diumenge, 1 de març del 2015

Paralitzats temporalment els nomenaments de gerents territorials a l’ICS


El nou gerent de Bellvitge, es coneixerà probablement divendres vinent


El relleu a la gerència de Tarragona sembla que s’aplaça per interferències polítiques 



Com és sabut en aquests moments estem pendents de conèixer la decisió final que s’havia de prendre  a l’ICS sobre el nomenament de tres càrrecs clau en l’estructura territorial de L’Institut Català de la Salut. En concret es tracta de les gerències territorials de Tarragona, Girona i Metropolitana Sud (Bellvitge).  

El Dr. Joaquim Casanovas
Comencem per la de Bellvitge, doncs a nivell de dimensió és la més important. En principi la persona escollida està del tot disposada a acceptar el repte d’assumir aquesta gerència. És un metge català, format a la UAB, que ha treballat durant uns anys a l’Hospital Vall d’Hebron i que en l’actualitat no exerceix les seves funcions a Catalunya. Atesa l’especificitat del càrrec que ocupa, per conèixer la seva identitat caldrà esperar a divendres vinent. Serà doncs a partir del mig dia de divendres quan el seu nom podrà fer-se públic. Fer-ho ara, podria generar problemes a la pròpia persona escollida.  Quan el “secret” es desvetlli, ja entrarem una mica més en les característiques professionals de la persona triada per aquest càrrec.

En quant a la gerència territorial de Girona, poques novetats al respecte. Tot i que no s’ha fet oficial, el nom de Joaquim Casanovas és el que més consens genera a nivell de les diferents quinieles que s’han fet al respecte. Joaquim Casanovas ha acumulat una molt àmplia experiència en la sanitat catalana: des de la pròpia gerència de l’ICS, o el seu pas pel Consorci de Salut del Maresme i la Selva, passant per la gerència de la Regió Sanitària del CatSalut a Girona,  Joaquim Casanovas ha viscut moltes situacions professionals que sens dubte l’ajudaran molt en aquests nova etapa a Girona, on com a repte més important i transcendent hi ha el desenvolupament del projecte CIMS d’integració entre diferents serveis assistencials de les comarques gironines, i l’esclariment del futur de l’Hospital Trueta, del que ell mateix en va ser director. El Dr. Joaquim Casanovas és gironí, i a més de metge, ha completat la seva formació amb una diplomatura en ciències empresarials així com un curs de direcció a l’IESE.

El tercer càrrec que està pendent d’una resolució per part de l’ICS és la gerència territorial de Tarragona, ocupada en l’actualitat  per Pere Montserrat.  I aquí ens hi hem d’aturar una mica. Pere Montserrat continua sent regidor per CiU a l’Ajuntament de Sant Joan Despí. El seu partit és el que menys regidors té a l’ajuntament que avui està integrat per 13 regidors del PSC, 3 del PP, 3 d’ICV-EUiA i 2 de CiU.

Segons apunten alguns rumors, quan el Sr. Montserrat va entreveure que estava en la llista de gerents de l’ICS a substituir, va començar a moure els seus contactes polítics per intentar aturar el seu cessament en la gerència territorial de Tarragona, i finalment sembla que ha aconseguit un acord pel qual no serà cessat a Tarragona fins passades les eleccions municipals. Veient el calendari, si aquest acord és cert, el Sr. Montserrat no podrà ser cessat en aquesta legislatura tal com explico més avall.

Pere Montserrat, gerent territorial de l'ICS a Tarragona
De cap manera es pot acceptar que la política condicioni la gestió, de manera que si l’ICS considera que necessita un recanvi a Tarragona, aquest s’ha de produir independentment de si hi han o no eleccions municipals, i independent també dels interessos i conveniències dels partits polítics. El cessament del Sr. Montserrat, si l’ICS el considera necessari, no es pot condicionar a res que tingui cap mena de relació amb la política. De ser això cert ho considero sincerament impresentable. I sembla que la intenció de canviar el gerent territorial de Tarragona existeix, atès que des de l’ICS s’ha contactat amb algun professional de la gestió per estudiar la seva disponibilitat per anar a Tarragona.

Per altre banda, un canvi de gerent al mes de juny, amb l’estiu pel mig i unes eleccions autonòmiques al setembre, farien del tot inviable aquesta substitució a la gerència territorial de Tarragona, i considerant la conflictivitat existent a Tarragona, em sembla un perjudici important per la sanitat de Tarragona que el Sr. Montserrat continuï en el seu càrrec per motius polítics. Altre cosa seria, que continues per motius professionals; llavors res a dir, però els rumors que corren no van precisament en aquesta direcció. 


Aquesta és una de les raons clares per les que sempre he rebutjat la presència dels polítics en l’àmbit de la gestió. Els polítics a la política; a la gestió hi han d’anar els professionals. I el Sr. Montserrat sembla que més aviat és un polític, no un gestor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada