dissabte, 23 de febrer del 2013

Algunes conseqüències de les retallades



Quan la demagògia fàcil substitueix al sentit comú 



No és pot negar que les retallades al Departament de Salut han estat importants i que han generat greus dificultats al sistema. Les retallades han afectat sobre tot als treballadors de la salut atès que la gran majoria d’institucions integrades al SISCAT s’han vist obligades a arribar a acords amb els seus treballadors per evitar ERO tant d’extinció de contracte com de reducció de jornadaRecordem que l’any 2011 moltes empreses que formen part de la xarxa concertada de la sanitat pública del nostre país van haver de reduir sous, anular DPO, reduir el nombre de dies d’assumptes propis, etc. Tot plegat per compensar les retallades que aplicava l’Administració al reduir les tarifes. Un altre part de les retallades  van afectar a la compra d’activitat per part del CatSalut que va redundar en un increment, malgrat el que es digui. de les llistes d’espera.

L'actriu Candela Peña, recollint el seu premi Goya
en un acte en el que va denunciar l'atenció
rebuda pel seu pare en un Hospital de
l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Les retallades han tingut per tant conseqüències negatives per a dos col·lectius diferents: d’una banda els treballadors que han vist reduir significativament els seus ingressos i algunes avantatges socials, i alguns malalts, sobre tot els quirúrgics que han vist com els temps d’intervenció s’allargava com a  conseqüència de la reducció d’activitat bàsicament quirúrgica de la majoria de centres hospitalaris per l'eliminació dels quiròfans de tarda. Aquests també han fet estalvis tancant llits i acomodant les plantilles a la nova realitat de l’activitat contractada: això vol dir menys gent treballant, menys substitucions, etc. Altres retallades les va aplicar l’ICS afectant al tancament d’alguns serveis d’urgències de primària que mantenien una molt baixa activitat, bàsicament en horaris nocturns

Finalment hi hauria un tercer grup de conseqüències derivades de la retallada, com per exemple els copagaments que ha implantat Madrid i l’€ per recepta que va implantar la Generalitat, però aquestes dirigides no ja a “retallar” despesa sinó fonamentalment a generar més ingressos pel sistema.

El riu Pisuerga al seu pas per Valladolid: les retallades són
les culpables de tots els mals, tant si són certs com si no
El resum de tot plegat és que els que han notat d’una manera més clara les retallades han estat els treballadors de la salut, els centres i en menor mesura els malalts quirúrgics. Els usuaris han tingut poca afectació.

Tanmateix, parlant amb la gent, s’ha posat de moda explicar anècdotes que tothom “ha viscut” bé a través d’un familiar o d’un amic o conegut. El denominador comú d’aquestes anècdotes passa per explicar suposats fets que intenten posar de manifest les nefastes conseqüències que s’han produït a causa de les retallades; l’exemple clar d’aquestes actituds el va donar fa molts pocs dies l’actriu Candela Peña quan referint-se a l’estada del seu pare en un hospital de l’àrea metropolitana de Barcelona va arribar a dir que els malalts només tenien dret a un litre i mig d’aigua al dia i que en aquell hospital no hi havia mantes pels malalts.

Sense entrar a discutir el fets (desmentits per l’hospital al·ludit)  si que li voldria explicar a la Sra. Candela Peña que als hospitals passen coses ben curioses: tovalloles que desapareixen, mantes que desapareixen, paper higiènic que s’evapora, sucs de fruita que es prenen alguns acompanyants dels malalts, consum de compreses molt per sobre del que seria raonable esperar en funció de les senyores ingressades, serveis de farmàcia que preparen cosmètics pel personal femení que treballa en algun d’aquests hospitals, termòmetres digitals que desapareixen, guants d'un sol ús consumits en quantitats inversemblants i un llarg, però molt llarg etc. I això no ho fa una persona, ni dos, ni tres. Ho fan moltes. De fet ho fan totes aquelles que es creuen que pel fet de tenir l’assistència sanitària gratuïta, tenen dret a tot, fins i tot a endur-se allò que no és seu. 

El part natural és un programa que preten la mínima atenció
mèdica possible a les dones que ho demanin    
El que és encara més greu és l’actitud que han adoptat alguns professionals sanitaris, “aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid”. Explicaré el cas d’un altre hospital de l’Àrea metropolitana de Barcelona. Un metge del servei de toco-ginecologia li va explicar a una noia gestant, que com que els havien aplicat les retallades quan hagués de parir l’havien d’ingressar en el programa del part natural, perquè havien eliminat anestesiòlegs i els parts normals es feien sense anestèsia, però que no es preocupés per que una vegada ingressada en el programa ja li “arreglaria” per tal que fos atesa per un anestesista. La pobre noia s’ho va creure de bona fe i ho va anar explicant aquí i allà donant peu a que l’anècdota”  s’hagi anat propagant, alimentant aquesta mena de  “llegendes urbanes al voltant de les retallades

Aquest cas que acabo d’explicar té una explicació molt clara: el CatSalut estableix com un dels objectius del Pla de Salut en el contracte anual dels centres una quantitat econòmica determinada si un % de dones entren al protocol del part natural. Aquest programa és d’adscripció voluntària! per part de les dones. Doncs bé, per tal de poder adscriure a un major nombre de dones al programa, en aquest hospital han pres la decisió de manipular a la gent, forçant l’adscripció al programa amb l’excusa de les retallades, i fent-les parir després amb anestèsia, perquè només compta el fet d’haver entrat al programa i haver signat el document corresponent. Això els permet cobrar els incentius que paga el CatSalut, encara que sigui a través d’enganyar a la gent posant-ho tot sota el paraigües de les retallades.

Estança destinada al part natural en un hospital català

Un altre cas: hospital de la Catalunya Central. Una senyora de 94 anys operada d’un trencament de coll de fèmur. Al tercer dia d’estar operada li donen l’alta amb la ferida encara oberta! Motiu oficial? La seva veïna d’habitació estava contaminada amb el "marsa" i com que els havien retallat tant, no la podien aïllar només si ella se’n anava d’alta. La realitat oficiosa: no hi havia tal contaminació sinó que hi havia manca de llits; poc temps després aquell llit estava ja ocupat per una altre persona amb la mateixa companya teòricament “infectada de marsa”.

I així és com amb l’excusa de les retallades, s’amaguen interessos econòmics, ineptituds, frustracions, mals humors...tot s'hi val: la culpa és de les retallades


www.rbaestudisiprojectes.cat
  


16 comentaris:

  1. El discurs de l`actiu Candela Peña, passa de demagògia i arriba a la mala fe. Objectiu: que es parli d`ella, encara que sigui a costa de donar falsa imatge de l`assistència hospitalària del seu pare. Diu que no tenia mantes, però no diu la temperatura de l`habitació. Segurament molt mes alta que la temperatura de la calefacció que suposem que te a casa seva.

    ResponElimina
  2. Jo tinc la sensació que l'acusació que la Candela Peña fa és funció del que ella ha anat sentint en amics, veins, coneguts etc. La imaginació de la gent no té límits, i més en un artista, de manera que "l'embolica que fa fort" és una tècnica molt a l'abast de la Sra. Peña. El pitjor és que el que ella va dir i on ho va dir, ha tingut un gran ressó. I les persones que opinen el contrari no en tenen cap de ressó, per que aquestes opinions no són "mediàtiques" mentre que les de la Sra. Peña ten un gran valor mediàtic. Només això demostra la perversió dels valors en la nostra societat en la qual, una mentida té molta més difussió que una veritat.

    ResponElimina
  3. Benvolguts, en relació als comentaris de la Sra Peña, enmarqueu-los , si, en la corrent de deseperança i afartament que envaeix una part important de la ciutadania. Segur que foren extemporanis i és possible que facin referència a quelcom que ha escoltat i ella no ha viscut. I? Es que vostès no han escoltat al Conseller de Sanitat repetin per activa i per passiva que les retallades no afecten en essència a la qualitat de l'assistència sanitària que reben els ciutadans? manifestacions que , afirmo, no només són demagògiques sinó que cal enmarcar-les en la corrent de Propaganda que nega per la major el què és evident, que tambè la qualitat assistencial com altres prestacions públiques cauen en picat, com no podia ser d'una altra manera!. LA Sra Peña s'ha passat? Si, evidentment, però molt menys que l'evangeli que escriu la Conselleria de Sanitat els darrers temps..que tampoc passaria res perquè digués ni que fós alguna vegada la veritat. I no, amic Ricard, no és només la llista quirúrgica la afectada...mira la llista a Consultes externes d'algunes especialitats, la llista de proves diagnòstiques...la real...la que no es maquilla cada tres mesos (si! com es fa des que l'SCS les publica)..aquella que els que treballem o hem treballat en la Sanitat pública sabem que és diferent a la oficial...La sra Peña és una oportunista, si, anécdota però comparada amb els discursos que avui ens ofereixen els que governen, tambè l'ínclit Boi Ruiz...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amic Gerard: en aquesta ocasió discrepem obertament del fons, tot i que en alguna qüestió de les que comentes puc estar d'acord amb tu. No comparteixo la tesis que s'ha perdut qualitat assistencial. Això forma part de la demagògia de la "plataforma en defensa de la sanitat pública" però no respon a la realitat. És una llegenda urbana que tu contribueixes a escampar. Si que hi ha llistes d'espera, i algunes s'han incrementat amb les retallades, especialment les quirúrgiques. A consultes externes d'algunes especialitats no hi ha més llista d'espera que la que hi havia abans de les retallades amb el tripartit i abans del tripartit. En algunes proves diagnòstiques passa el mateix: sempre hi ha hagut llistes d'espera; ara i abans.
      Com que se que no et podré convèncer, només et poso un exemple: vaig sovint al meu ambulatòri i no he notat cap diferència en l'atenció que rebo. Ara hi han pancartes; abans no n'hi havia. És la única diferència.

      Salut company! que no hagis d'anar mai ni tan sols al teu ambulatòri...

      Elimina
  4. Caldrà que qui llegeixi opini per la seva experiència personal o bé faci acte de fe amb el que el yin i el yan diuen...si jutjo per la meva , la que visco a diari...la LLista d'espera s'ha incrementat i molt....i quan parlo amb companys...també diuen el mateix...i quan demano hora per visitar la mare al CAP...també hi ha demora...les demores en algunes probes són excessives..repercuteix en la Q. A i si algú es dedica a mesuraro a llarg ptermini, ja veurem si sobre la salut ...més enllà de si s'estalvien o no infermeria necessària...que tambè és opinable...És possible que tots plegats tinguem que fe acte de contrició pels pecats del passat quan viviem, segons sembla i ens repeteixen fins la sacietat, alimentats per la banya de l'abundància...TOTS...però que ara m'intentin convencer que no passa res...doncs no....Ja veus! ...La Candela Peña on ens ha portat! I els que pensen com jo..no tenim diners per contractar a PWC o a Deloitte perquè em donguin la raó...Els senyors Triadú i Madí ni tan sols ens han fet oferta...ja saben que no podem.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser l'oferta te la farà "método 3"... Continuo pensant que de cara als usuaris de la sanitat pública no quirúgics les retallades han tingut molt poca incidència més enllà d'anècdotes en un sentit o en l'laltre. Per algunes proves diagnòstiques sempre hi ha hagut demores importants, el que passa és que aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid ara li donem la culpa a les retallades. Per demanar hora al CAP per un tema no urgent no crec pas que hagis d'esperar molt més de 8 o 10 dies...com abans! En el meu cas no arriba a una setmana

      Elimina
  5. Pensar , encara està lliure de taxes...però a alguns els agradaria que fos fins i tot prohibit. Aprofita doncs i pensa!...Jo els meus informes els encomano al Comisario Montalbano.
    Conyes a banda, Ricard...L'assistència sanitaria al teu pais que és el meu ha empitjorat i força durant els darrers 2 anys...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja et vaig dir que no opino el mateix i com que tu també dius que pensar avui per avui és lliure de taxes i tiquets moderadors, continuo fent servir alguna neurona.

      Quan dius que la sanitat ha empitjorat i força, agrairia una mica més de concreció. Les ambigüetats contribueixen només a generar confusió. Tens alguna prova concreta que justifiqui la teva afirmació?

      Elimina
  6. Si...el que vec cada dia en la meva feina...te a veure amb el retard en la pràctica de proves diagnòstiques i visites de especialista i també en la cada cop més descoordinada connexió medicina Primària/At. especialitzada...en relació a les llistes d'espera quirúrgiques tambè, però assumeixo que en un principi és menys greu...i a la meva Regió encara menys problema que a la resta, encara que tambè seria discutible els criteris de prioritat (bé , ho ha estat sempre).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veus com mica en mica anem coincidint? La teva última frase és significativa: "els criteris de prioritat han estat sempre discutibles"...això és el que vens a dir no?

      Doncs si els criteris de prioritat han estat sempre discutibles és que sempre hi ha haguit llista d'espera sinó no haurien fet falta criteris de prioritat. O no?

      Elimina
  7. De vegades, discutir pot semblar un exercici inutil...tan com voler canviar la confessió d'un creient...i jo que no et feia com a taliban! la referència era a les llistes quirúrgiques..que sempre m'han semblat discutibles...per la resta, no...han empitjorat ostensiblement,traumatòleg, Cardiòleg, proves cardiològiques, endoscòpies diagnòstiques, diagnòstic per la Imatge!!!! . PITJOR, aqui i durant aquests dos anys...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vaja: ara em nomenes Taliban. Això em sembla una pràctica totalitària molt coneguda: sinó estàs amb mi, estàs contra mi, quan tu saps que jo penso per mi mateix, i no em calen alliçonaments ideològics de cap mena. Quan crec que he de dir una cosa la dic i punt. A favor o en contra. I tu ho saps.

      Agradi o no, avui les conseqüències de les retallades les estan pagant de forma molt dura sobre tot els treballadors de la salut, i després les empreses sanitàries. En un tercer grup, alguns usuaris...

      Al pa, pa, i al vi, vi. Entenc que alguns a això ni diguin talibanisme...que hi farem...són els temps que corren...

      Elimina
  8. les conséquences....également affecten les patients, mon ami,...même si vous ne voulez pas le voir!
    A la crosta més crosta i al vi, cava!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara entenc que et passis a la llengua jacobina...s'adiu molt amb determinats perfils...

      De tota manera et cauria millor el gauloise. Ecaixaries en el paper d'Idefix...

      Elimina
  9. ... Calla, calla! Assegurançaboiruizx no em va donar accès a la poció màgica ( per allò que els de 55 i més quedem exclosos d'aquesta medicina meravellosa) i ara diu que si en vull, que pagui amb Talents....ja veus! abans teniem poció màgica finançada pels impostos ( del que li agafavem a Roma) i ara que si vols que la paguis...Ja ni els druides són el què eren!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu et confons amb l'obelix que és qui va caure a l'olla de la poció màgica; se la va berue tota de manera que ni pagant...no et deixis enredar pels polítics; podries prendre poció; ja no en queda... ni amb tiquet moderador...esgotada...

      Elimina