dijous, 26 de juliol del 2018

18a Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica a Puigcerdà (i V)

Sr. Lluís Recoder:

"El canvi climàtic és el problema més gran a que s'enfronta la humanitat"

"Alguns diuen que creixement i sostenibilitat són conceptes antitètics; això no és cert"



Consellera Alba Vergés:

"Ara toca reorientar el sistema sanitari cap a uns nous reptes, fruit de tots el canvis que estem vivint..."

"El departament adquireix el compromís polític inequívoc de parlar del problema dels professionals en profunditat..."     

  


(...Continua de l’entrada anterior) 

Acabada la Taula sobre el canvi climàtic va tenir lloc l’acte de cloenda d’aquesta Jornada que va dur a terme el Sr. Albert Piñeira alcalde de Puigcerdà, agraint la presència de tothom i en especial a la consellera de Salut Alba Vergés. Tot seguit va tenir lloc la conferència final a càrrec del Sr. Lluís Recoder ex conseller de Territori de la Generalitat i ex alcalde de Sant Cugat; el conferenciant va ser presentat per el Dr. Jaume Padrós, president del CoMB, i el tema a desenvolupar era “Canvi climàtic, una realitat incòmoda”. Cada vegada que d’una manera o altre coincideixo amb el Sr. Recoder, no puc evitar recordar el procés de liquidació de l’Hospital General de Catalunya, quan aquest hospital era propietat d’accionistes catalans, i que gràcies a un canvi de vot, segurament “imposat des de dalt”, del llavors alcalde de Sant Cugat, va passar a mans d’uns inversors madrilenys, perdent Catalunya la titularitat d’un hospital de referència per el país que hauria pogut jugar un paper molt més profitós per a la sanitat pública i privada catalana. Tanmateix... el passat, passat està...

El Sr. Recoder va començar dient que “el canvi climàtic és el problema més gran al que s’enfronta la humanitat en aquests moments, sobre tot a mitjà i llarg termini”. Va comentar el dietari del Baró de Maldà que a l’any 1816 parlava d’un any sense estiu: “l’estiu és com la primavera” . Quina és la raó d’aquestes anomalies climàtiques? Doncs la raó és que el volcà Tambora a l’any 1815 va fer una gran erupció i la pols volcànica es va estendre per el planeta i va provocar tots aquest canvis. “Els canvis mediambientals poden tenir un origen llunyà en el temps o en la distància” va dir. “Aquests darrers 240 anys els humans hem incidit en el clima del planeta molt més que en els 4.600 milions d’anys d’existència de la Terra o en els 2 milions d’anys d’història dels homínids. El clima sempre ha canviat per causes naturals, però els canvis en aquests darrers 240 anys, des que el Sr. Watt va inventar la màquina de vapor, han estat fortament influenciats per la ma de l’home. Des de llavors, les conseqüències de la producció industrial a la natura són evidents: contaminem rius, contaminem l’aire. Des que s’inicia la revolució industrial, la concentració de CO2 a l’atmosfera s’incrementa molt... Els humans estem alterant el clima” va afirmar. El Sr. Recoder va continuar dient que els humans no notem el perjudici que el canvi climàtic ens està causant perquè ens adaptem a aquests canvis imperceptibles que s’estan produint però a la llarga les conseqüències afectaran clarament a les futures generacions. La superfície de gel en el Planeta s’està reduint a marxes forçades, i això comporta una reducció de la capacitat de la terra de retornar els raigs ultraviolats a l’atmosfera.

A Catalunya hi ha estudis amb determinades previsions sobre el canvi climàtic: “les anomalies es disparen a partir del 1980 i això tindrà afectacions en l’agricultura, a la salut humana, al turisme de neu, etc. Caldrà redissenyar moltes de les nostres ciutats”. Va posar com exemple que a les Illes Medes un ciutadà de L’Estartit mesura cada dia el nivell del mar, i aquest no para de pujar i davant d’aquesta realitat és obvi que els deltes en el Planeta estan davant d’un gravíssim perill. “El 81% de l’energia elèctrica que es produeix avui en el Planeta procedeix dels combustibles fòssils, i per aconseguir una energia descarbonitzada hauríem de multiplica per 90 la producció d’electricitat a partir  d’energies renovables". No estem en aquest línia va afegir el Sr. Recoder... “la societat ha de canviar el seu model de desenvolupament.. tenim la tecnologia per reduir les emissions de CO2 però no ho fem perquè majoritàriament som reticents a canviar”
Què ens cal per superar aquests grans reptes? Tenim una visió ètica per entendre les conseqüències de les nostres actuacions sobre el medi? Es va preguntar el Sr. Recoder. “Alguns diuen que creixement i sostenibilitat són conceptes antitètics, no es pot créixer sens malmetre el medi ambient. Això es absolutament fals” va afegir. Però no tot són notícies negatives: “l’UE s’ha posat al capdavant de l’acord de París, i entre altres mesures ha decidit que en la propera legislatura els països hauran d’establir un pagament per generació de residus... Caldrà pagar si no tenim comportaments mediambientalment responsables... Empreses, escoles, mitjans de comunicació, la ciència, les polítiques ètiques d’adaptació a aquesta realitat, la  responsabilitat de tots i cadascú de nosaltres ens permetrà canviar les coses... la Terra és una minúcia dins de la immensitat de l’espai, i nosaltres, la nostra generació, tenim la responsabilitat de cuidar-la”. 

Tot seguit Alba Vergés, consellera de Salut, va clausurar la Jornada en una intervenció molt esperada donada la novetat que sempre representa la presència d’un conseller/a que s’estrena en el càrrec. El resum de la seva intervenció és el següent: 

“Moltes gràcies a totes i a tots... Aquesta jornada ha estat centrada en el canvi climàtic, del que no soc experta, però en tinc consciència de la seva importància...”. Va saludar a totes les autoritats present a l’acte. Tot seguit va fer un reconeixement als presos/ses polítics i als exiliats: “no deixarem de lluitar fins que tots estiguin a casa”. Va continuar dient que “fa 28 anys el nostre país es va dotar d’un sistema públic de salut d’acord a uns determinats reptes de salut d’aquell moment, i ara toca reorientar el nostre sistema cap a uns nous reptes que tenim al davant fruit dels canvis sociodemogràfics que estem vivint, amb la progressió de la comorbiditat, la complexitat, la innovació que es deriva dels nous coneixements científics, l’impacte de les TIC, i la globalització i els fluxos migratoris”

Més endavant la consellera Verés va dir que “Vull parlar també del compromís polític inequívoc del departament de voler tractar el problema dels professionals en profunditat, de la qualitat de l’ocupació, i de les necessitats de professionals sanitaris en el seu conjunt...” Va continuar dient que “tenim un diagnòstic preliminar però ben acurat, i esperem compartir-ho amb tot el sector en la cimera que ens hem compromès a dur a terme en el proper mes de setembre... És un primer pas per establir aquestes necessitats de professionals d’acord als nou reptes de salut que tenim plantejats...”. Al final de la seva intervenció Alba Vergés va dir que  “és molt important escoltar les propostes de la gent que sovint surten del territori; les hem d’escoltar... i comptant també amb l’agent de canvi que són els professionals, que són l’actor rellevant i l’aliat imprescindible per fer aquest canvis... i espero que ens trobem també amb els col·legis professionals, societats científiques i tot l’àmbit professional junt amb l’administració. Us felicito molt per la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica i espero que ens retrobem aquí o en altres espais de conversa, per pensar i per buscar conjuntament el progrés del nostre sistema sanitari. Moltes gràcies per convidar-me, ha estat un plaer acompanyar-vos... Dono per conclosa aquesta 18a Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica”

I això és tot el que la 18a Jornada d'Estiu de la Professió Mèdica de Puigcerdà va donar de sí. Una Jornada plena d'interès, tal com va quedar evidenciat amb una assistència força nombrosa.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada