dijous, 28 de gener del 2016

Tornen les cartes als Reis d’Orient


El secretari general del departament de Salut i el director del CatSalut es reuneixen amb representants de l’anomenada “marea blanca”


Si les peticions formulades són ateses això implicaria que s’haurien de deixar de prestar determinats serveis de la cartera pública, perquè els diners del pressupost 2016 no permetran excessives alegries  



Paral·lelament a l’anunci de canvis en la direcció del departament de Salut, els “salvadors de la sanitat pública catalana” han decidit tornar a la càrrega per defensar les seves opcions polítiques disfressant-les  amb una suposada defensa de la sanitat pública. Obliden que Catalunya té un dels millors sistemes sanitaris públics del món, malgrat la seva insistència en aconseguir just el contrari.

Ahir alguns mitjans de comunicació es van fer ressò de la reunió que alts directius del Departament de Salut varen tenir amb membres de l’anomenada “marea blanca”. En concret per part del Departament hi varen assistir el secretari general Albert Serra, i el director del CatSalut David Elvira; la marea blanca estava representada en la reunió per unes 10 persones  a banda del suport que tenien a fora format per una trentena de persones. En la reunió la marea blanca que s’autoanomena “plataforma unitària en defensa de la  sanitat pública de Catalunya” va presentar la seva llista de reivindicacions. A la reunió no hi va faltar la gens improvisada presència del conseller Comin, que va aparèixer tot d’una per fer-se la foto amb la gent de la marea, a qui va saludar efusivament i marxant tan de pressa com va poder per eludir cap mena de compromís, més enllà d’acceptar una nova reunió amb la plataforma, a celebrar properament.

Aquesta reunió s’emmarca en les directrius que ERC ha marcat al departament de Salut, en el sentit que no es vol que a sanitat es produeixi cap mena de protesta, ni hi hagi cap situació que alteri la “pau social”. Per tant preparem-nos a veure escenes com la d’ahir. És evident que reunir-se amb la gent es positiu, i no ho critico, però al mateix temps es pot convertir en una arma de doble tall, si s’assumeixen compromisos que després no es podran materialitzar. Quan la gent se n’adona que has estat marejant la perdiu i que no has pogut assolir el que t’havies compromès, llavors la reacció pot ser molt més virulenta que si des del primer moment els expliques que les seves reivindicacions estan molt bé, i en general totes elles poden resultar positives per la sanitat pública catalana, però que hi ha una limitació que es diu pressupost. I que a partir de les possibilitats que es deriven d’aquest pressupost, cal prioritzar per que malauradament els recursos no arriben a tot arreu. 

I es que les peticions de la marea blanca són pròpies d’una carta als reis, d’aquelles que resulten impossibles de complir fins i tot per els pares més despresos. Veiem-ne algunes:
  • Reobrir quiròfans (se suposa que els de tarda, per que al matí no se n’ha tancat cap) amb la repercussió econòmica que això implica de pagament als professionals). D’on sortiran els diners? Quina prestació es deixarà de pagar per poder pagar aquesta? 
  • Reobrir plantes tancades. Se suposa que per omplir-les, però la pregunta és amb qui. El cost de posar en servei unitats d’hospitalització és enorme, i l’ocupació d’aquests llits no està garantida. No seria molt més raonable demanar un estudi ben fet de les necessitats de llits d’aguts a Catalunya i fer-ho d’acord a les diferents realitats d’hivern i estiu?   
  • Disminuir llistes d’espera. En aquesta petició hi podríem estar ben d’acord, tot i que sense més recursos ha de ser difícil d’assolir, i per tant, considerant que el pressupost 2016 no serà massa millor que el del 2015, la pregunta continua sent, d’on sortiran els recursos? Quines prestacions s’hauran de deixar de donar per assolir aquesta fita?
  • Garantir una sanitat 100% publica sense concerts amb empreses amb afany de lucre. Pel que sembla el conseller Comin ja ha donat instruccions de que el Parc Taulí no derivi més malalts ni a la Clínica del Vallès, ni a l’Hospital General de Catalunya. I què passarà amb l’Hospital del Sagrat Cor? De tota manera això és la punta del iceberg, perquè als centres de salut mental i als sociosanitaris hi ha moltes empreses amb afany de lucre. Què farà el CatSalut amb els malalts? Els deixaran a casa? Per cert, sembla que ningú ha parlat amb Quiron Salud per veure com es portarà a terme aquesta decisió i analitzar les repercussions econòmiques que se’n derivin.
  • No fragmentar l’ICS. Aquesta sembla una petició més política que altre cosa. Les polítiques sanitàries es defensen al Parlament a través dels representants polítics i en aquest sentit hi ha un acord dins de Junts pel Sí que s’hauria de respectar, tot i que sembla que ERC està disposada a tirar pel dret. Veurem que passa amb aquest tema. 


Altres peticions com frenar el projecte VISC + em semblen de pur oportunisme polític. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada