dissabte, 16 de febrer del 2013

Joana Ortega es guanya realment el sou?



Quin és el paper de la Vicepresidenta en el govern de la Generalitat?



En ocasions anteriors, valorant l’actuació dels membres del govern de la Generalitat sempre havia destacat per la banda negativa l’exconseller Recoder. El seu pas pel Departament de Territori i Sostenibilitat va ser certament penós. Cap nou projecte endegat en dos any; tots les obres en curs paralitzats des que va arribar al Departament (Línia 9, metro del Vallès, etc.). Incapaç d’arribar a cap acord amb el govern de Madrid (Renfe, Aeroport, Quart cinturó, etc.) i increment del preu de l’aigua més d’un 25% en els dos anys de mandat). Un autèntic desastre, i el pitjor és que segon diuen alguns, aquest Sr. proper a l’Opus Dei, aspiraria a substituir a Artur Mas el dia que aquest decideixi fer un pas al costat en el sí de Convergència. 


Què hi fa la Sra. Ortega a la Vicepresidència
del Govern de la Generalitat?

Ara, una vegada ha estat rellevat en el govern de Catalunya per Santi Vila, apareix una segona figura en el sí del govern de la que ningú en sap quina és la feina que realment fa. Es tracta de la vicepresidenta Joana Ortega que repeteix en el càrrec. Aquesta Sra. que finalment ha obtingut la llicenciatura en psicologia, va rebre fa mesos un encàrrec molt important per part del president Mas. Es tractava de racionalitzar l’estructuraadministrativa tan feixuga i per tant costosa que tenim a Catalunya: Municipis com a administració més propera al ciutadà; Consells Comarcals que tindrien la funció de mancomunar serveis entre els diferents municipis  de la comarca; les Diputacions provincials que ningú sap amb certesa quin paper haurien de jugar en tot plegat i l’Administració de la Generalitat com a paraigües de tota l’estructura anterior, dotada amb les seves delegacions territorials a banda de l’estructura de cada conselleria.  Aquesta “densitat d’administracions” és encara més complexa si es té en compte que a la conurbació de Barcelona se l’ha dotat d’un altre estructura administrativa com és l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Tot plegat caríssim de mantenir i del tot insostenible per un país  que es veu obligat a retallar l’estat del benestar com a conseqüència del dèficit desorbitat que està patint mentre manté super estructures administratives com les esmentades.

Doncs bé, han passat  mesos des que la Sra. Ortega va rebre l’encàrrec sense que en tot aquest temps no hagi pogut eliminar ni el Consell Comarcal del Barcelonès, que és un ens amb la única missió d’assegurar el manteniment de les Rondes de Barcelona. És per tot això que el President Mas ha hagut de reprendre la iniciativa en aquest tema encomanat sense resultats a la Sra. Joana Ortega


El President Artur Mas, sap de la importància d'una
adminsitració pública eficient i adequada
al que el país necessita


"Partint del principi que a Catalunya no sobra ni un sol poble, hem de dotar-nos d’una organització territorial pròpia, amb la màxima participació i consens territorial i polític possible, i -d’acord amb els criteris següents:
1.  Cal que l’organització territorial de Catalunya es basi en les previsions del nostre Estatut, per la qual cosa hem de superar la divisió provincial.
2.  Cal que l’organització territorial garanteixi l’eficaç prestació dels serveis als ciutadans, sota els principis de subsidiarietat i proximitat, i d’equilibri territorial.
3.  Cal que la nova organització territorial sigui més eficient, i comporti una reducció de costos directes i indirectes per al ciutadà.
4.  Cal evitar la proliferació d’ens i institucions i aprofitar estructures administratives per tal que assumeixin serveis necessaris.
5.  Cal coordinar l’estructura administrativa per tal d’evitar duplicitats i estalviar recursos.
Aprovarem la nova Llei de governs locals de Catalunya, que actualitza i adequa les competències dels diferents nivells d’administració local, sota el principi de asimetria entre municipis, comarques, vegueries i altres ens locals. Tot això, garantint l’equilibri territorial i unes administracions que permetin donar serveis dimensionats correctament i similar a tots els territoris. En conseqüència, simplificarem estructures, suprimirem càrrecs públics, substituirem les diputacions per les vegueries i dissenyarem un mapa competencial asimètric que respongui a les necessitats de cada territori.
En tot cas, i en l’actual context de crisi econòmica, la nova organització territorial s’executarà sense que en cap cas suposi més despesa per al ciutadà.
El nou model territorial ha d’incloure, en el seu disseny final, la vegueria del Penedès, seguint la voluntat expressada d’una manera unànime per totes les comarques i municipis que la formen."


La comissió per a la modernització de l'Administració Pública recentment
consitituida, i en la que hi participen entre d'altres Francesc Longo
d'ESADE, Guillem López Casanovas de la UPF
i el Dr. Enginyer Josep Valor 
Què s’ha fet de tot això? La Sra. Ortega ha avançat des de la seva responsabilitat política un sol mil·límetre en aquesta direcció? Em temo que no. I m’ho temo per que més enllà dels objectius teòrics hi ha una realitat que no és altre que si s’aplica aquesta reestructuració administrativa que el President Mas reclama, molts polítics de diferents colors es quedaran sense sou i això cal evitar-ho com sigui oi Sra. Ortega?.  Mentre tant, la incompetència de la Sra. Vicepresidenta del govern de la Generalitat la continuem pagant tots els catalans, es mantenen sous inútils i es fan retallades a l’estat del benestar.

Per tot plegat  el President Mas ha hagut de sortir al pas de tanta ineficiència i acaba de constituir una comissió encarregada de posar el fill a l'agulla en aquest tema que necessita una solució urgent. S'ha de definir el model d'Administració Pública que Catalunya i els seus ciutadans necessitem. Ho podriem batejar com una futura estructura d'Estat?.




2 comentaris:

  1. Contesto la pregunta que encapçala el teu comentari:

    NO

    Val la pena que afegeixi alguna cosa més, em pregunto?

    NO (crec)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament; ni ella ni uns quants polítics més per no dri quasi tots. Estem dominats per la mediocritat i els mediocres es parapeten entre ells mateixos per ser més forts. Fins i tot a vegades s'espien...no?

      Elimina