dimecres, 11 de febrer del 2015

Els alcaldes dels pobles inclosos en l’àmbit territorial de l’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala no volen que es respecti la Llei


Volen “barrar el pas” a la gestió de l’ABS de l’Escala, a empreses amb ànim de lucre


Incomplir la Llei és propi de repúbliques “bananeres”


Des d’aquest blog he defensat des del primer moment, que per gestionar una ABS era bàsic, demostrar que es tenien coneixements per fer la feina amb garanties (experiència) i que calia a més tenir una sensibilitat especial pel territori. Quan a L’Escala es va produir la primera adjudicació a una empresa privada que no era del sector, vaig ser dels primers a queixar-me d’aquella adjudicació criticant que no es valorés l’experiència de les empreses en gestió d’equips d’atenció primària ni l’arrelament al territori que hauria d’assegurar el coneixement de les característiques de la població assignada. Deixo clara la meva postura per que el que ve a continuació no agradarà massa als alcaldes de l’àmbit territorial de l’ABS de L’Escala.    

Una vila marinera tan bonica com L'Escala, si no parem
compte, la farem més famosa pel concurs de l'ABS
que no pas per les seves encantadores platges
i les seves magnífiques anxoves   
Sovint, quan se surt amb èxit d’una situació complicada, ens agafen atacs de valentia i això ens produeix una eufòria desmesurada. Quelcom similar és el que deu haver succeït als alcaldes en qüestió, tal com es desprèn del comunicat que van donar a conèixer ahir mateix en el que reclamen que el Govern de la Generalitat faci un “pas endavant” i en les bases que han de regir el nou concurs per adjudicar la gestió de l’ABS de l’Escala  “es barri el pas” a empreses amb ànim de lucre per evitar “la privatització del servei, i la retallada de les prestacions”.

Abans de continuar amb el contingut de les manifestacions de l’Alcalde de L’Escala que ha actuat com a portaveu de la resta d’alcaldes afectats, centrem-nos en el conjunt de falsedats  que aquest home deixa anar en tan poques paraules. El Sr. Alcalde de L’Escala considera un pas endavant que el Govern de la Generalitat “barri el pas”. Només aquesta expressió ja palesa el tarannà democràtic de la persona que pronuncia la frase. Però és que a més hi ha una Llei, que és la Llosc que NO impedeix a les empreses privades amb ànim de lucre presentar-se a cap concurs públic. El Sr. Alcalde no li pot demanar al govern que no compleixi la Llei. Tanmateix no és només la Llosc qui permet que les empreses privades amb ànim de lucre es puguin presentar a concursos, és la pròpia Llei de Contractes de les Administracions Públiques, que el Sr. alcalde hauria de conèixer molt bé, qui no posa cap mena de trava al fet que una empresa privada es presenti a un concurs públic. O és que el Sr. alcalde de L’Escala “barra el pas” a determinades empreses per fer serveis públics al poble?.

La segona crítica, és pel demagògic concepte de privatització. Quina mania! Guanyi qui guanyi el futur concurs, el servei estarà finançat públicament, i serà per tant un servei públic prestat ( o no, això ja es veurà) per una empresa privada. La “privatització” fa referència a quan “la propietat” passa a mans privades i al fet de si s’ha de pagar o no un preu per rebre el servei. I és obvi que la propietat és pública, i que pel servei no es paga. Es tractaria doncs d’un servei públic prestat per una entitat privada, com els parquímetres de L’Escala, o la farmàcia del poble. Per tant Sr. alcalde, de privatització res. Servei públic prestat per una empresa, privada o no, això ja ho veurem quan el concurs s’adjudiqui, però servei públic, tingui-ho clar.

En aquesta reunió d'alcaldes es va decidir el contingut
del manifest 
I la traca final ve amb la frase “evitar la retallada de les prestacions”. Però Sr. alcalde, vostè es pensa que els CAP propietat de l’ICS no han sofert retallades? No ha sentit les queixes de molts alcaldes que han protestat per que els tancaven un servei nocturn d’urgències que utilitzava molt poca gent?. No em crec de cap manera que vostè no sàpiga totes aquetes coses. Vull pensar que com que el mes de maig està a la cantonada, vostè utilitza la sanitat per intentar arreplegar un grapat de vots que li permetin continuar a l’alcaldia, a vostè i als alcaldes que com vostè han signat aquest nou manifest. Permeti’m dir-li, amb tot el respecte que hi ha uns límits ètics que no s’han de sobrepassar. És del tot  legítim intentar aconseguir vots, és evident; ara bé, també és evident que hi ha uns temes que són “sagrats” si m’ho permet, i amb la sanitat no és ètic fer política. Vostè pot denunciar tot allò que no funcioni bé, només faltaria i criticar el que li sembli oportú, però utilitzar la demagògia i el populisme en el món de la sanitat, tan sensible per a la opinió pública, no és precisament ètic.

Afegir que les alcaldes volen també ser rebuts pel conseller Ruiz per aconseguir que "el Govern hi posi seny" abans de redactar el plec de condicions del concurs. No vull ni qualificar ni comentar la frase; parla per ella mateixa,  però Sr. alcalde, com n'hi diem d'això? prevaricar potser?. Estigui ben segur que el conseller Ruiz hi posarà tot el seny del que alguns sembla que no en van massa sobrats.

Com diu una persona molt coneguda a la sanitat catalana, amb la Salut no si juga... ni per fer política.   


Voldria acabar amb una altre petició que han fet els alcaldes de la zona: entrar al patronat de la Fundació Salut Empordà. No em pronuncio sobre el tema, doncs correspon a la Fundació manifestar-se al respecte, però el que queda molt clar és com els agrada als polítics ocupar cadires... quina afició…!    


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada