divendres, 4 d’abril del 2014

Es refermen els rumors de noves retallades a Salut


Cada dia hi ha més rumors al voltant de noves retallades al Departament de Salut, per l’exercici 2014


Cal un lideratge potent des de Salut per impedir que Economia i Finances torni a castigar el pressupost de Salut 


Tot i que el president de la Generalitat i el propi conseller de Salut, han dit en més d’una ocasió que les retallades a Sanitat ja havien tocat ós, sembla que les desviacions pressupostàries del 2013 (factures al calaix que s’han passat a l’exercici 2014) implicarien noves retallades als centres del SISCAT, diuen que al voltant de l’1% del pressupost respectiu de cada centre. Aquestes retallades podrien venir per la via de les RAT, per evitar tocar els paràmetres de la contractació: activitat i tarifa, tot i que sembla que algun Hospital de l’ICS (el Joan XXIII de Tarragona) ha vist directament retallat el seu pressupost. 

Semblaria com si les patronals tinguin alguna informació al respecte, i dona la impressió que no la volen donar a conèixer als seus associats fins que no hi hagi la certesa absoluta que s’han de produir, tot i que els esveraments són generalitzats. I ho són per que la situació actual és ja del tot insostenible.

El secretari general de Metges de Catalunya denuncia una
possible nova retallada del pressupost de Salut pel 2014 
Qui si que ho ha escampat als quatre vents és el sindicat Metges de Catalunya, tant a la seva pàgina web, com en diferents entrevistes que el seu secretari general Francesc Duch ha mantingut. Al Parlament, la diputada del PSC Núria Segú s’ha fet ressò de diferents retallades en alguns Hospitals de l’ICS a més del de Tarragona, com per exemple el de Bellvitge. Sembla que aquestes retallades podrien afectar també als centres d’atenció primària del propi Institut Català de la Salut. No cal dir que aquesta situació ha posat en guàrdia als centres concertats, atès que si les retallades a l’ICS es confirmen, difícilment la sanitat concertada les podrà evitar.

Tanmateix, i sense saber si efectivament aquestes noves retallades es confirmaran o no, jo voldria demanar al departament de Salut, i al CatSalut vàries coses:

La primera, que ja he demanat moltes vegades, és que sigui el Departament el primer a donar exemple i s’ompli de legitimitat per demanar més sacrificis al sector. Han d’eliminar estructures del tot injustificades en temps de crisi; han de suprimir subvencions a entitats vàries que no aporten cap valor, han d’aprimar l’estructura de personal, reduint-la a allò estrictament necessari; han de limitar l’ús de vehicles oficials i restringir el lloguer de vehicles pel personal de l’administració; han d’eliminar despeses de viatges i dietes per desplaçaments del personal de l’administració a països estrangers, per vistes a centres sanitaris, assistències a congressos que no aporten res, etc., etc.   

La segona, si es confirma la retallada, és que aquesta ha de ser comunicada quan abans a tot els sistema sanitari; no es pot  fer com l’any passat quan per exemple, la RAT al sociosanitari va ser comunicada al setembre amb efectes retroactius al gener: Això sembla fins i tot una burla als centres. Si cal retallar s’ha de saber quan abans millor i no valen excuses. També cal que la retallada sigui objectiva, sense diferències entre centres; cal tractar a tothom amb el mateix raser, sense excepcions.

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona, podría haver sofert
una primera retallada en el seu pressupost per aquest any
2014, igual que l'Hospital de Bellvitge  
Si es confirmen les retallades, no estaria de més que algun alt responsable presentés la seva dimissió; no es pot estar any rere any, castigant als prestadors dels serveis, quan molts dels mals estan en els estaments administratius, en la mala gestió, en la politització de les decisions, i en la inacció que representa no prendre mesures dins de l’estructura administrativa de l’administració. Jo demano només que m’expliquin quantes persones treballaven al 2010 a l’ICS (serveis centrals més estructures administratives de totes les gerències territorials, CatSalut (serveis centrals més estructures administratives de totes les regions sanitàries, consorci sanitari de Barcelona inclós, Departament de Salut, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries, Agència de Salut Pública, Fundació Tic Salut i el Institut Català d’Avaluacions Mèdiques, i la suma resultant es compari amb la situació actual en tots aquests organismes. Seria la millor manera de poder avaluar l’esforç de racionalització que ha fet l’Administració de Salut a Catalunya en aquests període: el problema és que potser ni ells tenen aquesta informació.

Finalment una petició al conseller de Salut Boi Ruiz: en aquesta ocasió, cal impedir que el conseller Mas Colell i el departament d’Economia aconsegueixin el seu propòsit de tornar a castigar a la Sanitat. De la mateixa manera que la consellera Rigau defensa amb ungles i dents el sistema educatiu català davant dels atacs en aquest cas del govern espanyol, cal que el conseller Ruiz lideri la defensa dels interessos de la sanitat catalana front la voracitat pressupostària d’Economia i Finances. Aquesta vegada sí, Dr. Ruiz.    


www.rbaestudisiprojectes.cat                          


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada