dissabte, 2 de desembre del 2017

Què ha aportat el Cercle de Salut fins ara, al debat sanitari ? (I)



Aviat farà un any de la fundació del Cercle, i l’activitat desplegada per l’associació en el seu primer any de vida no sembla haver tingut excessiva transcendència, tot i que el sector sanitari s’ha vist interpel·lat en diferents ocasions.


Alguns opinen que el Cercle de Salut ha decebut les expectatives generades quan fou creat, i això podria ser degut a unes expectatives inicials excessives, o a la dificultat de trobar consens en una organització amb punts de vista, objectius i interessos que no sempre van en la mateixa direcció.



Era la tardor de l’any 2016, quan gràcies a diferents trobades entre gent important de la sanitat catalana s’arribava a la conclusió que calia generar un espai de reflexió i debat en el que poder confrontar opinions al voltant de les polítiquesmsanitàries que el nou equip del departament de Salut semblava voler implementar en el sector de la sanitat pública catalana. D’aquelles reunions va sorgir l’idea de crear el Cercle de Salut amb l’objectiu que es convertís en aquest espai de reflexió, debat i intercanvi d’idees al voltant dels nous plantejaments que estaven apareixen sobre el sistema públic de salut de Catalunya.

Acte de constitució formal del Cercle de Salut
al gener del 2017 
Les primeres reunions varen servir perquè el “Sanedrí” iniciàtic triés quines altres persones reconegudes per la seva professionalitat i també per la seva capacitat de lideratge i creadores  d'opinió en el sector, calia incorporar al grup per tal que aquest anés agafant consistència, al temps que es decidia el tipus d’organització que calia crear, el seu finançament i qui ocuparia els càrrecs que la direcció provisional de l’organisme requeria. Es va acordar que el Cercle adoptés la forma jurídica d’una associació i es va configurar una Junta directiva provisional, amb càrrecs no retribuïts, i que es va constituir amb consens entre els promotors del Cercle de Salut, respectant les quotes de poder de les diferents  organitzacions que s’hi havien adherit.

Després d’això, es va fer un acte de constitució formal de l’associació i poc dies més tard es va organitzar el primer acte de pública del Cercle de Salut. Aquest acte es va desenvolupar el dia 13 de febrer a l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat. El primer debat pròpiament dit no va tenir lloc fins el dia 6 d’abril a la sala d’actes del Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona sobre el tema “La incidència de les formes de gestió en el futur del sistema públic de salut de Catalunya”. Aquest tema estava al bell mig de la polèmica atès que el departament de Salut volia legislar per modificar les pràctiques habituals al voltant de les formes de gestió del sistema sanitari públic de Catalunya. Tot i l'interès del tema debatut que va comptar amb la presència de persones expertes en la qüestió, aquest debat no va implicar cap posicionament formal del Cercle de Salut sobre el tema que s’havia discutit.

El segon debat organitzat pel Cercle de Salut va tenir lloc el dia 19 de juny, a la sala d’actes del Col·legi de Metges de Barcelona al voltant de la candidatura de la ciutat per acollir l’Agència Europea del Medicament (EMA) per quan a causa del Brexit, aquesta hagués d’abandonar la seva seu actual a Londres. No cal dir que tothom es va manifestar a favor de la candidatura de la ciutat de Barcelona i el Cercle es va adherir formalment al "manifest" que en aquest sentit havien signat diferents entitats barcelonines. I en quant a debats, aquesta és tota l’activitat desenvolupada pel Cercle de Salut en aquests 10 primers mesos d’existència. A banda d’aquests dos debats, i aprofitant que “el Pisuerga passa per Valladolid”, el Cercle va posar el seu segell amb el vistiplau del Col·legi de Metges en dos actes organitzats pel propi Col·legi de Metges, un sobre la medicina privada, i l’altre al voltant d’un estudi sobre la “regeneració de la sanitat pública”. A banda d’això, el Cercle s’ha posicionat públicament davant de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a la Generalitat de Catalunya, i val a dir-ho, el manifest fet públic pel Cercle ha estat un dels més valents de tots els que des del sector de la sanitat s’han donat a conèixer. Tanmateix, el Cercle no ha tingut el protagonisme en el sector que calia esperar d’acord al seu manifest fundacional que entre altres coses diu, respecte a la seva missió: 

Membres del Cercle de Salut, varen presentar la
 nova associació al conseller de Salut
i al director del CatSalut
...En aquest sentit, creiem que és necessari articular un projecte d’àmplia base social que tingui per objectiu servir de lloc de reflexió i debat sobre el sistema sanitari i des d’on es puguin articular propostes de millora del sistema des de la perspectiva dels professionals, organitzacions sanitàries i dels ciutadans...”

Malgrat tots els propòsits, i que el paper ho aguanta tot, no hi ha hagut cap proposta de millora articulada pel Cercle en quasi un any d’existència, cap conclusió en forma de posicionament dels dos debats realitzats, i un oblit difícil d’explicar de temes delicats i en certa mesura conflictius que el Cercle de Salut no ha volgut/sabut/pogut abordar, tal com es detallarà en la propera entrada al blog.


(Continuarà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada