divendres, 22 de juliol del 2016

Nous aires al Sindicat Metges de Catalunya? (i II)


Dr. Cruz: "El conveni mèdic podria abastar a tots els centres de l'ICS i a empresas publiques i consorcis. La resta de centres podrien adherir-s'hi... per fer-ho, només cal voluntat política"



"No estem en contra dels consorcis, cal que també serveixin per aprimar estructures..."



(...Continua de l'entrada anterior) 

Canviem el tema; des de fa molts anys, el conveni mèdic és una reivindicació del sindicat. La Nova Junta de Metges de Catalunya també ha manifestat la seva voluntat de negociar un conveni d’aquestes característiques. El Dr. Cruz ho explica: “hi ha una sèrie de qüestions específiques del personal mèdic que no són defensades per metges, i cal abordar-les seriosament: la gestió clínica, la formació, la recerca, i perquè no, les relacions laborals, l’organització de les guàrdies mèdiques, etc., sempre sense que això no es giri en contra de qualsevol altre col·lectiu."


Davant de la possible dificultat fins i tot legal d’aconseguir un conveni mèdic el Dr. Cruz explica que el Departament de Salut és el propietari de l’ICS tant dels hospitals com de tota l’atenció primària que aquest organisme gestiona; també té una majoria superior al 50% en tots els consorcis sanitaris, i pel que fa a la resta de centres, la seva facturació al CatSalut representa com a mínim el 85% de la seva facturació total. Per tant, de fet, el conveni podria abastar a tots els centres de l’ICS i als consorcis,  i el CatSalut a través de les clàusules dels contractes podria exigir a la resta de centres de la xarxa sanitària que s’adherissin a un conveni d’aquest estil.

El Dr. Cruz conclou que cal voluntat política per fer-ho. De fet en elpassat hi han hagut converses en aquesta direcció i en alguna ocasió han estat a prop d’aconseguir-ho, però per evitar confrontacions entre administració, patronals i altres sindicats finalment la converses no han acabat de prosperar. No volen un conveni mèdic per convertir-se en un lobby de pressió. La pressió si els cal, la poden exercir sense necessitat de cap conveni específic. El que si volen és poder incidir en qüestions que els afecten directament com ara impedir noves retallades, recuperar paulatinament tot el que s’ha deixat de fer, acabar amb la precarietat contractual del personal mèdic, recuperar mica en mica el nivell de les retribucions, col·laborar amb l’administració sanitària per abordar el greu problema de l’obsolescència tecnològica de molts aparells i equipaments, etc.

En el tram final de la conversa abordem el tema del Pacte Nacional de la Salut. En aquesta qüestió el sindicat va tenir un comportement difícil d’entendre, doncs quan se’ls havia donat la conformitat a dos dels temes que ells reivindicaven, es van aixecar de la taula i van deixar el Pacte. Sobre la qüestió el Dr. Cruz manifesta que hi va haver un problema de base quan els que dirigien les reunions, al final es van treure de sota la taula un document que tenia poc a veure amb el que s’havia estat tractant en les diferents reunions. El Dr. Cruz diu “tenim un bon model sanitari, cal fer una revisió, deixar per bo el que funciona i redefinir allò que no va. El Pacte Nacional per la Salut encara és possible si ens movem en aquesta línea” 

I un últim tema: el “Gran ICS” que ho havia d’abastar tot (els centres de l’ICS i les EPiC). En aquest punt el Dr. Cruz es mostra conciliador. Entén que a nivell territorial es puguin formar consorcis que incloguin diferents entitats públiques o sense ànim de lucre, per millorar les prestacions sanitàries i oferir més i millors serveis als ciutadans. “No estem en contra dels consorcis, el que cal és que també serveixin per aprimar notablement les estructures directives, que es faci amb transparència, amb la participació dels professionals, que es respectin els drets de les persones que s’hi integrin, i les seves condicions laboral."


El Dr. Cruz vol aclarir una qüestió abans de acomiadar-nos que és el de la representativitat del sindicat. En aquest sentit explica que “de tots els metges afiliats a sindicats, el 98% està afiliat a Metges de Catalunya. A l’ICS, Metges de Catalunya és la primera força sindical, i pel que fa als centres concertats la representació és també molt important, i els nostres afiliats són en algun hospital els presidents dels comitès d’empresa” Doncs dit queda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada