dijous, 5 de febrer del 2015

El concurs de l’encàrrec de gestió de l’ABS de l’Escala, de nou anul·lat


Portem més de dos anys, sent incapaços de resoldre el concurs de l’Escala

Algú al CatSalut no està fent del tot bé la seva feina



Per segona vegada, el Departament de Salut ha decidit anul·lar el concurs per gestionar  l’ABS de l’Escala. Encara que sembli impossible, un seguit d’errades administratives ha portat a l’anul·lació del concurs quan aquest es trobava ja en la fase final d’adjudicació. Recordem que aquest concurs va se convocat per primera vegada a finals del 2012. Al gener del 2013 el concurs fou atorgat a Eulen, empresa privada especialitzada en la prestació de diferents serveis, i entre ells serveis de tipus residencials. Aquesta adjudicació va ser recorreguda davant l’OARCC i aquesta va decidir al mes d’abril del 2014, anul·lar l’adjudicació basant-se en que no quedava suficientment aclarit que es puntuava a l’hora de fer les valoracions de les diferents ofertes atès que els criteris de valoració no estaven suficientment concretats en les clàusules del plec de condicions.

El Servei Català de la Salut va corregir aquests deficiències i a la tardor de 2014 va tornar a convocar per segona vegada el concurs per gestionar l’ABS de l’Escala. En aquesta ocasió es va adaptar el plec de condicions segons els criteris de l’OARCC, i a més es va rebaixar una mica el pes de l’oferta econòmica en favor de les aportacions tècniques que puguin fer els diferents licitadors.

El CAP de l'Escala
Aquest segon concurs, va començar ja amb alguns entrebancs, atès que al poc de ser publicat al DOG es va tenir que ampliar el termini de presentació d’ofertes per que la informació sobre la plantilla de personal de l’ABS presentava algunes dificultats  d’interpretació a judici d’alguns licitadors. Solucionat aquest entrebanc el concurs va seguir el seu curs legal, d’obertura de pliques i valoració de les ofertes. Va ser en aquesta fase quan la Fundació Salut Empordà que ara porta 14 anys gestionant aquesta ABS va presentar noves al·legacionsreferides a l’experiència que calia acreditar per presentar-se al concurs. En concret, la Fundació Salut Empordà demanava que l’experiència estigués relacionada amb l’objecte del contracte: la gestió d’un equip d’atenció primària de salut, mentre que l’experiència que es demanava en el plec de clàusules feia referència a la gestió sanitària sense cap altre consideració. I és aquí on ha sorgit el problema.

El CatSalut opinava que l’experiència concreta en gestió de primària, quedava acreditada pel fet que l’adjudicatari havia de subrogar-se el personal que ja estava prestant els serveis, i per tant l’experiència en gestió de la primària venia donada pel mateix fet de la subrogació. Per contra, la Fundació Salut Empordà demanava que l’experiència que s’havia d’acreditar “per presentar-se al concurs” (no quan l’adjudicació ja estigués resolta) havia d’estar relacionada amb l’objecte del concurs que no era altre que la gestió d’un equip d’atenció primària, i en base a aquesta lògica tan clara la Fundació va presentar el recurs.

Val a dir que aquesta lògica referida a l’adequació de que l’experiència a acreditar estigués relacionada amb l’objecte del concurs, era també defensada per prestigiosos juristes de la Salut com per exemple en Josep Lluís Lafarga, que ja havia utilitzat aquesta argumentació en el concurs que s’havia convocat per la gestió del l’ABS d’Alcover i que també ha estat anul·lat pels mateixos motius.

El conseller Ruiz hi ha posat seny...
Finalment, ha estat el conseller de Salut Boi Ruiz qui ha fallat en favor del recurs presentat per la Fundació Salut Empordà, anul·lant de nou el concurs (aquesta vegada abans de l’adjudicació provisional), i sembla que amb la intenció de convocar-lo novament per tercera vegada tal com ha confirmat Josep Maria Padrosa Director del CatSalut .

Fins aquí el relat dels fets, dels que s’extreu una primera conclusió, referent al mal astruc que persegueix a aquest concurs. A banda d’això, hi ha un altre qüestió que no és altre que reconèixer que des de l’administració les coses no es poden fer pitjor; algú ha fet molt malament la seva feina al CatSalut, i els temps no estan precisament per aquest tipus d’errades. I vull destacar en positiu un tercer element,  que no és altre que reconèixer l’actuació imparcial i honesta del conseller de Salut Boi Ruiz.


Per acabar un reflexió: més enllà del mal estruç i més enllà de la feina no massa ben feta, a l’Escala es posa de manifest una qüestió que caldria resoldre amb urgència a Catalunya, i que és dotar al país d’un marc jurídic adient a la seva realitat. Si els encàrrecs de gestió dels hospitals no han de sortir a concurs, no ho podem arreglar perquè la gestió del equips d’atenció primària tampoc hi surtin? Evitaríem ridículs com aquest. 

Aclariment: en el text s'esmenta a l'advocat Josep Lluís Lafarga, com a persona que havia treballat en el recurs interposat davant del conseller de Salut pel concurs de l'ABS d'Alcover. Tot i que em consta que el Sr. Lafarga comparteix l'argument que l'experiència que cal demostrar en un concurs ha d'estar clarament relacionada amb l'objecte del contracte, en el cas d'Alcover no va ser el Sr. Lafarga qui va presentar el recurs, sinó  l'advocat administrativista José Maria Fernández Astudillo especialitzat en contractació pública, actuant en representació de l'EBA d'Alcover


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada