diumenge, 13 de març del 2016

Un treball fet amb garanties tècniques pel departament de Salut, posa en evidència la bona acceptació que l’atenció primària de salut té entre els seus usuaris


Els ciutadans catalans valoren molt positivament les EBA (entitats en base associativa)


El “Plaensa 2015” de l’atenció primària demostra la satisfacció dels usuaris, que es situa en un notable (7,94 punts sobre 10, unes dècimes per sobre dels resultats del 2012).


Centre d'atenció primària Cotxeres a Barcelona
Aquest treball donat a conèixer recentment Pel CatSalut posa de manifest la bona salut de l’atenció primària de salut a Catalunya, que com es sabut està integrada majoritàriament per les ABS gestionades per l’ICS, un 80% aproximadament, mentre el 20% restant estan gestionades per operadors privats, 13 dels quals són EBA. 

L’enquesta s’ha fet sobre un total de 29.525 usuaris als que s’ha contactat per telèfon, i als que s’ha formulat el qüestionari que es pot consultar en aquest enllaç. No cal dir que les valoracions d’aquests ciutadans tenen molt més valor que l’opinió dels famosos “observadors privilegiats” de l’informe Tarafa, algun dels quals sembla que es queixa de que les seves opinions no es corresponen amb el que es diu en l’informe que Oriol Ramis ha efectuat per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona. Sigui com sigui, quasi 30.000 usuaris enquestats pesen molt més que 15 observadors interessats.

Faig referència a “l’informe Tarafa” perquè aquest classificava a les EBA dins del grup dels operadors privats amb ànim de lucre i per tant que eren una “perversió” a eliminar del model sanitari públic català i especialment a la ciutat de Barcelona. Doncs bé, les EBA a Catalunya són molt ben valorades pels seus usuaris, presentant uns resultats positius amb una valoració per sobre de la mitjana de Catalunya, i les 5 que hi ha a Barcelona presenten també uns resultats molt positius. Cal destacar especialment que l’EBA de l’ABS Alt Camp Oest (Alcover) ocupa el tercer lloc de totes les ABS de Catalunya i és la primera de les comarques de Tarragona, o que  l’EBA de l’ABS de Perelada és la cinquena de Catalunya i que  l’EBA de l’ABS de Sant Gervasi ocupa el lloc 11 de Catalunya i el número 1 de Barcelona. Veient aquests resultats, un es pregunta quin pot ser l’interès per posar en qüestió a uns operadors de l’atenció primària tan ben valorats pels seus usuaris com ho són les EBA.   

Més enllà dels resultats de les entitats en base associativa, ara és el moment que els responsables de cadascuna de les ABS analitzin els seus resultats i mirin d’establir les estratègies de millora que considerin oportunes. En aquest sentit, la comparació amb l’enquesta de 2012 i la tendència seguida des de llavors poden ser punts d’interès. A partir d’aquests resultats s’obren línies d’anàlisi interessants que caldria valorar com per exemple la correlació d’aquests resultats de satisfacció dels  pacients amb d’altres resultats assistencials (control de malalties cròniques, derivacions, qualitat de la prescripció farmacèutica, etc.). També seria molt interessant correlacionar aquests resultats amb el grau de satisfacció dels professionals, el seu grau d’autonomia de gestió, el seu orgull de pertinença a la seva ABS i, per extensió, amb el sistema sanitari català.


EBA Vallcarca, la tercera ABS en valoració de la
Regió Sanitària de Barcelona
Per altre part el CatSalut ha posat recentment sobre la taula que les diferències sociodemogràfiques s’hauran de tenir molt més en compte de cara a les assignacions pressupostàries de les ABS. Sembla correcte que sigui així, però també caldria que els resultats assistencials, entre els que cal tenir en compte aquestes enquestes de satisfacció dels pacients, també tinguessin alguna consideració a l’hora de fixar els pressupostos econòmics de les diferents ABS i al mateix temps seria un estímul pels diferents equips assistencials per treballar cada dia millor.

Afortunadament ja fa uns anys que cada vegada disposem de més elements d’avaluació elaborats amb rigor, molt en especial, des de la central de resultats de l’AQUAS. La informació que s’ha presentat ara, probablement formarà part del proper informe d’atenció primària de la central de resultats conjuntament amb d’altres indicadors. Esperem que es vagin incorporant indicadors prou significatius que permetin posar encara més en valor la tasca de l’APS, com per exemple el pressupost de cada ABS o el % de compliment del contracte de CatSalut, entre d’altres.

Les 3 millors ABS de cada Regió Sanitària (RS)  ordenades de la primera a la tercera són:

RS Alt Pirineu-Aran                                        RS LLeida
Alt Urgell Sud       8,46                                      La Granadella       8,75
Tremp                    8,40                                      Ponts                     8,5
Pobla de Segur      8,31                                      Lleida-2                 8,29

RS Tarragona                                                   RS Girona
Alt Camp Oest      8,62                                       St. Joan les Fonts   8,65
Cornudella            8,53                                       Vall d’en Bas         8,58
Alt Camp Est        8,34                                       Perelada                 8,56

RS Catalunya Central                                      RS Terres de l’Ebre
Baix Berguedà       8,56                                       Flix                         8,38
St. Quirze Besora   8,39                                       L’Aldea                  8,34
Sta. Eugènia de B. 8,36                                      Terra Alta                8,25

RS Barcelona
St. Gervasi             8,41
Palau-Solità           8,39

Vallcarca               8,35


www.rbaestudisiprojectes.cat

7 comentaris:

  1. Només una petita puntualització. La "medalla de bronze" de satisfacció global dels EAP de Tarragona li correspon a l'EAP Alt Camp Est que puntúa 8,34, per damunt dels 8,31 de Tarragona-8.

    Gràcies per la informació, sempre actualitzada, i les opinions, assenyades, que comparteixes en aquest bloc.

    ResponElimina
  2. Disculpes per l'errada que rectifico ara mateix … Gràcies per avisar...

    ResponElimina
  3. Estic molt d'acord en l'atenció i satisfacció atorgada al CAP SANT GERVASI. Bon equip, bona gestió i personal amable i eficaç

    ResponElimina
  4. Estic molt d'acord en l'atenció i satisfacció atorgada al CAP SANT GERVASI. Bon equip, bona gestió i personal amable i eficaç

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una EBA, fet que hauria de fer reflexionar a algunes persones, sobre la bondat d'aquestes fòrmules organitzatives, sobretot per la implicació i motivació de tots els professionals que hi treballen.

      Elimina
  5. Bon dia!
    Una puntualització: EBA Vallcarca no és la 3ª ABS en valoració de la Regió Sanitària de Barcelona, sinó la primera donat que EBA Vallcarca gestiona tant l'ABS Sant Gervasi (1º en valoració) com l'ABS Vallcarca (3º en valoració).

    Salutacions
    Dra. Azucena Carranzo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament: les ABS de Vallcarca i Sant Gervasi, estan gestionades per la mateixa EBA, fet que no es contradiu amb la valoració dels ciutadans que entenen que l'ABS Sant Gervasi mereix una valoració una mica més alta que l'ABS Vallcarca (un 0,7% més de valoració). Per tant les dues ABS están molt pròximes en valoració, com per altre banda es lògic tractant-se de la mateixa EBA que gestiona les dues ABS.
      Moltes gràcies per la seva puntulaització

      Elimina