dilluns, 25 de febrer del 2013

Projecte de Llei de Governs Locals, presentat per la Sra. Joana Ortega Vicepresidenta del Govern




Un intent per justificar-se?



El dia 16 de febrer vaig penjar un article al bloc en el que em preguntava si la Sra. Joana Ortega, Vicepresidenta del govern de la Generalitat, es guanyava el sou. La pregunta me la feia donat que semblava que durant mesos no havia complert amb el mandat rebut del propi president de la Generalitat relatiu a l’aprimament de l’estructura administrativa catalana en general i particularment dels consells comarcals i diputacions.

La Sra. Joana Ortega Vocepresidenta del Govern en la
recent compareixença al Parlament de Catalunya 

Doncs bé, el dia 21 vaig tenir una primera resposta a la meva pregunta. Es diria que atenent al que  la Sra. Ortega va informar a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament, si que es guanya el sou. O si més no, ho sembla. En al seva compareixença al Parlament, al Sra. Ortega va explicar alguns detalls de la reforma legislativa  que vols endegar. Destaco els aspectes següents:

La comarca es configura doncs coma ens bàsic de prestació de serveis de forma mancomunada entre els diferents municipis que hi pertanyin.

El Consell Comarcal del Barcelonès está
situat al C/ de les Tapies, 4  de Barcelona
La reforma pot implicar en paraules de la consellera Ortega l’extinció de més de 1000 càrrecs públics remunerats com a conseqüència de l’eliminació dels plens dels consells comarcals. Segons la Vicepresidenta “l’estalvi de tot plegat es pot quantificar entre 1.000 i 1100 milions d’ € anuals”. A aquesta quantitat hi contribuiria també la reducció d’entitats públiques, consorcis, mancomunitats, etc., que veuran limitada la creació de nous ens als supòsits d’absoluta necessitat i sempre que el consell comarcal no pugui assumir les funcions que justificarien la seva creació.La primera pregunta que em faig és com potser que aquest projectes de Llei encara no hagi entrat al Parlament? No estem parlant dels problemes que té el conseller Mas Colell per elaborar el pressupost? Què espera la Sra. Ortega per fer-li un magnífic regal al conseller Mas Colell?. Si realment l’estalvi és el que la Sra. Vicepresidenta ha avaluat cal aplicar quan abans aquestes mesures.

Tanmateix m’assalta un dubte relatiu a les motivacions que han permès que la consellera Ortega hagi presentat els trets bàsics del que vol que sigui la nova Llei. Fa pocs dies la seva homòloga  espanyola, la Sra. Soraya Saenz de Santamaria  i el ministre Montoro van presentar també un projecte de llei de reforma de l’Administració Local. És només una coincidència? El que ara ha presentat la consellera Ortega és una resposta al que va presentar la Vicepresidenta del govern espanyol? Sentint el discurs de la consellera al Parlament sembla clar que aquesta proposta respon al que es va produir a Madrid fa tan sols uns dies. Només el temps ens aclarirà aquest dubte. Si el projecte de llei català entra aviat al Parlament i es tramita amb celeritat podrem dir que estem davant de processos independents, si el projecte de llei català dorm el son dels justos, voldrà dir que el que ha presentat al Vicepresidenta Ortega és un document per sortir al pas de la iniciativa presa per Madrid. Malauradament estaríem doncs davant d’un mer acte de propaganda política.   

La Diputació provincial de Barcelona, un "modus vivendi"
per polítics de quasi tots els partits     
Un altre qüestió que em preocupa és que en la seva compareixença la Vicepresidenta Ortega en cap cas ha mencionat les Diputacions. I la gran pegunta és: què passa amb les Diputacions? Si la Comarca   s’ha de convertir en l’ens bàsic de prestació de serveis dels pobles que la integren, quin paper li queda a les Diputacions? Com es que la Sra. Ortega ni en parla? 

Les Diputacions catalanes s’han convertit en un autèntic aparcament de polítics sense futur. I com que són molts, el cost d’aquest aparcament pels ciutadans de Catalunya és molt elevat. Però no són només els polítics aparcats; són també temes obscurs encara no aclarits de corrupteles com les suposades “motxilles” que cobraven alguns funcionaris de la Diputació de Barcelona  entre el quals presumptament hi figuraven els Senyors Montilla i Corbacho entre d’altres. Què ha passat amb aquet tema? Ho està investigant la Fiscalia tal com es va anunciar a bombo i plateret?


La seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona haurà d'assumir
competències del consell comarcals del barcelonés i
d'altres comarques veïnes
Sembla com si les  Diputacions fossin “la menjadora” que deia el President Pujol, en la que es nodreixen quasi tots els partits polítics per garantir un sou als seus polítics posats temporalment o definitiva a “la nevera”. Sembla com si a més les diputacions siguin un lloc on polítics en actiu aconsegueixen en forma de dietes complements interessants als seus sous d’alcaldes o regidors. Sembla com si les Diputacions fossin un reducte en el qual encara es poden fer jocs de mans de tota mena fora del coneixement i control de la  societat civil. Sembla com si les Diputacions fossin una mena de cova d’Alí Babà...Sent així s’entén molt bé que la Sra. Vicepresidenta no tingui cap mena d’interès a abordar un dispendi que és del tot inútil si com es diu la comarca ha de ser l’ens bàsic de prestació de serveis. Si això és  així, les Diputacions només seran l’ens bàsic de repartiment de sobresous a costa dels impostos que paguem els ciutadans i això no és ni ètic ni moral Sra. Vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Per tot plegat, encara no tinc gens clar si la Sra. Joana Ortega Vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya es guanya el sou. Més aviat penso que mareja la perdiu amb plantejaments d’aquells de “qui dies passa, anys empeny..!” 


www.rbaestudisiprojectes.cat              







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada