dissabte, 21 de febrer del 2015

Continua la roda de canvis a l’ICS


Alfredo Garcia rellevat de la gerència de Bellvitge


Joaquim Casanovas, probable nou gerent territorial de GironaTal com indicaven el rumors, finalment s’ha confirmat el canvi a la gerència de l’Hospital de Bellvitge. En la sessió d’ahir de la comissió executiva del consell d’administració de l’ICS es va prendre entre d’altres, la decisió de rellevar del seu càrrec de gerent territorial de l’àrea Metropolitana Sud al Dr. Alfredo Garcia. Aquesta àrea territorial inclou a més dels hospitals de Bellvitge i Viladecans, l’assistència primària de les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf.

El Dr. Alfredo Garcia, actual gerent de Bellvitge, deixarà
el seu càrrec el proper 8 de març
Amb aquest nou canvi, en aquests moments hi ha dues gerències territorials molt importants (Girona i Metropolitana Sud) pendents que s’anomeni el substitut de les persones que han estat rellevades. Fa poques setmanes el Dr. Vicenç Martínez gerent territorial de l’ICS a Girona, va ser nomenat gerent dels Hospitals Vall d`Hebron, i dona la impressió en funció dels rumors que corren que el seu càrrec a Girona podria ser ocupat pel Dr. Joaquim Casanovas, amb una llarga trajectòria en càrrecs de responsabilitat, entre ells el de gerent de l’ICS en l’etapa anterior a la de l’actual gerent Pere Soley. En l’actualitat el Dr. Casanovas és gerent de la Regió Metropolitana de Barcelona del CatSalut.    

El relleu del Dr. Alfredo Garcia a Bellvitge, tot i que públicament no han transcendit els motius que el justifiquen, podria estar motivat pels diferents conflictes que s’han produït en el centre, relacionats d’una banda amb el tancament de llits i els successius col·lapses a urgències, i de l’altre amb algunes informacions mal explicades i pitjor comunicades relatives al pressupost 2014, i els mals entesos al voltant de si hi havia o no retallada pressupostària en aquell exercici. Sigui com sigui, ara s’està pendent del destí del Dr. Garcia, que sembla que té diferents alternatives sobre la taula per decidir quina li convé més, i sobretot pendents de qui assumirà el relleu a la gerència de Bellvitge.

Bellvitge ha estat històricament un centre complicat de gestionar. Des de les èpoques convulses de l’any 88 quan els problemes derivats del SIDA, han passat per la gerència persones de reconegut prestigi professional: des de Francesc Moreu, que venia del Clínic de València i anteriorment de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, a Pere Soley actual gerent de l’ICS, passant per Xavier Corbella, excel·lent professional i millor persona, han estat junt amb d’altres professionals al càrrec de la responsabilitat de gestió d’aquest centre certament difícil de gestionar. Per això la persona que hagi d’assumir aquesta responsabilitat, de la que pel moment no n’ha transcendit el nom però se sap que és metge i que està integrat a l'alta direcció d'una organització sanitària, i que el seu nomenament sorprendrà per inesperat; haurà de respondre a un perfil molt concret en que la capacitat de comunicar sigui molt destacada si no vol patir els mateixos inconvenients que els seus antecessors. 

Queda doncs pendent conèixer la persona que ha de rellevar al Dr. Alfredo Garcia a Bellvitge. Els rumors però parlen encara de més canvis, i en aquest sentit sona amb força la gerència territorial de Tarragona, on com en els cassos de Vall d’Hebron i Bellvitge, han sovintejat els conflictes. Dèficits en saber comunicar adequadament les coses han propiciat a Tarragona falses acusacions de privatització, sense que s’hagi sabut donar una  resposta prou ferma i contundent a les mateixes, i tot plegat ha generat conflictes, mals entesos, mal ambient, etc. La desgraciada mort d’un farmacèutic tarragoní per un infart que no va poder ser atès a la unitat d’hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII va ser també un element que es va afegir al mal ambient general. És per tant lògic que es puguin produir canvis a Tarragona, tot i que això és pura especulació sense  cap mena de consistència. 

Pere Soley va canviar ara fa un any tota la primera línia
de l'organigrama de l'ICS. Ara ha inciat el canvis en la
línia dels comandaments territorials

 
On sembla que també properament hi hauran canvis és al Consorci del Maresme, atès que el Dr. Joaquim Esperalva sembla que està pròxim a la jubilació.  L'Hospital de Mataró és un d'aquells centres en els que un bon professional si ha de sentir a gust per força. A banda de l'equip humà, el pla estratègic que en el seu moment va elaborar l'actual gerent de l'ICS Pere Soley, amb les actualitzacions que corresponguin, és un repte llaminer per qualsevol bon professional de la gestió.  

Val a dir que els canvis en les gerències no volen dir necessàriament incapacitat del professional per assumir amb èxit les responsabilitats de les persones rellevades dels seus càrrecs. Els canvis poden venir propiciats per motius ben diferents a les capacitats professionals de les persones rellevades, i poden tenir a veure amb la idoneïtat per introduir determinats canvis estratègics en els centres, amb la seva adaptabilitat a la cultura de funcionament de les organitzacions, amb la seva capacitat d’integració en determinats equips de professionals, fins i tot hi poden haver motius subjectius de les persones que decideixen els canvis, o com en el cas de Mataró per motius d'edat. Per tant, ser rellevat de la gerència d’un centre no implica necessàriament no ser un bon professional de la gestió.

Esperarem a que mica en mica es vagin aclarint els interrogants que queden per desvetllar, i fins i tot estarem pendents de noves situacions que es puguin produir. 


www.rbaestudisiprojectes.cat                        


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada