dijous, 10 de setembre del 2020

Hospital Transfronterer de La Cerdanya: canvis a la direcció del Centre


L’Hospital Transfronterer de La Cerdanya va ser inaugurat al setembre de 2016, ara fa tot just 4 anys. Després de la seva inauguració, l’Hospital va viure períodes de dificultat  derivats d’una direcció poc professionalitzada i de la improvisació de les administracions públiques a l’hora de preveure les diferents situacions que es podrien produir un cop l’Hospital estigués en funcionament, com per exemple les dificultats per poder completar una plantilla de professionals en la que metges i infermeres francesos i espanyols estiguessin més o menys compensats, atès que a França els sous eren molt més elevats que els previstos en el conveni col·lectiu del sector a Catalunya.



No va ser fins al 2016 quan el Dr. Francesc Bonet va ser nomenat director general de l’Hospital Transfronterer de La Cerdanya, que el centre va començar a madurar i convertir-se en un hospital consolidat. Ara, veient que l’Hospital no acabava d’arrelar a l’altre banda de la frontera tant com hauria estat desitjable, i tal com fan habitualment les administracions públiques, han cercat un culpable per intentar dissimular les seves pròpies limitacions, i en lloc de mirar-se ells mateixos el melic com a responsables únics de la concepció, organització i funcionament de l’Hospital com a entitat transfronterera, han decidit canviar de director general, a veure si així les coses s’arreglen. En lloc d’atacar els problemes de fons que arrastra l’Hospital, canvien el director general, com si els errors d’origen els pugui arreglar un nou equip directiu. 



El Dr. Francesc Bonet
L’Hospital Transfronterer de La Cerdanya és una d’aquelles idees brillants que havia tingut l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall. Quan el Sr. Maragall presidia l’Euroregió que ara s’anomena Pirineus-Mediterrània, va llançar la idea de construir un Hospital que donés servei a malalts de l’alta i baixa Cerdanya i del Capcir. La construcció d’aquest Hospital que es va finançar amb fons europeus, va acabant sent una realitat i avui és una entitat de dret públic europeu anomenat “Associació Europea de Cooperació Territorial Hospital de la Cerdanya” regida per un Consell d’Administració en el que hi participen representants del departament de Salut per part catalana i de l’Agència Regional de Salut d’Occitània per part francesa; també hi ha un representant del govern espanyol. 

El pressupost ordinari de l’Hospital es finança en un 60% per aportacions de la Generalitat de Catalunya i el 40% restant prové de la sanitat francesa. Aquest model de finançament deriva de les previsions inicials, segons les quals l’Hospital hauria d’atendre aproximadament un 60% de malalts catalans i un 40% de malalts procedents de França. Tanmateix la realitat no es correspon a aquestes previsions. Quan el Dr. Francesc Bonet es va fer càrrec de la gestió de l’Hospital a l’any 2016, només un escàs 10% de malalts provenia de la part francesa; ara 4 anys més tard, els malalts francesos atesos per l’Hospital superen el 25% de mitjana i en alguns àmbits com urgències o radiodiagnòstic s’està molt a prop del 40%. 

La consellera Vergés en una visita a l'Hospital de la
Cerdanya acompanyada del llavors director general,
 el Dr. Francesc Bonet  
I la xifra de malalts francesos no és més elevada, fonamentalment per dues raons. La primera perquè hi ha molt pocs professionals francesos en la plantilla de l’Hospital Transfronterer per els motius ja explicats de les grans diferències salarials entre els convenis català i francès. Si això no s’arregla, serà molt difícil que l’Hospital de la Cerdanya arribi a tenir mai una plantilla de professionals equilibrada entre francesos i catalans. La segona raó té a veure amb la tendència històrica dels metges de primària francesos, i els diferents interessos que hi ha pel mig, que persisteixen a voler enviar malalts a Perpinyà i a altres dispositius sanitaris francesos abans que enviar-los a l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya. 

Tot plegat ha portat al consell d’administració de l’Hospital a contractar un director general coneixedor de la idiosincràsia dels metges francesos per intentar donar la volta a una situació que a la part francesa no li agrada. Entenen que amb un 25% de malalts francesos, no haurien de pagar fins un 40% del pressupost de l’Hospital. El que la part francesa no considera, ni la part catalana ha sabut argumentar, és que una part important de l’activitat econòmica que genera l’Hospital com bugaderia, restauració o neteja entre altres activitats, són serveis prestats per empreses franceses, fet que compensa en certa mesura el desequilibri derivat de la desproporció de malalts d’un país i l’altre. Evidentment si aquests arguments els ha de defensar un CatSalut, que creu poc en l’Hospital, la discussió està perduda. I així ha succeït.

Per tant, el consell d’administració va decidir substituir al Dr. Francesc Bonet en la direcció general del centre per Mr. Vincent Rouvet que fins ara era director de l’Hospital de Perpinyà. El Dr. Bonet ha estat sens dubte una persona molt rellevant en el posicionament de l’Hospital ceretà en els territoris que té assignats, i en especial ha aconseguit consolidar els equips assistencials de moltes de les especialitats de la cartera de serveis de l’Hospital de la Cerdanya. Com a dada significativa de la qualitat de la feina feta a l’Hospital durant aquesta pandèmia, cal assenyalar que malgrat el desembarcament massiu de ciutadans barcelonins a la Cerdanya, sota la direcció del Dr. Bonet, l’Hospital té el record d’haver estat durant 90 dies lliure de la Covid-19.

El Dr. Xavier Conill, nou director general adjunt de
l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya  
El consell d’administració també va decidir que la direcció adjunta que abans cobria la Sra. Carole Thibaut_Jobe, de nacionalitat francesa, sigui substituïda per un director adjunt en aquest cas català. Es tracta del Dr. Xavier Conill, que en la seva etapa al Consorci Hospitalari de Catalunya ja havia intervingut en la confecció del pla funcional de l’Hospital ceretà treballant conjuntament amb el Dr. Jordi Boix, malauradament traspassat, i que va ser l’ànima que va donar vida a aquella idea que havia tingut el president Maragall. El Dr. Conill aporta una dilatada experiència tant en el Consorci ja esmentat, com en el CatSalut, a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, o a l’IDI entre altres activitats.

A banda de millorar la ràtio de malalts francesos atesos a l’Hospital de la Cerdanya, la institució té altres reptes importants en el curt termini,tots ells endegats ja durant el mandat del Dr. Bonet, com la creació d’una història clínica que es pugui compartir amb els metges de primària francesos, la simplificació del reconeixement de les titulacions de metges francesos a Catalunya, i una millor coordinació en els serveis d’ambulàncies entre un país i l’altre. 

   

2 comentaris:

  1. L'Hospital transfronterer va ser inagurat el 19 de setembre de 2014 , no a l'any 2016.

    ResponElimina