dilluns, 7 de setembre del 2020

El vicepresident de la Generalitat Pere Aragonès, exerceix com a conseller de Salut


En un marc preelectoral, Aragonès intenta potenciar la seva imatge davant l’opinió pública, després d’haver castigat al sistema sanitari a nivell pressupostari, des que va assumir la conselleria d’Economia. Durant el seu mandat a Economia, no ha pogut aconseguir que el pressupost de Salut al 2020, sigui superior al del del 2010. Amb aquests antecedents, i amb aquesta vocació retalladora, voler aspirar a presidir la Generalitat sembla una mica agosarat.


Veient l’actuació tan gasiva de Pere Aragonès amb la sanitat, queda clar que col·locar a Alba Vergés com a consellera de Salut no va ser una decisió pensada per donar la millor resposta a les necessitats dels sistema sanitari català, sinó que va ser una decisió en clau partidista, buscant una legislatura còmoda per al vicepresident Aragonès, que li permetés enfortir i millorar la seva imatge pública al temps que tenia sota un estricte control les despeses del departament de Salut, i impedia que prosperessin aquelles iniciatives que comportaven despeses que ell considerava elevades, i això sense que es generés cap contestació ni cap queixa des del departament de Salut.


Avui, sense cap mena de desvergonyiment, el candidat a presidir la Generalitat per Esquerra Republicana, ha presentat un nou Pla que pretén, en paraules d’Aragonès, “situar l’atenció primària al centre del sistema sanitari”. Quantes vegades hem sentit aquesta frase?. De nou el bla, bla, bla... s’apodera del discurs del departament de Salut.
Tanmateix, els metges veuen amb cert recel aquest Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària, perquè tan sols preveu la incorporació de 306 nous facultatius quan segons Metges de Catalunya en farien falta 1000. Entén el sindicat mèdic que amb aquesta mesura es reforça la resposta a la Covid-19, però en cap cas es dona resposta a les necessitats estructurals de personal en el primer nivell de l’assistència             



Com que s’apropen les eleccions, ara toca que alguns candidats a la presidència de la Generalitat es facin veure. Per això el conseller d’Economia i vicepresident del Govern de la Generalitat ha comparegut conjuntament amb la consellera de Salut Alba Vergés i el director del CatSalut Adrià Comella. El motiu: anunciar una despesa de 46 milions d’€ per aquest any 2020, per contractar abans del 31 de desembre fins a 1979 professionals per a l’atenció primària. Tot el contingut del Pla preveu una despesa global d’uns 300 milions i la incorporació progressiva de fins a 3.811 professionals a les acaballes del 2021   

Sembla que els diners provindrien del fons extraordinari de la Covid-19; el problema és saber d’on sortiran tots els professionals que es volen contractar: 306 metges i 220 infermeres, junt amb altres treballadors de professions no previstes al conveni. Com es contractaran? Amb quins sous? D’on sortiran els metges i les infermeres si avui en dia no hi ha atur? Tot plegat sembla una volada de coloms més de cara a fer-se propaganda i adquirir protagonisme social davant d’unes eleccions al Parlament de Catalunya que semblen properes. 

Segons les explicacions donades per el vicepresident Aragonès, aquestes 3800 persones servirien per donar suport a les necessitats derivades de la lluita contra la Covid-19 i també per resoldre mancances estructurals del sistema, sense indicar quantes d’aquestes persones formarien part de la dotació temporal contra la Covid-19, i quantes es convertirien en estructura definitiva per al sistema sanitari. Una vegada més, grans anuncis que després, amb el pas del temps, es dilueixen en quasi no res. Val a dir però, que aquesta vegada el discurs d’Aragonès enganyarà a porca gent. Ja se’ls ha vist el plomall en moltes altres ocasions. 

Veient que les xifres no quadren, i que les possibilitats de trobar tots aquests professionals en el termini anunciat són inexistents, el sindicat Metges de Catalunya ha volgut mostrar els seus dubtes davant la viabilitat d’aquest Pla. El sindicat entén que per reforçar realment l’assistència primària caldrien uns 1000 professionals i no només per recuperar els que es varen perdre durant les retallades sinó per atendre les noves prestacions que se’ls demana com són l’activitat de suport a les residències socials, així com la supervisió de cassos que puguin sorgir a les escoles. 

El sindicat també posa l’accent en la impossibilitat material de contractar tots els professionals anunciats, atès que no hi ha metges a l’atur, i posa l’exemple dels acords de sortida de la última vaga dels metges de primària, en la que l’ICS es va comprometre a contractar més de 300 metges, i gairebé dos anys més tard només n’ha contractat una mica més d’un centenar. El sindicat opina que mentre no es faci més atractiva l’atenció primària per als professionals, tots aquests anuncis de noves contractacions acaben sent paper mullat.  
                  
Aquesta falta de personal denunciada repetidament per Metges de Catalunya comporta que molts metges hagin de treballar més hores, amb situacions de precarietat laboral i tot plegat acaba perjudicant als malalts que troben excessives dificultats a l’hora d’accedir als serveis de l’assistència primària. Davant d’aquesta situació Metges de Catalunya es planteja cridar als seus afiliats i al metges de primària en general a donar una resposta ferma “davant el menyspreu cap a la professió que han tornat a demostrar els responsables sanitaris”.

El que Metges de Catalunya no ha vist, és que aquest Pla anunciat per Pere Aragonès és pur oportunisme polític a la caça i captura de vots per catapultar-se ell mateix a la presidència de la Generalitat. Un Pla de cara a la galeria. De fet, si Aragonès mai ha acomplert íntegrament els compromisos que ha anat adquirint amb el sistema sanitari, perquè ho hauria de fer ara?       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada