dissabte, 17 de desembre del 2016

La patronal ACES, en una cruïlla: Continuïtat o Renovació ?

Cristina Contel deixa la presidència de la patronal de la sanitat privada catalana


La meteòrica carrera de Cristina Contel: des del Vendrell a Europa, passant per Madrid 



La Sra. Cristina Contel
ACES (Associació Catalana d’Entitats de Salut) és una associació que reuneix en el seu sí a les empreses privades del sector sanitari català. Va ser fundada a l’any 1977, i des de llavors ha anat incorporant associats fins arribar als 260 centres sanitaris, sociosanitaris i socials amb que compta ara. Entre els seus objectius hi ha la formació continuada dels treballadors com a element bàsic per assegurar la qualitat assistencial i l’excel·lència del serveis assistencials que presten els seus associats així com la defensa dels seus interessos.

Com a patronal, ACES juga un paper molt important en la negociació del conveni laboral de clíniques privades de Catalunya negociació en la que també hi participa minoritàriament la patronal UCH. Això es degut a la doble afiliació d’algunes empreses sanitàries que estan associades a ambdues patronals. Aquesta mateixa raó és la que justifica la presència d’ACES en la negociació col·lectiva dels centres del SISCAT, atès que alguns dels seus associats hi pertanyen. 

ACES, com totes les patronals, es regeix per una Junta directiva composada per diferents membres i dirigida per un  president/a, càrrec que en aquest moments ocupa la Sra. Cristina Contel Contel va néixer al Vendrell (Tarragona) i des de sempre ha estat  relacionada amb la sanitat privada, atès que la seva família es propietària d’una policlínica en aquesta localitat.  Des de l’any 2013, la Sra. Contel presideix a més la FNCP (Federación Nacional de Clínicas Privadas). Per altre banda al maig d’aquest any 2016, Cristina Contel  també ha estat elegida presidenta d’ASPE (Alianza de la Sanidad Privada Española), resultat de la fusió  d’FNCP amb la CNCHP (Confederación Nacional de Clínicas y Hospitales Privados). Aquesta fusió s’ha materialitzat amb el vist i plau de l’IDIS (Instituto pas el Desarrollo e Integración de la Sanidad). En qualitat de presidenta de la FNCP, Cristina Contel també és vicepresidenta de la EUPH (Unió Europea d’Hospitals Privats)

Resulta evident que amb aquesta acumulació de càrrecs, no es pot donar abast a totes les obligacions. En conseqüència Sra. Contel, a finals d’any, deixarà el seu càrrec de presidenta d’ACES, que és precisament el càrrec que li ha servit per donar-se a conèixer fora de Catalunya, i poder assolir una carrera professional brillant sempre defensant els interessos de les empreses sanitàries privades de Catalunya, però també a nivell espanyol i europeu. Contel ha estat presidenta d’ACES durant dos períodes de quatre anys, sumant per tant, vuit anys en la presidència de la Institució 

Per substituir a Cristina Contel a la presidència d’ACES, sembla que s’ha estructurat una candidatura continuista que encapçalaria el Dr. Josep Ignasi Hornos, vicepresident de Labco Quality Diagnostics (antiga General Lab) i actual vicepresident 2n. d’ACES. L’equip del Dr. Hornos està cercant recolzaments a la seva candidatura contactant amb diferents associats. El que segurament no contava el Dr. Hornos, ni les persones que l’han catapultat a encapçalar aquesta candidatura continuista, és que aparegués en el sí d’ACES un grup que sent un cert descontentament amb la manera com s’estan fent les coses últimament. I és per això que ha sorgit la possibilitat d’una candidatura alternativa i renovadora que encapçalaria el Dr. Gonçal Lloveras, director general de la Clínica Diagonal, i que pretén canviar de dalt a baix la manera de fer i el dia a dia a ACES. Com  el candidat anterior, l’equip del Dr. Lloveras que encara no té del tot decidit si es presentarà a les eleccions, està avaluant a través de contactes amb diferents associats quines serien les seves possibilitats si finalment decideix presentar la seva candidatura a la presidència d’ACES

L'encara presidenta d'ACES Cristina Contel, amb
 Lluís Munset actual director general 
Tot plegat s’ha de resoldre de manera immediata atès que el proper dia 20 es celebra una assemblea en la que s’hauran de donar a conèixer les candidatures que oficialment volen optar a substituir a Cristina Contel a la presidència d’ACES. Siguin quins siguin les candidatures que finalment es presentin, sembla clar que els associats a ACES estan davant d’una gran oportunitat per aconseguir canvis profunds a ACES, que permetin modernitzar l’organització i adaptar-la a les necessitats reals dels seus associats, donant així sentit a l’existència de l’entitat. També caldrà resoldre el solapament existent amb UCH l’altre gran patronal catalana que acull a entitats privades. 

Pel que sembla, alguns associats estarien disposats a recolzar la candidatura de continuïtat, sempre i quan, a canvi d’aquest recolzament, el Dr. Hornos i la seva junta acceptin i es comprometin a aplicar reformes. En el cas del Dr. Lloveras, el recolzament a la seva candidatura comportaria per ell mateix canvis estructurals que una majoria d’associats veuen com a necessaris. Caldrà estar pendent de com es vagi desenvolupant el procés. El que està clar és que avui en dia, entre uns i altres, mentre no es resolgui la situació, les aigües, tranquil·les, segur que no hi baixen.  





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada