diumenge, 27 d’abril del 2014

El Copagament de la farmàcia es redueix a Catalunya pels malalts crònics



És la primera mesura en positiu per la butxaca dels usuaris dels sistema sanitari públic a Catalunya dels últims 4 anys


Només afecta a persones amb rendes inferiors a 24.000€ bruts a l’any


Aquests dies ha estat notícia que el Departament de Salut ha decidit reduir el copagament que els malalts crònics havien de pagar per les seves receptes  farmacèutiques fins a un màxim del 10% del preu dels medicaments, amb un límit màxim de  8,26€ mensuals per pacient. Aquesta mesura entrarà en vigor a partir del proper 1 de maig. A més dels malalts crònics aquesta reducció també afectarà als malalts amb patologies greus de llarga durada. 

Els ingressos que l’Administració central deixarà de percebre per aquesta rebaixa aniran a càrrec del CatSalut que és qui abonarà la diferència que deixi d’aportar l’usuari mentre duri la situació de fragilitat social de la persona. La durada d’aquesta reducció serà de 3 anys, data en la que s’haurà de renovar la petició, si les circumstàncies de fragilitat i de salut persisteixen.



Els requisits que  caldrà complir per poder gaudir d’aquesta rebaixa són:
  • Tenir una renda bruta anual màxima de 24.000€
  • Tenir una patologia greu de llarga durada o malaltia crònica per la qual s’hagi de rebre un tractament de llarga durada
  • Tenir reconegut un grau de disminució igual o superior al 65%
  • Presentar una situació econòmica i social tal que les despeses originades per els productes farmacèutics que es necessitin comportin una situació de vulnerabilitat en el dret a la Salut.
Per accedir a aquesta rebaixa, caldrà presentar una sol·licitud en els centres d’atenció primària, acompanyada de tota la documentació que acrediti que es té dret a la prestació.  La informació del procediment  es podrà aconseguir en el CAP de l’ABS corresponent, trucant al 061 CatSalut Respon o accedint a la web del CatSalut.

Com era d'esperar a Madrid aquesta mesura endegada per Catalunya, no els ha agradat gens, i la ministra del ram ja ha donat instruccions per veure si legalment poden revocar aquesta decisió del Departament de Salut.

Una bona notícia sens dubte, tot i que segurament no deu afectar a moltes persones, i per tant el seu cost no deu ser excessiu. Tanmateix és tot un gest que cal agrair sobretot en uns moments en els que totes les notícies econòmiques que la política ens depara van en sentit contrari: cada vegada els catalans hem de pagar més impostos i els serveis bàsics com aigua, llum o gas són cada dia més cars. Seria interessant saber que hi fan tants ex polítics en els consells d’administració d’aquestes empreses subministradores de serveis tan essencials per la societat.

Tornant a sanitat, i davant de l’amenaça d’una nova retallada de l’1%, esperem que mesures com l’anunciada fa pocs dies sobre el copagament de la farmàcia, no siguin l’excusa per consolidar aquesta retallada addicional que molts donen per feta més enllà que hagi estat negat pel conseller Mas Colell.  Confiem que aquesta petita passa endavant que ara dona el CatSalut pugui venir acompanyada per altres passes ja no tan petites, i que aquestes vagin també en la bona direcció.

Tanmateix seria bo saber d’una vegada i de forma clara si aquest dèficit del pressupost de Sanitat de l’any 2013 que el conseller Mas Colell vol repercutir sobre l’exercici 2014, acabarà afectant als centres del SISCAT, i en cas afirmatiu, algú hauria d’explicar-ho. I això cal dir-ho aviat, sense esperar al mes de setembre.    







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada