dimarts, 1 de setembre del 2020

Cal ma dura; només amb bones paraules no ens en sortirem


No hi ha manera que la societat tinguem un comportament mínimament solidari davant dels efectes d’aquesta pandèmia que sembla no tenir fi. Dia a dia es succeeixen actes que posen en evidència la manca de valors d’uns col·lectius malalts i no només per efecte del coronavirus. 
Com exemple d’on hem arribat, s’ha de denunciar per inacceptable, per incívic i per potencial perill per a les persones, l’agressió a un metge per part d’un home, dins d’un ambulatori, quan aquest metge li ha demanat amb bones paraules i repetidament, que és posés la mascareta, considerant a més que el pare de l’agressor és positiu de Covid-19. 
Això és intolerable, i una societat en la que pugui passar un fet d’aquesta naturalesa és una societat malalta. Si no hi ha ma dura, això no hi ha qui ho arregli. 
         



El mateix president de la Generalitat Quim Torra, ha hagut de denunciar a Twitter els actes incívics i insolidaris de joves organitzant festes clandestines, mentre el virus s’escampa també entre el jovent, i el risc de rebrot s’incrementa fins a valors preocupants. Aquesta denuncia del president de la Generalitat va una mica més enllà de les recomanacions de la consellera de Salut del “mans-mascareta-distància” atès que ordena als Mossos d’Esquadra la màxima severitat davant de qualsevol incompliment de les normes de prevenció.

Tanmateix, vist el que hem vist aquests dies, em temo que només amb advertiments o demanant als Mossos menys permissivitat davant dels incívics, no ens en sortirem. Malauradament crec que cal anar un pas més enllà i actuar “amb totes les de la Llei” contra aquells que es salten amb total impunitat les normes, posant en risc no només les seves vides, sinó també la dels seus conciutadans. 

Per tant, des del meu punt de vista calen denuncies i calen sancions. Em pregunto que si conduir de forma temerària, a una velocitat molt superior a la màxima permesa és un delicte que es pot sancionar fins i tot amb penes de presó, perquè s’atempta contra la seguretat del trànsit, com és que atemptar contra la vida de les persones, facilitant la propagació del virus per manca de les mínimes mesures preventives, no té una consideració similar a la que pot tenir un excés de velocitat. Es diria que en els dos supòsits no hi ha proporcionalitat entre la falta comesa i el càstig que es pot rebre. Es més, si atemptes contra la vida dels teus conciutadans facilitant la transmissió del virus per pura desídia, és que ni tan sols hi ha cap sanció. Atenent al caràcter de la nostra societat poc disciplinat, la única manera de fer complir les mormes de seguretat contra la Covid-19 és aplicar mesures coercitives mitjançant multes i sancions. 

El risc de rebrot de la Covid-19 supera ja el nivell 200, com a resultat de combinar la velocitat de propagació de la malaltia amb l’elevat nombre de persones que la poden contagiar. És a dir, quan cada persona contagiada pot infectar a més d’una persona, i quan tens moltes persones contagiades, el risc de rebrot és molt elevat. Doncs aquesta és, exactament, la situació en la que ens trobem: una velocitat de propagació superior de 1,1 i moltes (masses) persones contagiades.

Aquesta greu situació requereix ma dura per part de l’administració. No n’hi ha prou amb bones paraules i consells, ni amb mesures legislatives que després no s'acompleixen; cal actuar amb determinació contra aquells que contravenen impunement totes les normatives, consells i ordenaments. No fer-ho dona peu a que alguns irresponsables cometin tota mena d’actes com el que s’ha viscut a al sala d’espera d’un ambulatori de Castelldefels on un metge ha estat agredit per el fill d’un malalt positiu per Covid-19, quan el metge li ha demanat repetidament que es posés la mascareta. Afortunadament, el metge ho ha denunciat als Mossos d’Esquadra, però de ben segur que l’agressor ha dormit tan tranquil, a casa seva. També a Viladecans els Mossos han hagut de desallotjar a un centenar de joves que a l'espai natural del Remolar estaven fent un "botellón" massiu.   

No puc deixar d’exposar un exemple més dels molts que malauradament hi ha, viscuts en primera persona: és el cas d’una Sra. al poble de Matadepera, que anava fumant pel carrer i ha passat pel meu costat pràcticament a tocar; quan m’he adonat que estava fumant li he recriminat educadament que anés fumant pel carrer sense respectar les distàncies de seguretat, i les orelles encara em xiulen de la quantitat d’insults que he rebut.

Així no ho solucionarem mai; malauradament la gent només entenem les coses quan no fer-les, d’alguna manera ens dol. Per això reclamo al govern ma dura, sancions i multes per aquelles que posen en risc la vida dels demés. És un comportament inadmissible.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada