diumenge, 22 de juliol del 2018

18a Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica a Puigcerdà (III)


Sr. Xavier Marcet: “De cara al futur serà molt més important allò que fem que no allò que diem”... “liderar és omplir les agendes de sentit...”

Dr. Albert Ledesma: “Un líder ha de saber determinar on estem, cap a on anem, com hi anem, i saber anar-hi junts...”

Dra. Anna Carreras: “La participació dels professionals és del tot imprescindible per poder assolir els canvis...”

Dr. Sisó: “no podem tenir líders que vagin amb una ma al davant i un altre al darrere”

Dr. Jaume Padrós: “El CoMB està treballant en un projecte que té com objectiu la formació mèdica i el lideratge”   





(...Continua de l’entrada anterior)

La Jornada va continuar amb la segona Taula del programa que girava en torn al “lideratge professional i organització sanitària”. La Taula estava moderada per Roser Fernández directora general de la Unió Catalana d’Hospitals, que es va encarregar de presentar als diferents ponents: Xavier Marcet, consultor de “Lead to Change”, Dr. Albert Ledesma, comissionat de l’Escola de Formació Mèdica i Lideratge del CoMB, Dr. Antoni Sisó metge de família, president de CAMFIC i Dra. Anna Carreres vocal de la Junta del CoMB. 

Xavier Marcet va explicar que el lideratge no s’aprèn en un màster i va exposar una sèrie de cassos de negocis que van començar molt bé, però que per errades en el lideratge estratègic de les organitzacions van acabar malament: el cas de Motorola que va llançar el primer mòbil al 1983 i avui com empresa de mòbils no existeix, entre d’altres cassos. “La tecnologia arriba i ens canvia les coses...” Va afegir que els estils de lideratge estaran molt determinats per l’agilitat en que ens puguem adaptar a aquests canvis tan ràpids, i va assenyalar com a reptes de futur l’adaptació al món 4.0, la transformació de les organitzacions, i la transformació personal. “Estem en la fase de com navegar amb la intel·ligència artificial” va afegir i va assegurar que en els propers temps passarem de la “complicació a la complexitat; allò complicat produeix problemes, allò complex produeix dilemes” Va definir el segle XX com el de les complicacions i el XXI com el de la complexitat. 
“Liderar mai ha estat fàcil, ni fer eficients les organitzacions”. En la seva opinió el segle XX va ser el segle de la planificació estratègica; “ara, al segle XXI el món canvia més de pressa que la nostra capacitat de planificar. Aquesta realitat exigeix altres formes de lideratge”. I en aquest sentit va plantejar els següents reptes per als líders del futur: Hauran de ser més estratègics i menys planificadors; ser capaços d’aprendre i desaprendre (adonar-se d’allò que abans funcionava i que ara ja no funciona, requereix un gran esforç); caldrà que siguin ambidextres (explotar en el dia a dia i saber explorar per innovar); tenir una cultura centrada en el client i tenir aptitud i capacitat per la  eliminar burocràcia. “De cara al futur serà molt més important allò que fem i no el que diem” i en aquet sentit va afegir que un líder ha de construir una visió, ser el guardià contra l’autocomplaença i l’arrogància dels membres de l’organització, i ha se ser capaç d’expressar síntesis estratègiques, transmetent una determinada manera de fer les coses. També va dir que un líder haurà de procurar no desmotivar, més que motivar, ser capaç de prendre riscos raonables, facilitar la innovació i no crear organitzacions tancades en sí mateixes. Ja al final de la seva intervenció va dir que “liderar és omplir les agendes de sentit... L’exercici del lideratge comporta construir comunitats de professionals capaços de fer coses útils per a la societat”

Tot seguit va intervenir el Dr. Ledesma que va senyalar com a característiques pròpies d’un líder saber analitzar on estem i cap a on volem anar, i il·lusionar als professionals que treballen amb ell, saber-los convèncer, acompanyar als professionals per ajudar al seu desenvolupament i saber valorar la seva feina. Va recalcar molt la determinació d’on volem anar, de com hi anem, i anar-hi junts tots els membres de l’organització. 

La següent en intervenir va ser la Dra. Anna Carreres, que va parlar de tres tipus de lideratge: el lideratge a les organitzacions, el lideratge en el territori i el lideratge clínic. Sobre el lideratge territorial va dir que és el lideratge estratègic i que marca que cal fer segons el que determina el Pla de Salut per aquell territori. El lideratge de les organitzacions ha de ser capaç de concretar les estratègies que li corresponguin per facilitar que el lideratge clínic les pugui concretar sense problemes. En opinió de la Dra. Carreras hi ha dos punts claus: gestionar l’estratègia és gestionar el talent i la participació dels professionals és del tot imprescindible per assolir els canvis. 

Finalment va completar la Taula el Dr. Sisó que va començar la seva intervenció recordant la faula de la simfonia inacabada que l’hi havia explicat fa temps el difunt Dr. Joan Rodés. Tot seguit va dir que “no podem tenir líders sense pressupostos, que vagin amb una ma al davant i un altre al darrere”Què esperem d’un líder, es va preguntar? I les seves respostes foren: positivitat, transparència, ètica i valors, adaptació als canvis, saber rectificar els errors exemplificació, posar en valor allò que s’ho val, reconèixer els mèrits dels companys, la competència clínica no és la competència fonamental al segle XXI, persuasiu i participatiu, capaç de transformar i canviar inèrcies. 

Fins aquí les intervencions dels membres de la Taula. En aquest punt va demanar la paraula el Dr. Jaume Padrós, president del CoMB, que havia seguit atentament les diferents intervencions. Va comentar que els líders acostumen a ser un resultat natural i no tots han passat necessàriament per les escoles de negocis i es va preguntar com poden detectar-se persones que tinguin aquestes condicions naturals que un líder ha de tenir. Va obtenir respostes a la seva pregunta una mica ambigües i en aquest context va explicar que el CoMB està treballant en un projecte que té com objectiu la formació mèdica i el lideratge. Valdrà la pena seguir-ho. Sens dubte és una qüestió interessant i de futur, atesa la situació actual en la que sembla que a la sanitat catalana estem una mica orfes de lideratges potents.

La Sra. Roser Fernández va tancar la Taula reconeixent tots els lideratges clínics que sense fer remor existeixen... 

(Continuarà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada