dimecres, 30 de setembre de 2015

Antoni Mateu plega al front de la secretaria de Salut Pública de Catalunya


Tot i que internament el fet era conegut per un cercle molt reduït de persones, s’havia pactat fer-ho públic després del 28S i abans del dia 30 que és la data en que ha causat baixa


En el balanç de la seva gestió una de freda i una de calenta: la legionel·losi de Sabadell, i el PINSAP Antoni Mateu va arribar a la sanitat catalana de carambola. Ell era funcionari estatal del cos d’inspectors de la seguretat social a Saragossa tot i ser originari de Lleida on havia cursat els estudis de medicina, sent de la primera promoció d’aquella Facultat. Allà per l’any 1986 i pel fet de ser lleidatà estava interessat en poder aconseguir el trasllat a Lleida. Tanmateix no ho va poder assolir en primera instancia per que no hi havien places vacants a la inspecció de la seguretat social a Lleida. Però el Dr. Mateu va tenir la sort, que una metgessa aragonesa que era inspectora de la seguretat social a Lleida (la Dra. Maria Jesús Abad), per motius personals volia traslladar-se al seu torn a Saragossa. Algú els va posar en contacte, i això va permetre que el Dr. Mateu i la Dra. Abad poguessin permutar les seves places, aconseguint tots dos els seus objectius.

Una vegada a Lleida, el Dr. Mateu va començar la seva carrera política de la ma del Dr. Santamaria que a les hores era Delegat Territorial de Sanitat a Lleida, abans de ser també gerent de Regió del CatSalut a Lleida. El Dr. Mateu va anar creixent al costat del Dr. Santamaria, fins que aquest va dimitir per problemes de compatibilitat del seu càrrec amb l’activitat privada. No queda clar quin paper va jugar el Dr. Mateu en aquesta dimissió. El que si que va quedar clar és que ell fou el successor del Dr. Santamaria a la Regió Sanitària de Lleida. 

Va estar ocupant el càrrec de gerent de Regió Sanitària fins a l’any 2003 quan el govern tripartit va col·locar en el seu lloc al Dr. Sebastià Barranco. En aquesta època Antoni Mateu va trobar aixopluc a la Clínica del Perpetuo Socorro de Lleida fins que al 2011, després que CiU recuperés el govern de la Generalitat, el conseller de Salut el va tornar a repescar per la gerència de la Regió Sanitària de Lleida i la Delegació Territorial de Salut. Un parell d’anys més tard, el cridaven de Barcelona per ocupar el càrrec de Secretari de Salut Pública lloc que ha ocupat fins ara. Es comenta a Lleida que el Dr. Mateu va intentar que el partit (Convergència) l’escollís, ja fa alguns anys, com alcaldable a les eleccions municipals a l’ajuntament de Lleida, però no ho va aconseguir. Alguns comenten també la seva intervenció no massa afortunada en el tema del consorci sanitari de Lleida volent influir des de Barcelona en les decisions que havia de prendre el seu successor a Lleida, el Dr. Pifarré, no sempre en la direcció adequada 

En el seu últim càrrec a la Secretaria de Salut Pública, jo en destacaria algunes actuacions significatives. La primera va ser el fer aprovar un organigrama més gran i amb més càrrecs que el del propi Departament de Salut en el que s’integrava. Si la salut pública és una matèria que ha d’estar cada vegada més integrada a l’assistència primària, no té cap sentit que disposi d’un organigrama tan exagerat. Només es podia explicar des de l’òptica de voler assolir un poder important, encara que només fos fruit de ser el màxim responsable d’un organigrama molt gran.

Un altre actuació destacable és la de l’episodi de legionel·losi que es va viure a Sabadell i Ripollet a l’any 2014, quan hi van haver 10 morts atribuïbles a aquest bacteri. Després d’inculpar a diferents empreses de Sabadell, fins 7 mesos més tard, sembla que no es va identificar al presumpte responsable de la contaminació, pendent encara de resolució judicial. Pel que fa al cas de Ripollet la identificació del focus contaminant va ser força més eficient.

A la banda més positiva, l’establiment del Pla Inter-departamental de Salut Pública (PINSAP), que vol vincular tots els departaments del govern i que promou la Salut en totes les polítiques, aconseguint millores en la salut dels ciutadans a través d’un enfocament transversal des de tots els Departaments del Govern, però també pel que fa als ajuntaments.


Sobre el futur professional del Dr. Mateu, pel que ha transcendit fins ara, sembla que no tornarà a Lleida, sinó que es queda a Barcelona en algun tema no relacionat directament amb la sanitat. Es parla d’algun organisme europeu. 


PS: he de fer una rectificació. Semblaria que Antoni Mateu està treballant en un tema relacionat amb la sanitat, contràriament  al rumor que s'havia fet córrer, no se si voluntàriament o involuntària. La realitat és que segons algunes fonts, el Dr. Mateu podria estar treballant amb ASISA a Madrid com a responsable dels convenis internacionals de la companyia. Algú pensarà amb les "portes giratòries…"


3 comentaris:

  1. Un personatge sinistre i perillos. Fa molt bé d' anar a la privada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La seva sortida del Departament no ha estat ni elegant ni transparent, amagant fins i tot als seus col·laboradors més propers que se n'anava a ASISA, per evitar acusacions de "portes giratòries"

      Elimina