dimecres, 9 de setembre del 2020

El Dr. Marc Ramentol, nou secretari general del departament de Salut



Laura Pelai ha estat cessada com a secretaria general del departament de Salut a causa dels problemes de relació que havia creat al seu voltant. A l’administració pública, hi conviuen tres perfils diferents de persones: els que aporten solucions, els que creen problemes, i els que passen desapercebuts sense aportar solucions ni crear problemes. Laura Pelai pertany al grup dels que creen problemes i Marc Ramentol al dels que aporten solucions. Aquesta és la gran diferència entre els perfils de cadascun d’ells, i és d’esperar que això repercuteixi positivament en el funcionament d’un departament que ha quedat del tot desbordat per la crisi de la Covid-19 i per la manca d’un lideratge i un discurs sanitari adequat. 


El nomenament de Marc Ramentol com a secretari general del departament de Salut, també servirà per millorar el discurs de la consellera Vergés, que guanyarà amb contingut assistencial i amb mes visió del sistema. Sembla com si es vulgui que el discurs sanitari agafi un protagonisme que mai hauria d’haver perdut. 



Marc Ramentol és una persona de màxima confiança de la consellera Vergés. De  l’equip de la consellera, és dels pocs que ha justificat el seu sou intentant aportar positivitat en tot allò en que ha estat requerit, fins i tot més enllà del que serien les responsabilitats derivades del seu càrrec. Quan la consellera Vergés tenia un problema en algun punt concret del departament, allà acudia Marc Ramentol a intentar apagar el foc, fet que aconseguia en la major part de les vegades en que era requerit. Aquesta eficiència ha estat molt valorada per la consellera Vergés atesa la grisor generalitzada de l’equip que l’envolta, fins el punt de considerar a Marc Ramentol com un del pocs col·laboradorsque fossin a la vagada fidels i eficients. És per aquest motiu que el Dr. Ramentol ha hagut de donar la cara en programes de ràdio o televisió, o en altres formats telemàtics, per respondre qüestions al voltant del coronavirus, sense que en teoria aquestes fossin qüestions relacionades amb el seu càrrec al departament de Salut.  

En la seva responsabilitat anterior com a director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol havia iniciat una feina molt necessària per a qualsevol sistema de salut com és la planificació de les necessitats de professionals, i l’aparició de noves professions en l’àmbit assistencial, intentant cercar acords amb les universitats per tal que el flux anual de titulats que cada any es van incorporant al mercat professional estigués d’acord a les necessitats del sistema i aconseguir a més que la seva preparació i els seus coneixements s’adaptessin al que el sistema sanitari requereix. Quan no fa ni dos anys de la creació d’aquest càrrec, déu ni do la feina feta. 

Marc Ramentol arriba a la secretaria general del departament de Salut en un moment delicat, conseqüència d’una pandèmia que ha desbordat del tot les capacitats de l’equip de la consellera Vergés molt dèbil sanitàriament parlant. La consellera, a l’inici de la pandèmia, hi va posar sentiments, emocions i dedicació personal. Però la seva emotivitat i les moltes hores que hi ha dedicat no han estat suficients per combatre al virus d’una manera mínimament eficaç. Amb una secretaria de Salut Pública sense capacitat de resposta, la consellera es va veure obligada a cessar al seu titular. Per raonsincomprensibles, no s’anomenava a un nou secretari general fins que el president Torra va obligar a cobrir la plaça amb immediatesa. Al bell mig de la pandèmia, Catalunya estava amb el discurs del “mans-mascareta-distància” sense cap altre actuació: tot un despropòsit del que el vicepresident Aragonès no n’és aliè. 

El Dr. Ramentol a la seva època de l'Hospital
Sant Rafael, annex a Vall d'Hebron  
Ara, amb aquest nomenament, el departament recupera el discurs sanitari. Entre Adrià Comella director del CatSalut i Marc Ramentol secretari general de Salut, tenen la responsabilitat, compartida amb Josep Maria Argimon, de recuperar la confiança del sistema sanitari i del ciutadans davant de la lluita contra la pandèmia. Entre tots tres hauran de cobrir els dèficits de la consellera Vergés en matèria sanitària per més que aquesta hagi fet tots els esforços per estar a l’alçada. Cal passar de les paraules i els gestos als fets concrets, mesurats per els seus resultats, i cal passar també de la política al coneixement i a les propostes dels tècnics. Per primera vegada des del seu nomenament, la consellera Vergés disposarà d’un equip de confiança compensat des del punt de vista del coneixement sanitari. 

Mentre que el nomenament de Marc Ramentol ha rebut una acceptació general del sector sanitari no es pot dir el mateix del nomenament de la persona que l’ha de substituir al front de la direcció general de Professionals de la Salut. Es tracta de la Sra. Montserrat Gea, una infermera lleidatana amb un perfil professional mol enfocat a la recerca. Diguem que el seu nomenament ha sorprès per el que en principi sembla un desajust entre el seu currículum i les responsabilitats que ha d’assumir. Tant de bo el dia a dia demostri també que el seu nomenament al front de la direcció general ha estat un encert. Pel moment hi deixem un interrogant...                                    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada