dimecres, 17 de febrer del 2021

Sant tornem-hi amb l’Hospital Clínic


Després d’haver marejat la perdiu durant anys, per decidir una nova ubicació per a l’Hospital Clínic, un dels més importants de Catalunya sinó el que més, ara les ments pensants del país han decidit “constituir una comissió” per proposar quin ha de ser el seu emplaçament futur. 


Sembla que es descarta construir el nou Hospital en els terrenys de l’Escola Industrial, i dona la sensació com si es volgués desmembrar el centre en diferents emplaçaments repartits per la ciutat. Això, ho treure l’Hospital Clínic de l’àmbit de la ciutat de Barcelona...
De moment, el Clínic ha arribat a un acord amb l’Hospital Plató pel qual aquesta última entitat està sent gestionada per l’Hospital Clínic. És això un primer pas del “big bang” del Clínic? L’Hospital Sagrat Cor s’afegirà a aquesta estratègia de disgregació del Clínic?  

 

Segons explica el departament de Salut en una nota, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona han signat un protocol per estudiar, de manera conjunta, el millor emplaçament per al futur Hospital Clínic. Segons aquesta mateixa nota, la decisió s’hauria de conèixer durant el segon semestre d’aquest any. 

La “comissió” està integrada per 6 persones que representen a cada una de les tres administracions que han signat el protocol, i compta a més amb  dos coordinadors “experts” que lideraran les sessions de treball de la comissió. Aquests dos experts són l’arquitecte Ramon Sanabria, que serà el coordinador urbanístic; Sanabria posseeix una àmplia experiència en el camp de l’arquitectura i també en el camp hospitalari. L’altre coordinador anomenat assistencial és el Dr. Ramon Canal que fa anys havia estat responsable de diferents dispositius assistencials, però que des de fa més de 10 anys està apartat del sector sanitari públic atès que ocupa el càrrec de cap dels serveis mèdics del FC Barcelona des de l’any 2006.Aquesta notícia xoca amb la informació que el departament de Salut havia donat l’any 2016, època del conseller Comin, quan Salut considerava que la ubicació òptima del nou Hospital Clínica havia de ser al recinte de l’Escola Industrial. En aquella època des de Salut s’afirmava que el Clínic no havia de marxar de l’eixample. Però es dona el cas, que un any abans, és a dir al 2015, s’havia constituït un altre “comissió” entre les mateixes institucions que ara, per estudiar l’ús que es podria donar a l'Escola Industrial, i en aquell moment s'apuntava que podria ser un "pool" de coneixement científic i tecnològic que englobaria el Clínic, la Facultatde Medicina de la UB i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer.Per tant i atenent que al 2015 es constitueix una comissió i que al 2021 se’n constitueix un altre per analitzar el mateix problema, hem de concloure que aquella frase de “si no vols resoldre un problema, constitueix una comissió” continua sent del tot actual. L’Hospital Clínic porta des de fa 6 anys amb “comissions” constituïdes, però sense cap solució sobre la taula. Una ineficiència que és tot un insult al sentit comú, i més quan la situació a l’Hospital Clínic és del tot insostenible i la manca d’espais és inacceptable per un Hospital que molts situem en els llocs més alts de la sanitat europea pel que fa a la qualitat de l’assistència que s’hi presta.

Llegint la nota del departament de Salut, preocupen algunes de les insinuacions que se’n desprenen: “El protocol prioritza preservar la localització del nou centre a la ciutat de Barcelona, amb l’objectiu de mantenir la proximitat de la seva atenció a la població de l’àrea de referència... S’hi inclou també la possibilitat d’un conjunt hospitalari concebut en un sol emplaçament o en diverses ubicacions a l’entorn de l’Esquerra de l’Eixample i els barris adjacents... La voluntat inicial, per tant, és no construir cap gran edifici a la zona de l’Escola Industrial i, a la vegada, fer possible que les instal·lacions sanitàries quedin a l’actual zona d’influència del centre hospitalari, assegurant, en qualsevol cas, el desenvolupament del pla funcional que el centre necessita”Com s’ha d’entendre això? Treure el Clínic de Barcelona? O potser ens estan dient que descarten l’Escola Industrial i que volen trossejar l’Hospital Clínic en diferents emplaçaments a l’esquerra de l’eixample? Sembla com si algú s’hagi begut l’enteniment... 
La pregunta és de quina manera lliga això amb la recent noticia coneguda fa pocs dies segons la qual l’Hospital Plató ha passat a integrar-se al Clínic. Es pretén que una de les disgregacions del Clínic s’ubiqui a la Clínica Plató? Va ser a final de l’any passat quan l’Hospital Plató i l’Hospital Clínic van iniciar un procés d’integració de les seves estructures assistencials que ha culminat aquest mes de gener passat. Aquesta integració és la continuació d’una col·laboració entre els dos centres iniciada al 2006 i ratificada al 2011 mitjançant una aliança estratègica. Aquesta aliança es va veure reforçada al 2017 mitjançant un conveni marc, que tenia per objectiu arribar a la integració organitzativa i funcional màxima possible entre els dos centres, fins el punt que s’ha acabat amb una integració jurídica de les dues entitats. Integració gens transparent atès que es desconeixen les seves particularitats i que malgrat això té el vist i plau del departament de Salut.
Quin serà el moviment següent? La compra de l’Hospital Sagrat Cor, ara en mans del grup Quiron Salut? Veient l’arquitectura dels grans hospitals europeus no sembla que una disgregació del Clínic sigui la tònica dominant a Europa, ni sigui eficient, ni tan sols racional. Allà on no n’hi ha (de sentit comú), no en raja... per més comissions que es puguin muntar. Quantes ciutats del món desitjarien poder disposar d’un solar com el de l’Escola Industrial on poder-hi ubicar un gran hospital.                   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada