diumenge, 8 de febrer del 2015

Millora la comunicació al Servei Català de la Salut (II)

A 31 de desembre s’haurien corregit els efectes negatius de les retallades sobre les llistes d’espera, fet que si es confirma és una excel·lent notícia


Nous criteris pel seguiment de les llistes d’espera


Al 2015, i en aplicació del nou sistema de contractació, es començaran a transferir noves responsabilitats als equips d’atenció primària, per tal que tinguin més capacitat de decisió.



En la entrevista a “La Xarxa” es va tractar el tema de les llistes d’espera. Sobre aquesta qüestió el Dr. Padrosa va explicar que en el proper consell de direcció del CatSalut s’hi exposaran les dues Ordres que han preparat per la seva aprovació per regular d’una manera diferent els temps de garantia de les intervencions quirúrgiques. En una propera roda de premsa el CatSalut informarà de la situació de les llistes d’espera una vegada tancat el 2014. Pel que sembla la situació serà molt similar a la que hi havia al 2010, fet que de ser cert, significa que s’hauran pogut corregir els efectes negatius de les retallades sobre les llistes d’espera.   

El desplegament d’aquests dues ordres haurà de permetre incorporar noves patologies amb temps garantit d’intervenció, i en aquest sentit destaca que la primera de les Ordres, preveu la incorporació de les intervencions de cirurgia cardíaca i oncològica, que tindran un temps garantit entre 45 i 90 dies, junt amb d’altres patologies considerades urgents o que influeixen en la qualitat de vida del malalt. Seran un total de 26 patologies les integrades en els temps garantits, que oscil·laran entre els 45 dies per les intervencions associades al càncer i els sis mesos. També es preveu que surtin de la llista algunes de les 14 patologies que avui tenen un temps garantit de 6 mesos. En una segona Ordre es vol aconseguir que la resta d’intervencions quirúrgiques no incloses en els temps garantits es resolguin en el termini màxim d’un any i per això s’establiran una sèrie d’orientacions dirigides a aquest fi.

El Dr. Padrosa ha volgut deixar molt clar que “ningú pugui interpretar que traiem unes Ordres noves per maquillar la situació de les llistes d’espera. Informarem amb tot detall de la situació a finals del 2014 fent la comparativa amb la situació al 2010, i partir d’aquí, adequarem a la realitat actual el seguiment de les llistes d’espera” El nou enfocament de les llistes d’espera que s’ha consensuat amb les societats professionals i associacions,  fa referència també a les proves diagnostiques, a les visites a especialistes, i al temps per aconseguir visita a l’atenció primària, que no podrà ser superior a les 48 hores.

Al Dr. Padrosa se li va preguntar si aquestes noves Ordres afectarien d’alguna altre manera a la primària. La resposta va començar reconeixent el pes dels metges de primària en el sistema. Va afegir que al 2015 entra en aplicació el nou sistema de contractació que dona més joc a l’atenció primària. “En el decurs d’aquest any 2015 a uns 30 equips d’atenció primària se’ls hi plantejarà un nou model d’assignació en el que ells tindran capacitat de decidir les derivacions entre altres coses. És un canvi substancial que s’ha de fer per fases. Volem transferir capacitat de decisió als equips d’atenció primària, i més endavant, transferir també el pressupost necessari per que es tanqui tot el procés”.

La pregunta següent va fer referència a les queixes del PSC de Vilafranca, que per culpa de les retallades veu amenaçada l’autonomia de gestió de l’Hospital de Vilafranca. El Dr. Padrosa va respondre que “L’Hospital a Vilafranca és un hospital ben gestionat.  Ha tingut com tots, situacions de tensió. Ha tancat bé el 2014 i no veig que hi hagi cap risc de cara al 2015. Hem de veure si l’assignació 2015 li ha de permetre continuar complint com fins ara o no. Veiem on estan aquests punts que poden neguitejar als representants del PSC que formen part també del consell rector. No entenc que es posi la bena abans de la ferida; és prematur fer aquestes afirmacions. Si l’assignació de la compra 2015 representa una millora no entenc perquè apareixen aquests neguits. Podria estar relacionat amb les expectatives que hi havia de poder gestionar un equip d’atenció primària, però aquestes coses han de respondre al sentit comú, i si ara està funcionat correctament perquè hem de canviar de proveïdor?”

Els entrevistadors li varen explicar al Dr. Padrosa que la plataforma en defensa de l’Hospital de Viladecans no se’n fia de que finalment s’iniciïn les obres d’ampliació del centre. Va respondre que “l’Hospital de Viladecans es un projecte històric que calia replantejar. Els temps han canviar molt; els últims hospitals que hem obert ens sobren m2 per un tub, el més recent el d’Olot. Jo sóc d’allà i en puc parlar. Els professionals s’ho mereixien i els ciutadans també, però tot el que es excessiu després costa diners. En l’àmbit territorial de Viladecans hi ha hagut nous dispositius sanitaris importants, avui en dia la cirurgia sense ingrés o els nous dispositius sociosanitaris tenen una influència en els dimensionaments dels centres que fa poc temps no existien, i tot això fa que aquell projecte inicial s’hagués de replantejar. Aquest nou enfoc ja s’ha fet i s’ha presentat el Pla Funcional definitiu. Ara es traurà el concurs d’idees per poder encarregar el projecte a un equip d’arquitectura que esperem estigui acabat al 2015”.


Continuarà


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada