diumenge, 15 de maig del 2016

Quan la política interfereix en la gestión de la sanitat (I)


Dr. Jordi Colomer: “INNOVA havia situat a l’hospital de Reus en l’ull de l’huracà; tot i així vaig veure un anunci al diari i vaig decidir presentar-m’hi: era un repte professional engrescador”.


“Estic dolgut, no tant per mi, sinó pel meu equip. S’han carregat a tres persones molt vàlides a les que jo havia convençut per venir a Reus, traient-les dels seus llocs de treball”



El Dr. Colomer el dia en que va ser presentat com a director
general del Grup SAGESSA
Fa pocs dies va saltar la notícia: el consell d’administració de l’Hospital Sant Joan de Reus, havia demanat al dimissió del Dr. Jordi Colomer director general del Grup SAGESSA, per pèrdua de confiança. En aquest blog ja vaig oferir una primera anàlisi de la situació en la que anunciava que seria molt interessant conèixer l’opinió del propi Dr. Colomer. Finalment ha estat possible mantenir una conversa amb el Dr. Colomer per conèixer de primera ma el seu punt de vista sobre el que realment ha succeït a Reus.

En primer lloc, cal repassar la trajectòria professional del Dr. Colomer. Format a Bellvitge, el Dr. Colomer va iniciar la seva activitat com a metge a l’Hospital de Viladecans on va destacar per ser pioner en la introducció a Catalunya, però també a Espanya, de la cirurgia major ambulatòria. Interessat pel món de la gestió i influenciat per la cultura de gestió sanitària anglesa, el Dr. Colomer va començar a entrar en contacte amb el món de la gestió a l’Hospital de Viladecans on en va assumir la gerència i des d’on va fer el salt a l'Hospital de Mataró. Allà li va tocar fer la fusió de les dues institucions hospitalàries mataronines: l’Hospital Sant Jaume i l’Aliança Mataronina, institucions amb cultures diferents, que fins i tot va comportar algun enfrontament entre professionals derivats de la fusió de serveis que es va dur a terme. Aquella etapa a Mataró li va servir per fer el salt professional a la gerència dels Hospitals Vall d’Hebron. La següent etapa va ser a la direcció general de l’Hospital de Sant Pau, per finalment anar a Reus, liderant un grup empresarial constituït per un conglomerat de 18 empreses, totes elles sota la responsabilitat del Dr. Jordi Colomer.

Pel Dr. Colomer anar a Reus era tot un repte professional. L’afer INNOVA havia situat a l’Hospital Sant Joan de Reus en l’ull de l’huracà. Per aquest motiu una de les coses que Dr. Colomer destaca del seu pas per Reus és el portal de transparència que no dubta en qualificar com un dels millors d’Espanya, anomenat “Portal de Dades Obertes del Grup SAGESSA”. És un portal capdavanter i on realment s’hi pot trobar tota la informació rellevant del Grup, dissenyat pel responsable d’Organització i Sistemes que el Dr. Colomer havia incorporat al seu equip.  Aquest portal inclou fins i tot dades qualitatives que és una qüestió que sempre ha preocupat molt al Dr. Colomer. “El malalt ha de sortir de l’hospital millor que com hi ha entrat”. Ell sempre ha afirmat que no hi ha bons o mals hospitals, hi ha bons o mals serveis, referint-se a la qualitat de l’assistència.

Quan el Dr. Colomer va arribar a Reus al febrer del 2104, es va trobar amb un hospital on ja feia alguns anys que s’arrastraven resultats d’explotació negatius, tapats amb resultats extraordinaris. Aquesta situació es va anar agreujant amb algunes decisions que encara van dificultar més l’equilibri dels comptes, i amb un comitè d’empresa acostumat a negociar més amb l’Alcalde de Reus que no pas amb la direcció del centre. Com a exemple, el Dr. Colomer explica que en la discussió del conveni amb els sindicats, aquests varen aconseguir que l’Alcalde de Reus acceptés variar la posició d’una coma en la redacció d'una frase, que ha generat greus discussions amb el tema de les DPO, que en molts hospitals dels SISCAT fa ja anys que no es cobren, creant ambigüitat al no respectar la mateixa redacció que la del conveni del SISCAT. A títol d’exemple de la politització existent actualment a la cúpula de l’Hospital de Reus, el Dr. Colomer explica que el PPC ha fet aprovar en el Ple de l’Ajuntament, una moció per la qual els sindicats estaran representats en el consell d’administració. Sens dubte, tot el procés d’INNOVA està influint d’una manera molt clara en les decisions que es prenen al voltant de SAGESSA.     

Les exagerades dimensions de l'Hospital de Reus
estan en l'origen del seus desajustos   
Un dels motius que fan que el Dr. Colomer estigui dolgut és que la “pèrdua de confiança” ha afectat també a tres persones que ell havia convençut per acompanyar-lo professionalment en aquest projecte reusenc. Es tracta de Eduard Gil, que ha estat el responsable de l’àrea d’organització i sistemes, Eulàlia Dalmau que ocupava la direcció corporativa i qualitat, encarregada de dissenyar i posar ordre a l'estructura societària de SAGESSA i David Baulenas que era el director territorial de l’àrea del Baix Camp. Ara aquests professionals que han fet molt bé la seva feina, es troben a l’atur, cercant una nova destinació professional per culpa d’uns polítics que només han sabut justificar aquestes decisions amb la frase “Dr. Colomer ara és el moment de la política, no de la gestió". Doncs van ben arreglats la gent de Reus si la política els ha d’arreglar els problemes de sostenibilitat d’un hospital que requereix de decisions valentes i urgents si vol assegurar la seva viabilitat econòmica. Aquestes dicisions mai seran preses per un col·lectiu de polítics més interessats a no perdre vots que a altre cosa. 

Tanmateix i veient com van les coses al Vallès Occidental tampoc ens hauria d'estranyar massa que el Departament de Salut aterri a Reus amb un sac de diners (inexistents) per tapar puntualment la situació. Dona ben bé la sensació que al Departament de Salut li sobren les diners. Allà on va de visita el conseller, hi deixa (de paraula) una bona quantitat de milions. Veurem que passarà quan els hagi de pagar...


(Continuarà...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada