dimecres, 1 de gener del 2014

L’any 2014 comença mogut a Salut


Es van confirmant els canvis que es preveien


I tot sembla indicar que n’hi pot haver algun més



L’any 2014 ha començat mogut a la sanitat catalana. El Dr. Carles Constante, president del consell d’administració de l’ICS  vol constituir un nou equip capaç de tirar endavant els profunds canvis que ha d’assumir la institució si es vol que aquesta sigui eficient i sobretot sostenible.

Carles Constante, president del
 Consell d'Administració
de l'ICS
El primer del canvis coneguts, afecta a Pere Àngel Montserrat Ollé nou gerent territorial al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.  El Dr. Montserrat prové de l’OCATT  i anteriorment havia estat al SEM. No em puc definir sobre les seves capacitats professionals, però em preocupa que estigui directament relacionat amb la política. El Dr. Montserrat és regidor per CiU a l’Ajuntament  de Sant Joan Despí i barrejar política amb gestió pot ser nefast. Tant de bo puguin diferenciar  una cosa de l’altre i el Sr. Pere Montserrat sigui conegut a Tarragona només per les seves decisions basades en criteris estrictament professionals. Fins avui les incursions dels polítics en la gestió han estat demolidores sobre tot en el sector bancari. Caldrà seguir-ho.

El seu antecessor en el càrrec era el Dr. Julio Garcia Prieto. Ell havia estat gerent del Pius Hospital de Valls abans d’assumir al gerència territorial de Tarragona, on sembla que ha desenvolupat una bona tasca, però on hauria comés algun error, buscant-se algun enfrontament del tot innecessari. La política té aquestes conseqüències. Encara que tinguis raó no t’enfrontis mai amb un polític: perdràs de cent vegades, les cent. Com que el Dr. Garcia Prieto és un bon professional, a partir del 27 de desembre ha assumit la gerència de l’IDI. Val a dir que l’IDI era fa uns anys, abans del famós “cash-pooling”, una de les empreses públiques de la sanitat catalanes  que generava més recursos i disposava de més tresoreria, junt amb el Banc de Sang i Teixits de Barcelona.  La seva capacitat inversora era important, i ho podia fer amb recursos propis. Ara les coses malauradament són força diferents. L’IDI ha consolidat la seva implantació territorial a Catalunya, i emergeix amb força com una de les empreses públiques de futur. Un bon repte professional pel Dr. Garcia Prieto. Sembla que el seu antecessor, Carles Casabayó  que ha estat 22 anys en la gerència de la institució pràcticament des que fou creada continuarà com adjunt a la gerència.

El Dr. Pere Soley, nou gerent de l'ICS
L’altre canvi conegut és el del gerent de l’ICS. Sembla que en Joaquim Casanovas hauria presentat la seva dimissió que alguns relacionen amb enfrontaments amb el conseller de Salut Boi Ruiz. Els que parlen d’enfrontaments és que no coneixen al Dr. Casanovas. Una cosa és discrepar en determinats temes, i l’altre és enfrontar-se. No em crec aquests enfrontaments. Segurament el que li ha passat al Dr. Casanovas és similar a allò que en diuen el “síndrome d’Estocolm”. L’ICS és com una immensa bola de neu que roda per una pendent. Quan assumeixes la responsabilitat màxima de gestió de la institució, intentes frenar la velocitat de la bola amb la intenció de conduir el seu moviment, però amb el temps, la teva capacitat de frenada disminueix molt fins pràcticament anul·lar-se i sense adonar-te’n esdevens un mecanisme més del conjunt. Que el Dr. Casanovas ha patit aquest problema, gairebé ho asseguraria sense haver parlat amb ell del tema. Però  coneixent la casa, estic segur que el problema ve per aquí.

Al Dr. Casanovas el substitueix el Dr. Pere Soley, amb un currículum molt valuós en la gestió sanitària: Consorci de Vic, Hospital de Traumatologia de la Vall d’Hebron, L’Aliança, Hospital de Bellvitge, Consorci Hospitalari de Mataró, i ara Gerent territorial de l’ICS a Badalona. Un currículum immillorable que el situa en una posició d’avantatge per assumir aquest càrrec. No hi ha ningú més en el sector que tingui el coneixement que ell té de l’ICS, i al mateix temps que pugui aportar experiències  d’èxit i una visió del que són les institucions públiques i privades diferents a les de l’Administració pública. El Dr. Soley té importants reptes al seu davant, entre ells la tan parlada compartimentació de l’ICS en empreses públiques. Veurem com ho enfoca, i sobretot com ho condueix, però si hi ha una persona que ho pugui aconseguir, aquesta és ell.

Queda pendent la substitució del propi Dr. Soley a Badalona. Hi ha rumors, però millor esperar una mica a que siguin més sòlids. El nomenament del Dr. Soley podria fer-se oficial el proper 7 de gener en la reunió del govern de la Generalitat previst per aquell dia.

El Dr. Joaquim Casanovas, nou gerent de la Regió de
Barcelona del CatSalut
A l’ICS hi ha alguna gerència territorial més a la que caldria introduir-hi saba nova. No dic noms, però la inoperativitat d’algun gerent  és manifesta. Per imatge, però sobretot per eficiència, caldrien més canvis. 


Sobre tot plegat hi continuen planant els dubtes. Quin paper ha jugat en tots aquests canvis el conseller de Salut? S’han fet amb el seu vist i plau? Els canvis el poden arribar a afectar a ell mateix? Si és així tots aquests canvis tan importants s’han consensuat amb qui assumeixi la conselleria properament?. El temps dirà que hi ha de tot plegat. Jo continuo pensant que tots aquests canvis s’han fet d’acord amb el conseller, segurs que la continuïtat està garantida. I això, diguin el que diguin els rumors


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada