dimarts, 1 de novembre del 2016

Continuen les dificultats econòmiques de la sanitat catalana


Mentre el conseller Comin reparteix uns milions que no existeixen, el departament de Economia només pot pagar als centres concertats el 50% de l’import de la factura corresponent al mes d’agost que s’havia de cobrar a 30 d’octubre.


El CatSalut tampoc té diners per que els hospitals concertats puguin abonar l’increment salarial de l’1%, que la Generalitat si paga als centres de l’ICS, i a les EPiC.



Del "bienvenido mister Marshall"
de Berlanga...
Sentint com el conseller Comin va repartint milions en les diferents visites que fa als centres del SISCAT, es diria que la Generalitat ha resolt els seus problemes de tresoreria i de dèficit i que els pressupostos dels propers anys han d’experimentar un creixement important. Sinó no s’acaben d’entendre afirmacions com “la salut mental tindrà l’increment pressupostari més gran de la història, o que es puguin invertir 38 milions d’€ a Vall d’Hebron en els pròxims anys, o començar les obres d’un nou edifici a l’Hospital de Viladecans l’any 2017, o que l’any 2021 l’Hospital Joan XXIII de Tarragona compti amb un nou edifici adjacent a l’actual que representarà una inversió de 48 milions d’€, o que el nou Trueta amb un cost que pot superar els 200 milions d’€ es pugui inaugurar l’any 2027 entre molts altres compromisos adquirits pel Sr. conseller de Salut. Tot un carrusel de promeses de molt difícil, per no dir impossible, compliment, a banda d’hipotecar el futur sense saber ni tan sols si es podrà fer front a les obligacions que es puguin contreure.

A banda de les promeses dol conseller hi ha una situació preocupant en el dia a dia en gairebé tots els hospitals del SISCAT que tenen uns equipaments amb un grau d’obsolescència molt elevat i que requereixen d’intervencions immediates i quantioses i que no poden dilatar-se en el temps. I això sense afegir-hi l’equipament de la fase II de Bellvitge. Tot plegat un impossible. Sense comptar amb els compromisos del conseller, ja seria complicat que el pressupost del 2017 pogués assumir les inversions i reposicions necessàries. Si hi afegim tot el que Antoni Comin ha anat oferint a tort i a dret, ens trobarem amb una equació impossible de resoldre. D’on sortiran tots aquests diners? El pressupost del 2107 no sembla que pugui ser excessivament generós, atès que Brussel·les ja ha anunciat que exigirà noves retallades al govern espanyol, i ens podem trobar novament amb un pressupost en precari per assumir les necessitats del dia a dia. Com doncs el conseller Comin gosa practicar el “Bienvenido Mister Marshall” ?

Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, un dels pocs defensors d’Antoni Comin com a conseller de Salut, està aquests dies ufanós perquè en els primers 9 mesos del 2016, sembla que la Generalitat ha tingut un superàvit de 358 milions d’€. Val a dir però, que aquesta situació és conseqüència d’uns pressupostos prorrogats, que han actuat com una cotilla de la despesa, d’una millora de l’economia, i d’una liquidació del finançament estatal del 2014 que ha significat un bon baló d’oxigen per les arques de l’administració. Tanmateix la situació no deu ser del tot satisfactòria, si més no a nivell de tresoreria, doncs aquest mes la Generalitat no ha pogut satisfer el 100% de les factures dels concerts. E l CatSalut ha anunciat que a 30 d’octubre només pot afrontar el pagament del 50% de l’import de les factures, i que es preveu que al novembre es pugui cobrar el 100%, i que al desembre es pagui íntegrament la factura i a més el 50% endarrerit d’aquest mes d’octubre, això si el FLA arriba quan ha d’arribar, sinó Déu dirà...

...Al "benvingut Sr. Comin", dels hospitals del SISCAT
Però hi han altres situacions que palesen que a nivell econòmic hi han problemes. Em refereixo a l’increment salarial de l’1% que el govern ha acordat que s’apliqui aquest 2016 als funcionaris. Els centres de l’ICS i el personal de les empreses públiques i consorcis, gaudeix d’aquest increment salarial. Però els centres concertats no. I el CatSalut diu que no té diners per fer front a aquest increment salarial. La situació és prou complicada perquè els sindicats reclamen que aquest 1% d’increment s’apliqui també als centres concertats, i aquests, que estan ja molt ofegats econòmicament, no poden apujar els sous si el CatSalut no revisa les tarifes.


És preocupant que els efectes d’una tènue millora de l’economia, puguin ser anul·lats per noves retallades imposades per Brussel·les, i centrifugades des de Madrid cap a les autonomies. Segons es comenta, sembla que el govern espanyol s’hauria compromès a reduir en una dècima el tant per cent del PIB dedicat a la sanitat (del 6,1 al 6%) que equival a una mica més de 1.000 milionsd’€. Veient com han anat les coses aquests últims anys, ens podem trobar novament amb una situació compromesa. I mentre tant, un alegre conseller Comin va repartint diners a tort i a dret, tot i assegurant, això sí, que han estudiat molt bé les inversions que calia fer i que tot està perfectament planificat. A la llarga, aquestes promeses només generen frustració i fins i tot se li podrien girar en contra.... si és que continua sent conseller. 


www.rbaestudisiprojectes.cat                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada