dissabte, 19 de novembre del 2016

Sr. conseller: clarificar conceptes sí; demanar disculpes no.


Montserrat Candini aprofita la Comissió de Salut al Parlament per explicar el sentit de la frase que un periodista va posar en boca seva "Comin està més preocupat en satisfer les demandes de l'esquerra, que les necessitats dels pacients" i que tan malestar va causar al departament de Salut.


El narcisisme del conseller Comin el porta a interpretar les paraules de Candini com si fossin una disculpa



Aquesta setmana el Parlament de Catalunya ha estat testimoni d'una nova Comissió de Salut, en la que el conseller Comin va presentar els eixos d'una anomenada reforma de l'assistència primària, de la qual ja en parlaré en una propera entrada. Avui voldria comentar la situació que es va viure en el sí de l'esmentada comissió, protagonitzada per el conseller Comin i la diputada Montserrat Candini.

Els seguidors del blog, recordaran que fa poques setmanes, al bell mig de l'enfrontament dialèctic que Comin va tenir amb Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, relatiu a la suposada compra de l'Hospital General de Catalunya, i a l'expulsió del SISCAT del mateix hospital, un diari del sector de la sanitat va publicar una entrevista amb Montserrat Candini, alcaldessa de Calella, diputada al Parlament de Catalunya i portaveu de Junts pel Sí a la Comissió de Salut del Parlament, en el que el periodista que signava l'entrevista amb la Sra. Candini posava en boca d'aquesta la frase "el conseller Comin té una gran trajectòria política però la seva àrea d’influència està molt més marcada per acontentar a l’esquerra que no pas al pacient... A Junts pel Sí, la línia vermella és el programa electoral on en cap cas posa que haguem de renunciar al nostre model sanitari...”

Aquesta frase va caure molt malament al conseller Comin i al seu entorn, però segurament seria subscrita per molts ciutadans que veuen amb preocupació com Comin intenta canviar un model sanitari d'èxit utilitzant la porta del darrera. Sigui com sigui Comin va arribar a exigir la rectificació immediata o en el seu defecte la dimissió de Candini com a portaveu de Junts pel Sí en la Comissió de Salut del Parlament. No es va produir ni una cosa ni l'altre.

El tema semblava tancat, però d'una manera inesperada en la Comissió de Salut del passat dia 17 de novembre, la diputada Candini va voler clarificar el sentit de la conversa que ella havia tingut amb el periodista. Veiem les paraules de Candini:

"...Ho vaig dir en la comissió de fa 15 dies. Vostè i jo, conseller Comin, hem tingut una pressió mediàtica a partir d’unes valoracions que jo vaig fer en un mitjà de comunicació. Jo certament explicava que a mi em semblava que en aquell moment s’estava consolidant en el conjunt del debat polític una excessiva idealització a l’entorn de la política de Salut, i jo demanava que fugíssim d’una manera global i que miréssim en el sentit de l’experiència del passat, sense posar barreres a temes ideològics, el resultat del que representava de cara a la millora dels pacients.  No tinc cap mena de dubte ni de vostè ni del conjunt del Govern, com ni tal sols del conjunt dels partits polítics perquè tots volem el millor pel conjunt dels pacients. El reclam, que de ben segur deuria d’haver fet de la millor manera possible, el que volia dir era: fugim dels dogmatismes ideològics per intentar donar el millor servei al pacient des del punt de vista de l’interès general. No tinc cap mena de dubte que tant el conseller com el conjunt del seu equip ho fan, com lògicament el grup de Junts pel Sí. Però és molt important no caure en el parany d’aquest excessiu reduccionisme ideològic que intenta explicar que uns són els bons i els altres els dolents, i que tot el que s’ha fet al llarg d’aquesta història no ha valgut res. Endavant conseller, al seu costat en la defensa de l’interès general, i que l’important és el resultat de cara al pacient..."

A banda d’aquests aclariments, la intervenció de Montserrat Candini en la Comissió de Salut del Parlament va deixar algunes frases que vull remarcar:
  • “...si la segregació ideològica (que alguns estan fomentant) passa per que uns són els bons i altres els dolents, i el que es vol és fer veure que nosaltres som els purs,  això des del meu grup polític no ho tolerarem...”
  • “...els revolucionaris a temps parcial no han fet res per tirar endavant el país...”  

“... a la Sra. Candini, li agraeixo el suport que ha donat al Conseller, al seu equip i a les seves polítiques. Entenc que vostè ha volgut fer una rectificació sobre una declaració en una entrevista. Li agraeixo molt aquesta rectificació. Jo mateix vaig titllar aquesta declaració de, no se si vaig fer servir aquesta expressió, de desafortunada i vostè després ha tingut l’ocasió d’explicar-me personalment que vostè ni tan sols s’havia sentit ben interpretada pel periodista en la manera de transcriure la conversa que vostè havia tingut amb ell. Per tant, si estem efectivament davant d’una rectificació que, com ja vaig comentar amb vostè, em semblava oportuna, no puc fer més que agrair que vostè hagi rectificat, insisteixo, una declaració en la que vostè m’ha transmès en més d’una ocasió que no se sentia identificada en la seva literalitat..."

És a dir el conseller interpreta que la Sra Candini està rectificant quan en realitat el que fa és reafirmar-se en la qüestió bàsica que està en l'essència de la seva conversa amb el periodista. Montserrat Candini és reafirma  en la validesa d'un model construït entre tots des de fa més de 30 anys, que veu en perill per l'excés de dogmatisme ideològic que avui perdura proper als interessos de CUP i CSQP, i aquest fet no beneficia precisament als pacients.

Perquè quan el conseller Comin rep una crítica a algunes de les polítiques populistes que està aplicant, les interpreta com si fossin un recolzament a les seves actuacions? Només se m'acut una explicació: el seu nivell de narcisisme supera els nivells d'autoestima de les persones normals. Tot i que algú podria pensar que la reacció del conseller potser pretenia menystenir  a la diputada Candini, convertint els seus raonaments en disculpes, però si això fos així, diria molt poc en favor de la qualitat de Toni Comin com a persona. No vull pensar que aquesta en sigui la causa. 

El conseller Comin està vivint una situació complicada fruit dels seus propis errors, de no voler escoltar, i de considerar-se per sobre del bé i del mal. Comença a ser discutit, genera conflictes en el sí del govern i crea més problemes dels que resol. No ha d'estranyar que comencin a circular quinieles amb diferents noms per substituir-lo al front de la conselleria.  Cal disculpar en certa mesura el seu nerviosisme...





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada