divendres, 11 d’agost del 2017

Agència Europea del Medicament (EMA): Alea jacta est...


Comença el compte enrere per decidir la ubicació de l’EMA quan aquesta abandoni la seva actual seu a Londres.


Barcelona competeix amb altres 18 ciutats europees però la candidatura barcelonina és de les que millor s’adapta als requisits exigits per la UE.  



Barcelona junt a altres 18 ciutats europees aspira a albergar l’EMA quan a conseqüència  de la concreció del “Brexit” l’Agència Europea del Medicament hagi d’abandonar la seva seu actual a Londres. El procediment per decidir la nova ubicació de l’EMA és un procés en el que la UE ha establert quatre fases. La primera ha conclòs aquest passat 31 de juliol, i consistia en que els diferents estats que integren la UE a 27 presentessin les seves ciutats candidates per acollir l’EMA amb les diferents propostes tècniques i compromisos. En una segona fase que ha començat ja, la Comissió Europea s’encarregarà d’avaluar les diferents propostes rebudes, en funció dels criteris de decisió (*)  acordats pels 27 països i que haurà d’estar enllestida a 30 de setembre. Tot i així no s’establirà un rànquing de candidatures sinó una simple avaluació del compliment dels diferents requisits.

La tercera fase es desenvoluparà íntegrament durant el mes d’octubre, a través de converses polítiques entre els membres de la comissió d’avaluació de la UE i les candidatures. La fase final es durà a terme durant el proper mes de novembre i consistirà en l’elecció per votació de la nova seu de l’EMA per part dels ministres dels diferents països. El sistema de votació, amb vot secret, podrà tenir diferents fases per eliminació de forma que si en cap d’elles no hi ha una guanyadora (segons l’obtenció d’un determinat nombre de vots) s’arribarà a una votació final amb només dues ciutats candidates.

Les 19 ciutats que han presentat la seva candidatura són: Amsterdam, Atenes, Barcelona, Bonn, Bratislava, Brussel·les, Bucarest, Copenhagen, Dublín, Estocolm, Hèlsinki, Lille, Malta, Milà, Porto, Sofia, Varsòvia, Viena i Zagreb.

A priori, sembla que la gran candidata a batre per part de Barcelona sigui la candidatura d’Amsterdam, tot i que no es pot deixar de banda Copenhagen, Estocolm, Milà o Viena. Segons el conseller Comin, Barcelona és de les poques ciutats amb les condicions òptimes per a ser elegida i que acompleix tots els requisats imposats per la UE, i mereix aconseguir ser designada seu de la EMA per la qualitat de la recerca que es fa a Catalunya, per la xarxa assistencial que disposa, per incorporar constantment la innovació, i per la industria farmacèutica implantada al país. “Catalunya té un clúster de biociències  que s’ha consolidat com un dels grans pols biotecnològics europeus”.

Però no és només el conseller Comin qui s’ha posicionat al costat de la candidatura de Barcelona; la ciutat compta també amb el suport importantíssim de Dolors Montserrat, ministra espanyola de Sanitat, i de l’Ajuntament de Barcelona, configurant un suport institucional potent. També s’ha de ressaltar el suport de la societat civil que la candidatura ha rebut i la creació d’un comitè per promoure la candidatura amb 80 professionals que faran d’ambaixadors i que difondran per Europa les característiques da la candidatura barcelonina i les avantatges addicionals que es deriven del fet que la EMA es pugui ubicar a Barcelona.

Més enllà d’aquestes iniciatives, també cal destacar alguns escrits en mitjans de comunicació de persones de reconegut prestigi, que han volgut aportar el seu gra de sorra per tal que la EMA pugui instal·lar-se a la Torre Agbar. És el cas del Dr. Bonaventura Clotet, que ha volgut explicar en un article a La Vanguardia els motius pels quals seria positiu que Barcelona fos la ciutat triada per situar-hi l’EMA. Entre aquests motius el Dr. Clotet destaca que l’EMA es convertiria en una gran impulsora de la recerca a casa nostra. També explica que tenir la EMA tan a prop comportaria tenir accés a fàrmacs nous abans que es comercialitzin, en el context de l’increment d’assajos clínics que també es produirà. El Dr. Clotet continua explicant l’increment de llocs de treballs molt qualificats i d’alta tecnologia que hi hauria i l’augment de l’activitat econòmica que tot plegat implica. L’article acaba explicant que l’EMA també es veuria beneficiada si vingués a Barcelona, atès que aquí “trobaria una plataforma investigadora de renom internacional, amb una llarga trajectòria en assaigs clínics en múltiples especialitats” Per el Dr. Bonaventura Clotet seria una relació “win-win” creadora de riquesa, no exclusivament econòmica.

El tweet de Donald Tusk explicant com es decidirà la nova seu de l'EMA
També l’exconsellera de Salut Marina Geli, ha publicat un article al diari Nació Digital, en el que fa un repàs dels mèrits de Barcelona i Catalunya per albergar la seu de l’EMA. En aquest sentit destaca entre altres aspectes que el país ha construït en 37 anys un bon sistema de salut, que disposa dels elements d’un ecosistema de les ciències de la vida i de la salut, que Barcelona i Catalunya suposen un “hub” d’atracció de la salut que arrossega un sector empresarial divers, que els resultats en salut del sistema sanitari són bons quan es comparen a nivell internacional, que Catalunya aporta un conjunt ordenat i estandarditzat de sistemes d’informació sanitària, que el sistema de recerca en salut biomèdica és de qualitat internacional, que els instituts de recerca biomèdics s’han anat incorporant a la xarxa sanitària pública a partir de l’any 2005 o que aquests instituts són un revulsiu per a la qualitat del servei sanitari. L’escrit acaba destacant el consens que sempre hi ha hagut en el país en l’àmbit de la Recerca que ja al 2008 va permetre la signatura del “Pacte Nacional per la Recerca”.

En definitiva, diferents visions que permeten entendre que aportaria l’EMA a Catalunya si finalment s’ubica a Barcelona, i què trobaria l’EMA si finalment s’ubica a casa nostra: una sòlida estructura sanitària de la ciutat i el país, i la seva vocació per la recerca i la innovació, i tot això dins d’un excel·lent entorn científic i sanitari.

“Alea jacta est...”  Veurem que dona de si el mes de novembre...        
    
  

(*)Els criteris que la Comissió Europea ha establert per dur a terme l’avaluació de les diferents candidatures seran: l'accessibilitat de la ubicació, l'existència d'instal·lacions educatives adequades per als fills dels treballadors, accés adequat al mercat laboral, seguretat social i assistència mèdica per als seus fills i cònjuges. També, es valorarà la garantia que l'agència podrà estar operativa i en funcionament el mateix dia de la sortida de Regne Unit, així com que es doni continuïtat al negoci i a l’expansió geogràfica de la pròpia agència.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada