dijous, 16 de gener del 2014

La "prescripció tecnològica", un nou concepte en el ús de les TIC



Escrit per:
Jaume Raventós i Monjo (*)












La aportació de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació en els processos clínics és una tendència que en aquests moments és ben palesa en el sector. Els serveis d'e-Salut són un element clau en l'atenció als ciutadans i és un dels pilars sobre els que es recolza la transformació del model assistencial actual.

L’aportació que aquestes tecnologies han fet en altres moments, com la introducció de la informàtica durant la dècada dels 90,  fa preveure que formaran part del dia a dia de les activitats que es realitzen pels diferents professionals i pacients.

Malgrat això, i com tots els inicis,  s’estudien les aplicacions de les mateixes i els seus resultats en termes d’indicadors de millora clínica, d’eficiència i de satisfacció en el seu ús. Així,  hi han moltes publicacions, molts debats, alta presencia en Congressos de qualsevol tipus, i totes les formes imaginables de fer palès que hi han experiències en marxa i que els resultats de les mateixes són en molts cassos encoratjadors. Els resultats son variables;  tenim publicacions de prestigi, com el British Medical Journal que ha publicat els resultats del Whole System Demostrator, assaig clínic liderat pel National Health Service sobre l’ús de les TIC en pacients crònics i que són decebedors en quant a indicadors, però en cap moment s’analitzen els perquè, i , també, per altra part,  tenim publicacions de les experiències de l’Administració Sanitària dels Hospitals de “Veterans” als USA amb resultats més que bons, o les experiències al nostre país del programa iCOR a l’Hospital del Mar de Barcelona o de Gercrònic a l’Hospital La Fe de València, que demostren resultats positius en el ús de les TIC. Per tant, el debat hi és.


Eren les èpoques de Jaume Raventós
a la gerència dels Hospitals
Vall d'Hebron
Segurament d’on aprenem més és dels resultats decebedors, i sobre tot, si analitzem els perquè. Per fer això, si veiem els estudis publicats i els comparem, podem veure que un dels factors més importants per l’èxit de la utilització de les TIC està en la selecció adequada de pacients. No tot serveix per tothom. Per això, crec que s’anirà configurant un nou concepte, “la prescripció tecnològica”, entenent-lo com la capacitat d’aplicar una tecnologia adequada a un determinat i específic tipus de pacient per tal d’obtenir els millors resultats clínics i d’eficiència en el ús d’aquesta tecnologia. Segurament no és un concepte nou per que aquest criteri ja l’apliquem a altres tecnologies en el nostre sector, però sí que aplicat a les TIC és un concepte que ara per ara no tenim.

Per que això sigui una realitat encara exigeix i exigirà un gran esforç en millorar i ampliar el coneixement per fer que aquesta prescripció sigui lo més adequada possible i ho puguem transmetre i aplicar a professionals i pacients.

(*) Jaume Raventós ha desenvolupat una carrera exitosa en la sanitat catalana. Va arribar a la màxima responsabilitat de gestió a l'Hospital de Berga després d'haver-se format en l'estructura directiva de l'Hospital General de la Vall d'Hebron, sota el mestratge de Ramon Pau Pla. Després va assumir la gerència de l'Hospital Trueta de Girona, des d'on a l'any 2004 va arribar a la Direcció General del CHC. Uns anys més tard, al inici del 2008 va ser nomenat gerent del Parc de Salut Mar, fins que  dos anys més tard, el President de l'ICS li va oferir la gerència dels Hospitals Vall d'Hebron. Ara, en Jaume Raventós és l'home e-health a Telefònica, amb el repte de potenciar aquestes tecnologies  


www.rbaestudisiprojectes.cat 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada