dimecres, 20 de juliol del 2016

Nous aires al Sindicat Metges de Catalunya? (I)

“Nosaltres no hem signat res, perquè mai ens han posat sobre la taula res que valgués la pena signar, tot i així la nostra voluntat d’arribar a acords hi és; però arribar a acords implica que les dues parts perdin plomes” afirma el Dr. Jordi Cruz, nou president del sindicat.


En les negociacions dels convenis, Metges de Catalunya ha presentat sempre una plataforma de negociació que mai ha estat tinguda en consideració per part de les patronals  

   

El Dr. Jordi Cruz, president de Metges de Catalunya
Com és ben sabut fa pràcticament un mes, Metges de Catalunya va renovar la seva cúpula directiva mitjançant un procés electoral. D’aquelles eleccions en va sortir un nou equip directiu encapçalat pel Dr. Jordi Cruz cirurgià de l’Hospital de Mataró, que en les seves primeres manifestacions públiques va expressar el compromís del sindicat per reforçar el tarannà negociador de l’organització. Sota el nom de “Obrint Portes” la candidatura guanyadora es plantejava establir línies de complicitat amb l’administració sanitària per abordar els problemes que afecten al col·lectiu mèdic. Per parlar de tot això, m’ha semblat interessant conèixer l’opinió del Dr. Jordi Cruz, flamant president de Metges de Catalunya.

El primer tema que hem abordat ha girat en torn d’aquests possibles aires nous que haurien de permetre que el sindicat no fos conegut per ser un sindicat “que mai signa cap acord”. En aquest sentit el Dr. Cruz ha manifestat que “renovar a les persones comporta renovar també les idees. Som un equip, que formem una direcció col·legiada que volem que tingui un aire més participatiu pel que fa a la vessant interna de la nostra actuació”. El Dr. Cruz ha volgut explicar també quina orientació volen donar a la seva activitat externa, i en aquet sentit ha agafat immediatament el brau per les banyes, dient que “la llegenda urbana que diu que Metges da Catalunya no signa res, és un mantra creat interessadament per algú d’alguna patronal sanitària, per apartar-nos del procés de negociació. El cert és que mai ens han posat sobre la taula res que valgués la pena signar."

Per il·lustrar la seva afirmació, el Dr. Cruz posa un exemple prou entenedor. Es remunta a l’any 2006, quan Metges de Catalunya va convocar una vaga als hospitals de la xarxa pública, que es va desconvocar perquè s’havia arribat a l’acord de crear el “consell de la professió mèdica” que havia de ser una taula de negociació permanent executiva i exclusiva per a facultatius.. El Dr. Cruz senyala que “el sol fet d’aturar una vaga per participar en una taula com aquesta indica la clara voluntat negociadora del sindicat” El Dr. Cruz continua dient que “a pilota passada va quedar clar que en realitat no hi havia cap voluntat negociadora per part de les patronals. El mateix dia que es va desconvocar la vaga, durant la nit es va signar el conveni de la XHUP. El Tribunal Suprem acabava de sentenciar que el preu hora d’atenció continuada era el preu de la jornada ordinària incloent retribució fixe més complements i en el conveni les patronals només hi van posar la retribució fixe.  És evident que allò no es podia signar...” 


El Dr. Cruz dona encara un altre exemple de la voluntat negociadora del sindicat i explica que Metges de Catalunya és l’únic sindicat que en les negociacions dels diferents convenis ha presentat la seva plataforma de negociació, que mai ha estat tinguda en compte per les patronals. “Mai ens han proposat cap acord amb cara i ulls. Estem amatents a negociar-ho tot, però sense enganys, dient-nos la veritat. Nosaltres estem disposats a perdre plomes, però a això hi han d’estar disposades totes les parts d’una negociación”.

(Continuarà...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada