divendres, 24 de juliol del 2020

Josep Maria Argimon: estem en un moment crític a Catalunya


El comportament dels ciutadans davant la Covid-19 és d’allò més lamentable, per més que els polítics s’esforcin a dir el contrari. Els ciutadans no hem estat a l’alçada del que era esperable i no hem estat solidaris amb els sacrificis i entrega dels professionals sanitaris, i això s’ha de dir clarament. Només els ciutadans som culpables del nou avenç del virus, malgrat que les administracions hagin comès errades. Ens ho hem de fer mirar tots plegats.  


 

Josep Maria Argimon, nomenat recentment secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha comparegut en roda de premsa acompanyat d’Adrià Comella, director del CatSalut i de Jacobo Mendioroz coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, per explicar la situació de la pandèmia. Han expressat la seva preocupació respecte a l’àrea metropolitana de Barcelona, zona en la qual només avui s’han comptabilitzat 1.297 positiu nous. Per el Dr. Argimon, estem en uns dies crítics per l’evolució d’aquest rebrot de la malaltia i ha destacat que els brots de Barcelona, l’Hospitalet i Cornellà continuen creixent, mentre que al Segrià sembla que hi ha una certa estabilització al igual que a Figueras. 

Segons el Dr. Mendioroz, la situació a Lleida ha estat molt complicada amb un percentatge molt alt de contagis asimptomàtics però sembla que últimament al Segrià la pendent s’està aplanant. Per la seva banda, el Dr. Comella ha explicat que l’elevada taxa de contagis està posant novament en tensió al sistema sanitari, que no ha arribat a una situació de saturació, però preocupa la tendència i per tant cal redreçar-la. Tanmateix la pressió assistencial a Lleida és motiu de preocupació, tant a l’assistència primària com a l’especialitzada.        

Tot ells han insistit en el fet que properament es prendran noves mesures. El Dr. Argimon ha comentat que aquestes noves mesures seran en funció de l’evolució de les dades en els propers dies i ha senyalat que alguna d’elles afecti a l’oci nocturn. Tanmateix, avui per avui, el Dr. Argimon descarta el confinament domiciliari de la població.

Recordem que avui s’han comptabilitzat al voltant de 2000 nous contagis a tot Catalunya, tot i que una part correspon a malalts contagiats en dies previs i que han estat incorporats avui al recompte. La taxa de positius a Catalunya és de 60,9 persones per cada 100.000 habitants amb una tendència creixent. Per això el Dr. Argimon ha volgut recordar a la ciutadania que la pandèmia hi és, i que la millor vacuna, avui per avui, és quedar-se a casa, i si s’ha de sortir prendre les mesures de seguretat conegudes, però no sempre practicades: higiene de mans, mascareta i distància de seguretat. Segurament si des d’un principi s’hagués explicat com de fàcil s’expandeix el virus, els ciutadans haurien respost millor a les mesures de seguretat. Ha advertit que la setmana vinent les dades encara seran pitjors que aquesta. 

Perquè ens està passant això? Què hem fet malament uns i altres per arribar a aquest punt similar al que teníem al mes de mars?. Repassem primerament els erros dels ciutadans:
Els ciutadans en general hem estat uns inconscients. Només cal recordar la imatge de les platges de Barcelona immediatament després del des-confinament, o el d’alguns carrers de Barcelona o places cèntriques de Lleida, entre molts altres indrets, en els que no es respectaven ni la distància de seguretat, ni es portava mascareta; és habitual veure gent pel carrer sense mascareta o amb la mascareta a la ma mentre fumen tranquil·lament; la distància de seguretat en general poca gent la respecta i la situació esdevé especialment perillosa al transport públic. Les sortides de cap de setmana són una autèntica vergonya per una ciutadania irresponsable. És clar que en aquest últim cas l’exemple donat per gent com la parella de l’alcaldessa Colau i els seus fills, sortint de cap de setmana de Barcelona quan les autoritats recomanaven no moure’s de casa, desqualifica a qualsevol polític i obligaria a dimitir a qualsevol que tingués un mínim de dignitat. I els dinars “familiars” o d’aniversari en cases particulars amb més de 10 persones? I els festes nocturnes o la mateixa berbena de Sant Joan amb concentracions massives de persones? Per tant, i contràriament al que diuen la majoria de polítics, els ciutadans en general hem mantingut i mantenim encara avui, una actitud de risc excessiu i d’una irresponsabilitat important davant de la pandèmia. I així ens ha anat; la cultura mediterrània té coses molt bones, però també alguna de no tan bona...  

Les administracions públiques també ho han fet malament. L’estatal planificant una des-escalada de l’estat d’alerta, més pensada per complaure a l’industria turística que altre cosa, de manera que va ser precipitada, i prematrura. Calia més temps per assegurar-se que la velocitat de circulació del virus era petita. Però a Catalunya tampoc ho vàrem fer millor. Pel mateix motiu que a l’Estat vàrem transitar amb molts pocs dies pel mig de la fase “0” a la Fase “3” i a la nova normalitat, sense que els contagis s’haguessin reduït de forma mínimament segura. A més el departament de Salut no estava preparat per assumir els tests de forma massiva i ni tan sols podia assegurar la identificació dels contactes dels ciutadans que donessin positiu a la Covid-19. Tot plegat ho estem pagant ben car.

I perquè les administracions públiques ho han fet malament? Per ineptes? Doncs no només. Independentment de l’aptitud per ocupar càrrecs de responsabilitat d’alguns personatges, ministres del govern espanyol i consellers de moltes comunitats autònomes, (Catalunya inclosa) s’han vist sotmesos a la pressió del món empresarial, dels negocis i de l’economia. Aquesta pressió s’ha traduït en una mena de difícil equilibri entre els interessos del poder econòmic i la salut de les persones. Malauradament, vivim en un país en el que aquest equilibri, finalment s’ha trencat a favor dels interessos de l’economia, i a Catalunya també, oi Sr. Aragonès?                                        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada