dilluns, 12 de març del 2018

Rumors, rumors i més rumors... una terna de noms per la gerència de l’ICS


Cada vegada hi ha més rum-rum al voltant de canvis imminents a l’ICS, una vegada es constitueixi el nou govern de la Generalitat.



Estaria bé que a l’hora de triar un màxim responsable de l’ICS, en lloc de cercar gent mesella, es faci una aposta decidida per la professionalitat. L’empresa més gran de Catalunya necessita un professional de la gestió de primera fila.



Aquests dies les converses pels passadissos de l’ICS, del CatSalut, del departament de Salut, i alguns despatxos d’alguns hospitals de l’ICS van plenes de comentaris i noms al voltant de qui ocuparà la gerència de l’ICS en la propera legislatura. Un càrrec de molta responsabilitat (l’empresa més gran de Catalunya) i que cal cobrir-lo amb les màximes garanties. Tant des del punt de vista de l’experiència professional, de la formació així  com des de la capacitat personal d’assumir aquest repte. No tothom pot ser gerent de l’ICS. Tot i que es possible que pel sector circulin altres noms, entre els que fins avui sonen amb força per ocupar aquest càrrec, alguns són professionals ben preparats i altres no tant. Veiem quina és la quiniela de favorits.

Un dels noms que sona amb força és el de Miquel Gómez, actual gerent de l’IDI. Miquel Gómez mai ha gestionat un hospital i la seva experiència en gestió es pot considerar escassa. No obstant, deu considerar que té qualitats suficients per assumir el càrrec, atès que ha estat ell mateix qui s’ha encarregat de posar-se a la quiniela. Ho ha fet en algun sopar amb professionals, on sense cap mena de pudor, explicava a qui el volia escoltar que ell seria el proper gerent de l’ICS. En el seu anterior pas pel departament de Salut va ser cap de gabinet de la consellera Geli i més tard secretari d’Estratègia i Coordinació del departament de Salut.

Tanmateix és una persona ben formada. Llicenciat en medicina i cirurgia, ha fet un Màster a la Universitat de Barcelona en “economia social i gestió d’organitzacions sense ànim de lucre”. També ha cursat un Màster a ESADE sobre “lideratge en organitzacions sanitàries”. No va deixar una imatge precisament excel·lent en el seu pas pel departament de Salut.

Un segon candidat és Jordi Ara, en l’actualitat gerent territorial de l’Àrea Metropolitana Nord de l’ICS, i per tant responsable també de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP). Metge nefròleg, va passar de la pràctica clínica a la gestió assumint la direcció mèdica de l’HUGTiP a l’any 2008. A l’any 2010 va ser nomenat director del centre, i al 2014, va ser nomenat gerent territorial de l’Àrea Metropolitana Nord substituint en el càrrec a Pere Soley quan aquest va ser nomenat gerent de l’ICS. Dona la coincidència que el seu nom ja va sonar amb força a principis del 2016 per substituir a Pere Soley a la gerència de l’ICS. El Dr. Ara ha fet un Màster de direcció d’institucions sanitàries com a formació específica enfocada a la gestió.

Sense voler jutjar les qualitats professionals del Dr. Ara per assumir aquest càrrec, si que vull ressaltar la seva tendència a lloar innecessàriament als seus superiors públicament, com si volgués fer mèrits davant d’ells. A banda de ser molt lleig, denota una autoestima molt baixa. Un professional convençut de les seves capacitats no necessita actuar d’aquesta manera per assegurar la seva posició o aspirar a altres posicions millors. 

El tercer candidat és Vicenç Martínez Ibáñez, en l’actualitat gerent de l’Hospital Vall d’Hebron. La seva formació bàsica és la de llicenciat en medicina i cirurgia, i ha complementat la seva formació en gestió amb una Diplomatura a EADA sobre Direcció d’Hospitals i Organitzacions Sanitàries. El Dr. Martínez Ibáñez va iniciar-se en el camp de la gestió a Vall d’Hebron quan va assumir la responsabilitat de coordinador de l’àrea quirúrgica. A l’any 2012 Joaquim Casanovas llavors gerent de l’ICS, el va promocionar a la gerència territorial de l’ICS a Girona fins que al febrer de l’any 2015, Pere Soley gerent de l’ICS en aquell moment, el convencés per fer-se càrrec de la gerència de l’Hospital Vall d’Hebron.


Ara, el Dr. Martínez Ibáñez està immers en un projecte engrescador que transformarà d’una manera radical l’Hospital Vall d’Hebron tal com el coneixem en l’actualitat. Com a anècdota val a dir que el Dr. Martínez Ibáñez quan encara es dedicava a la pràctica clínica com a cirurgià infantil, va fer el primer transplantament hepàtic infantil de tot l’Estat. 

Diuen les males llengües que la Sra. Candela Calle, actual gerent de l’ICS, tornarà a la seva posició al capdavant de l’ICO, que és la posició que tenia quan va accedir a la gerència de l’ICS. Aquestes males llengües asseguren que quan va ser nomenada a l’ICS va pactar amb la direcció del CatSalut que continuaria mantenint el seu càrrec a l’ICO per motius econòmics, però sembla que ho va exigir també per assegurar-se un lloc de treball el dia que la seva posició a l’ICS es veiés alterada. Com una mena de “reserva de plaça”. De ser cert, estaríem davant d’un cas de portes giratòries, però en aquest cas, amb escala automàtica incorporada (tot i que de baixada).


Veurem que hi haurà del cert de tots aquests rumors...

PS.- El Dr. Miquel Gómez no recorda haver participat recentment en cap sopar amb professionals en el que ell es manifestés com a "gerenciable" a l'ICS. 
Per la seva banda el Dr. Jordi Ara considera que les lloes innecessàries a les que faig referència en el text es varen produir en una situació especial sota els efectes del 155, i que en cap cas aquesta circumstància pot enterbolir el seu esperit crític ni tampoc la seva professionalitat.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada