dimarts, 26 de gener del 2016

Va de nomenaments


Joan Guix nou secretari de Salut Pública del departament de Salut


Josep Maria Piqué, nou director general del SAAS (Servei Andorrà d’Atenció Sanitària)   El Dr. Joan Guix nou secretari de
Salut Pública 
En el consell executiu d’avui el Govern ha aprovat el noment de Joan Guix i Oliver com a nou secretari de Salut Pública del departament de Salut. El Dr. Guix és Cirurgià. Nascut a Barcelona també és especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i diplomat en Epidemiologia entre altres titulacions. És simpatitzant d’ERC amb qui va anar de número 2 en les últimes eleccions municipals a l’Ajuntament de Reus. Guix és exmilitant del PSAN i posteriorment d’ICV de qui es va allunyar per la deriva d’aquesta última formació respecte del procés independentista. Va ser gerent de l’Institut Municipal de l’Institut de Salut Púbica de l’Ajuntament de Barcelona i gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Amb anterioritat havia estat director mèdic de l’Hospital Sant Joan de Reus i últimament era el responsable de l’Agència de Salut Pública de Catalunya al Camp de Tarragona. Estem, per tant, davant del primer nomenament del Departament de Salut  que recau en algú que coneix “l’ofici” i té experiència concreta en les responsabilitats que haurà d’assumir a partir d’ara i una formació adient al càrrec que ha d’ocupar. Persones que han  treballat amb ell asseguren que és una bona persona i excel·lent professional. Tant de bo l’encert guiï la seva gestió.

Ha sorprès que els nomenaments al Departament de Salut s’hagin reduït només al del Dr. Guix. Avui se n’esperaven tres o quatre més, que han estat posposats per a finals de setmana. Segurament alguna dificultat interna hi deu haver quan no es consoliden els candidats a ocupar els diferents nivells de responsabilitat. És sabuda la manca de quadres directius preparats dins d’ERC, però tantes dificultats a l’hora de trobar candidats tampoc eren esperables. Sigui com sigui, en una posterior entrada al blog intentaré aportar algunes explicacions al voltant d’aquestes dificultats.

En la llista de candidats, a hores d’ara semblen ja confirmats dos propers nomenaments: el de Josep Maria Argimón que segons sembla substituiria a Francesc Brosa en la subdirecció del Servei Català de la Salut. El Dr. Argimón ha refermat el seu prestigi professional després de la seva brillant gestió al front de l’AQuAS (Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries), etapa en la que només ha tingut una relliscada amb la mala estratègia comunicativa seguida per informar públicament del projecte VISC +, que en aquesta nova fase, sembla que passarà a l’oblit si més no temporalment.

El segon nomenament que sembla confirmat és el del Dr. Antoni Dedeu, que presumiblement agafarà el relleu de Josep Maria Argimón al front de l’AQuAS. El Dr. Dedeu, a qui també se’l relaciona amb ERC, sembla que havia tingut alguna responsabilitat a l’ICS en qüestions internacionals i amb el departament de Salut, i que d’alguna manera havia treballat amb diferents organismes internacionals de l'àmbit de la salut.  Se’l considera molt relacionat amb David Elvira actual director del CatSalut. El Dr. Dedeu en opinió de persones que el coneixen està ben valorat a nivell personal i com a professional. Actualment ocupa el càrrec de Director de Recerca i d’Intercanvi de Coneixement al Digital Health Institute a Edimburg (Escòcia). Sembla doncs que de la llista de 20 noms que ERC havia fet arribar a altes instàncies del departament de Salut, ja n’hi ha tres de col·locats. Encara en queden 17 !

Josep Maria Piqué amb Boi Ruiz
anterior conseller de Salut
I mentre a Catalunya anem marejant la perdiu, a Andorra van per feina. Ja s’ha fet oficial la contractació del Dr. Josep Maria Piqué, ex director general de l’Hospital Clínic de Barcelona que s’incorporarà al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària  (SAAS) en les properes setmanes. Després de mesos de converses i de anades i vingudes, finalment el Dr. Piqué ha dit sí a la proposta que li han fet des del govern andorrà. El repte és important atès que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària té problemes importants que caldrà abordar amb urgència si es vol que es redueixi el dèficit important que pateixen. Aquest nomenament ha estat impulsat pel nou ministre de sanitat andorrà Carles Álvarez Marfany.


Aquesta notícia és tot un èxit de la sanitat andorrana i un absolut fracàs de la sanitat catalana, que deixa escapar a qui ha estat un dels excel·lents gestors que han passat pel Clínic, continuador de la tasca de Joan Grau i de Joan Rodés i que ha contribuït a consolidar aquest hospital probablement com el millor hospital de Catalunya.  I mentre tant, aquí anem proposant a persones amb un currículum fluixet per determinats càrrecs de responsabilitat.  Felicitats a qui correspongui 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada