dimecres, 3 d’agost del 2016

Presentació de la Central de Resultats 2015 (II)


Antoni Trilla president de l’AQuAS: “L’AQuAS disposa d’una gran quantitat d’informació, a disposició dels ciutadans,  que ens permet establir comparacions amb Espanya i Europa”


Toni Dedeu: “Cinc anys de publicació dels informes de l’AQuAS per millorar la salut dels ciutadans del país”



(...Continua de l‘entrada anterior)

Tot seguit algunes frases dels diferents intervinents en la presentació de la Central de Resultats:

El Dr. Toni Andreu director general de Recerca i Innovació en Salut, al qui vaig veure una mica trist, no sé si per la manca de recursos assignats finalment al seu Pla de Recerca o bé perquè ha començat a adonar-se que des de la seva direcció general moltes de les coses que li havien dit que podria fer, no les pot fer. Va ser molt breu en la seva intervenció i va destacar que el sistema sanitari català és una “comunitat de salut“ basada en el coneixement i va explicar que el Pla de Recerca quedava incorporat al Pla de Salut per aquest període 2016-2020.

La Dra. Pilar Magrinyà, directora general de Planificació en Salut, es va centrar en el Pla de Salut que havia d’aprovar el govern en els dies següents a la presentació de la Central de Resultats, i el va definir com el full de ruta dels agents del sector sanitari. En la seva intervenció sempre referida al Pla de Salut va fer èmfasi en el fet que aquest any per primer a vegada el Pla de Salut inclou un “element clau”  com és l’anàlisi de les desigualtats en salut (ignoro si entre els assistents hi havia la Sra. Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i manipuladora d’informes, a qui sens dubte anava dirigit aquesta part del discurs de la Sra. Magrinyà)

Tot seguit va intervenir el Dr. Antoni Trilla, president de l’AQuAS, que va afirmar que l’agencia treballa molt bé, destacant la quantitat enorme d’informació de la que es disposa, cosa que permet satisfer les necessitats d’informació que tenen els ciutadans en relació al sistema sanitari.

Va prendre la paraula el Dr. Toni Dedeu, director de l’AQuAS que va destacar que aquest era el cinquè any consecutiu de publicació d’aquests informes, que tenen per objectiu permetre el benchmarking entre institucions per identificar les millors pràctiques, i serveixen també com a prova de transparència i retiment de comptes  del sistema sanitari.

Seguidament hi va haver una “tertúlia” al voltant de la informació de salut que vol la ciutadania. La veritat és que més enllà de la intervenció del Dr. Àlvar Agustí, poca cosa a destacar d’aquest tertúlia que se la podien haver estalviat. El Dr. Agustí va incidir en dues qüestions. La primera dient que caldria eliminar la taula en les consultes mèdiques, i la segona que el metges haurien de “tocar” més als seus pacients atès que això trenca barreres i facilita la comunicació del metge amb el seu malalt.

Sobre les característiques de la informació de salut que requereix la ciutadania es va comentar que aquesta és diferent a la que necessiten altres estaments. La ciutadania té una fe cega en el sistema sanitari, i és conscient que rep una atenció excel·lent. Per altre banda els ciutadans no reclamen informació sinó la necessiten, i quan la necessiten la volen exhaustiva i entenedora. Quan demanen una primera informació els ciutadans confien en el seu professional de capçalera. 


(Continuarà...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada