dimarts, 12 de gener del 2021

La decisió sobre les eleccions del 14F: entre la política i el coneixement científic

Fa dies, entre els experts i científics, es comenta amb preocupació que les eleccions al Parlament de Catalunya s’hagin de celebrar el dia 14 de febrer. Després de constatar la situació generada per unes restriccions massa suaus per el pont de la Puríssima i les celebracions nadalenques i d’Any Nou, es preveu que pels voltants del 14 de febrer la pandèmia pugui arribar a un nou pic, fet que impediria que molts electors poguessin exercir el seu dret al vot, no només per patir la malaltia, sinó també tots aquelles que estiguessin en quarantena. Mantenir les eleccions en la data prevista pot ser un problema de salut pública.



 

L’informe presentat recentment per el departament de Salut a la taula de grups parlamentaris, preveu que en el conjunt de dies que envolten al 14 de febrer, quan està previst celebrar les eleccions, hi pugui haver entre 3.000 i 5.000 nous contagis diaris i entre 610 i 640 pacients ingressats a les UCI, fet que comportaria des-programacions d’activitats no Covid-19 i dedicació intensiva de recursos professionals per atendre aquesta malaltia, posant en risc el ritme de vacunació i dificultant la realització d’un rastreig òptim dels contagis.


A banda d’aquest informe, diferents experts s’han manifestament contraris a la celebració de les eleccions en la data prevista. La Dra. Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, el Dr. Antoni Trilla amb el mateix càrrec que la Dra. Campins, però a l’Hospital Clínic, El Dr. Bonaventura Clotet cap del servei de malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i pujol o el Dr. Daniel Prieto catedràtic farmaco-epidemiològic de la Universitat d’Oxford entre altres, s’han manifestat en la necessitat d’aplaçar la data de les eleccions a l’estiu o inclús a finals d’any. Estem doncs davant d’una disjuntiva entre els interessos d’alguns polítics i els dels ciutadans.

 

Malgrat que l’informe presentat per Salut als grups polítics representats al Parlament de Catalunya és prou eloqüent, les reaccions d’uns i altres són diferents. Aquestes són algunes de les reaccions dels partits:

JuntsxCat.- S’han compromès a respectar l’opinió del experts segons un últim informe que esperen rebre els propers dies

ERC.- La Sra. Marta Vilalta, ha dit que tot i que les dades epidemiològiques i el criteri sanitari seran tinguts en compte, la decisió es prendrà entre els partits; no la prendran els experts sanitaris. El vicepresident Aragonès ha afegit que el govern farà tot el possible per que les eleccions es puguin celebrar el 14F. 

PSC.- Per boca de la Sra. Eva Granados, el partit vol que les eleccions es celebrin si o si en la data prevista, i ha emplaçat al Prociat a establir totes les mesures necessàries per poder garantir el dret al vot de tothom. No cal dir que el Sr. Iceta, defensant arguments de pàrvuls, és dels que vol votar, sigui com sigui, el dia 14.

PP.- Com en el cas del PSC, els populars es decanten per mantenir el 14F com a data per celebrar les eleccions.

Ciutadans.- Volen que s’acabi aquesta incertesa sobre la data i que Salut i govern aclareixin ja, si les eleccions es podran celebrar tal com estaca previst, o bé caldrà ajornar-les.    

Per la seva banda, la CUP i els Comuns han adoptat postures similars, acceptant un ajornament de les eleccions sempre que aquest ajornament estigui basat en la realitat epidemiologia i en el criteri dels experts.


A totes aquestes opinions també s’hi afegeix la Sindicatura de Greuges, que a través d’un grup d’experts també vol dir-hi la seva. Per la seva banda, Ismael Peña, director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals tampoc té clar que les eleccions es celebrin en la data prevista. Si a Galícia i al País Basc, es va decidir aplaçar les eleccions com a mesura per garantir l’exercici del dret a vot sense posar en risc la salut dels ciutadans, perquè a casa nostra alguns polítics pretenen passar per sobre de la salut, de l’opinió dels experts i del que dicta el sentit comú? 


Què en som de complicats els catalans! tota l'incertesa que hi ha al voltant de la data de les eleccions respon exclusivament a un càlcul de possibilitats dels partits: què ens va millor? ajornar-les? fer-les quan abans millor? I en base a aquest càlcul, prenen decisions. Preservar la salut de les persones esdevé del tot secundari en la resolució d'aquesta equació. Malgrat tot, sembla que el divendres 15 sortirem de dubtes i la taula de partits del Parlament prendrà una decisió definitiva. 


A tots els que s'oposen a ajornar les eleccions jo els pregunto: si el dia 14 de febrer vaig a votar i em contagio, a qui demano responsabilitats? Imagino que si això passa, el Sr. Iceta i tots els que com ell prioritzen els seus interessos polítics a la salut dels ciutadans, xiularan com fan sempre que volen eludir les seves responsabilitats.       


Tant de bo s'imposi el seny!   



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada