina entre altres dispositius sanitaris. Aquesta discussió va començar a l’any 2010 quan la llavors consellera de Salut Marina Geli va engegar el debat sobre la construcció del nou centre, atès el mal estat en que es trobaven l’Hospital Josep Trueta i les  seves instal·lacions. Han estat 10 anys de debats encesos, d’informes i contra-informes, de declaracions i contra-declaracions, fins i tot de certs enfrontaments, i en definitiva de manca d’entesa entre els partidaris d’una o altre solució. 

Mentre la discussió es mantenia viva, i per tant el desacord continuava vigent, anaven transcorrent els anys i els gironins continuaven sense una solució definitiva per el seu nou hospital. Un dels actors més actius d’aquest debat van ser els propis professionals de l’Hospital, capitanejats per cardiòleg Ramon Brugada que ben aviat van tenir clara quina era la millor solució i es van posar a treballar a tots nivells per aconseguir el que ells entenien que era la millor opció. Després d’anys d’anades i vingudes, finalment han aconseguit els seu objectiu: ubicar el nou Hospital Trueta a les proximitats del Parc Sanitari Martí Julià, en uns terrenys que dues terceres parts corresponen al municipi de Salt, mentre que la tercera part restant pertany al municipi de Girona. Els gironins disposaran d’un Parc Sanitari molt complert a l’alçada dels més importants d’Europa.

A aquesta decisió s’hi ha arribat per consens entre Marta Madrenas l’alcaldessa de Girona, l’alcalde de Salt Jordi Viñas, i el departament de Salut. Es tracta d’un acord qualificat d’històric per els mitjans de comunicació gironins, que ha estat possible d’una banda per un treball fosc, incansable i molt ben plantejat per Adrià Comella, director del CatSalut, que s’ha implicat personalment en la negociació, i que fonts coneixedores del procés negociador consideren que ha estat clau per l’èxit final de la negociació. Com també ho ha estat la generositat i amplitud de mires de l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas, sense deixar de banda la seva capacitat negociadora que ha permès incorporar al projecte, una substancial millora dels dispositius de l’assistència primària a la ciutat de Girona.    

El nou Hospital de referència de les comarques gironines, tindrà un àmbit poblacional que a l’estiu supera amb escreix el milió de persones. Ara caldrà revisar el pla funcional, i quan aquest estigui aprovat, s’haurà d’endegar un concurs públic per adjudicar a un equip d’arquitectura la realització de l’avantprojecte i un cop aprovat, el projecte executiu. Després caldrà licitar les obres, i adquirir l’equipament. Tot plegat, ens situa a la meitat de l’any 2028 per tenir el nou Hospital Trueta a ple funcionament, segons estimacions del CatSalut. No cal dir, que paral·lelament caldrà definir un pla d’usos dels edificis del Trueta actual, on sembla que inicialment existeix el propòsit de dedicar una part a l’atenció a la dependència dels gironins .

La notícia ha estat acollida satisfactòriament per bona part de la població, tot i que aquestes decisions sempre generen controvèrsies, cosa que també ha succeït en aquest ocasió. Per la seva part, els professionals de l’Hospital entenen que aquesta decisió ha representat una fita històrica per a la sanitat gironina i per la salut dels gironins, i es mostraven satisfets per haver estat capaços d’aconseguir que els seus arguments hagin estat valorats i tinguts en consideració per aquells que havien de prendre la decisió. Ara confien que els terminis que ha anunciat el CatSalut s’acompleixin.

Aquest acord també satisfà les expectatives de l‘ICS a Girona que ja fa un cert temps que treballava en aquesta direcció, per exemple amb el trasllat del laboratori d’anàlisis clíniques del Trueta a l’hospital Santa Caterina. Des de la gerència territorial de l’ICS a Girona, el Dr. Joaquim Casanovas valora molt positivament l’actitud de l’alcaldessa de Girona, per qui no deu haver esta gens fàcil acceptar aquesta solució, però ho ha fet amb valentia i amb una generositat que la honra. Ara caldria que tota la societat gironina s’uneixi amb aquest objectiu comú i que el consens entre els diferents actors del  territori permeti que el CatSalut pugui treballar a Girona amb comoditat i sense entrebancs per fer possible la materialització de tots els acords assolits quan abans millor.

Felicitats a tots els gironins per aquesta bona notícia que posa punt i final a un conflicte que ha durat massa temps. Els professionals sanitaris han fet valer els seus arguments i l'alcaldessa Madrenas ha demostrat ser una dona hàbil, valenta i sàvia tal com reconeix el president del Col·legi de Metges Gironí. Per fi Girona disposarà d'unes infraestructures sanitàries de primer nivell.        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada