dimarts, 28 de juliol del 2020

Hospital de Reus: tots els catalans haurem de pagar la festa


El departament de Salut ha “mutualitzat” el deute acumulat per l’Hospital de Reus, fruit d’un mal plantejament sanitari i una pitjor gestió per part de l’Ajuntament reusenc. Ara, tots el catalans haurem de pagar els costos d’aquest disbarat per el qual el departament de Salut ha assumit un passiu que ronda els 50 milions d’€



Segons la consellera Vergés la compra de l’Hospital de Reus és una fita històrica en benefici del territori i del sistema sanitari. La primera part és correcta, però la segona és del tot discutible. L’assumpció del deute de l’Hospital de Reus per part de la Generalitat implica que tot el sistema sanitari català vegi minvat el seu pressupost, i demostra que tenim un govern que per criteris de conveniència política està premiant la mala gestió. Molts hospitals catalans, amb una gestió correcta dels seus recursos, reben un tracte molt discriminatori per part del CatSalut, comparat amb el que està rebent l’Hospital reusenc. 




L’Hospital de Mora, sempre ha estat propietat del CatSalut, qui als anys 87 o 88 en va cedir la gestió a l’Hospital de Reus. Com pot dir el CatSalut que en la mateixa operació de compra de l’Hospital de Reus, ha comprat l’Hospital de Mora si sempre ha estat seu? 
Això és el que diu la web del departament de Salut: “El Departament de Salut ha culminat el procés de compra de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre”. Increïble !




Cap transparència en la compra de l’Hospital de Reus i ni una sola explicació dels comptes que s’han pactat. Tot plegat fet amb un obscurantisme molt significatiu i com a resultat, la Generalitat (departament de Salut) assumeix el deute de l’Hospital fins a dia d’avui, per un import que s’acosta als 50 milions d’€ però en cap cas s’explica quin és el contingut exacte d’aquest passiu. Per tant és impossible saber si la totalitat d’aquest deute correspon a l’Hospital o bé si pel mig hi poden haver operacions de l’Ajuntament que res o ben poc tinguin a veure amb el deute de l’Hospital pròpiament dit. De fet, l’estructura comptable del holding INNOVA, que va ser qui va encarregar-se de la construcció del nou Hospital, agrupava els seus deutes de manera que no es pot descartar que amb la hipoteca del nou Hospital s’hagin fet operacions que no tinguin relació amb els serveis de salut que prestava l’entitat

Les obres de l’Hospital van acabar costant uns 150 milions d’€ aproximadament. Per finançar aquest cost l’Ajuntament de Reus va demanar un crèdit hipotecari que s’havia de retornar amb les aportacions de 6 milions d’€ anuals durant 30 anys per part de la Generalitat i amb la venda del solar de la fàbrica Pich Aguilera que l’Ajuntament de Reus es va comprometre a vendre per finançar la seva part del cost de les obres. Què se n’ha fet d’aquest solar? Se l’ha tornat a quedar l’Ajuntament? Després dels acords que han signat el CatSalut i l’Ajuntament de Reus, aquest solar hauria de ser propietat del CatSalut. Perquè ni ens en parlen? Què amaguen?.   

Per altre banda l’equipament del nou Hospital va ser pagat al 100% per la Generalitat, a banda de la subvenció per pagar els cost de les obres, a través d’una operació de renting d’uns 35 milions d’€. La pregunta és per tant, d’on surt el passiu de l’Hospital Sant Joan de Reus que hem de pagar tots els catalans? Quina garantia tenim que tot aquest deute correspongui només a l’Hospital de Reus? Sincerament, mutualitzar el deute de l’Hospital reusenc exigeix moltes més explicacions de les que ens han donat, i molta més transparència. Si no hi ha més explicacions, l’assumpte té un aspecte molt i molt tèrbol.

I aquesta sensació de manca de transparència encara queda més consolidada quan des del departament de Salut ens diuen que en el mateix paquet han comprat l’Hospital de Mora. Això ofèn la intel·ligència. L’Hospital de Mora mai ha estat propietat ni de GECOHSA ni de l’Ajuntament de Reus, sinó que aquesta estructura jurídica de l’Hospital de Reus en tenia concertada la gestió, però l’Hospital de Mora sempre ha estat propietat del CatSalut. Què amaguen amb tot això? On són els aproximadament 10 milions que l’Hospital de Reus ha manllevat dels comptes de l’Hospital de Mora? Què està passant aquí? Com pot acceptar el departament de Salut aquesta opacitat en aquestes operacions?                    

Fa temps que està resultant prou evident que amb l’afer de l’Hospital de Reus estan passant coses estranyes i que el departament de Salut no està fent res per aclarir-les. Això és molt lleig, i un descrèdit pel propi departament de Salut; potser algun dia en traurem l’entrellat de tot plegat.                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada