divendres, 15 de gener del 2016

Al Departament de Salut es va configurant el nou equip


Albert Serra Martín nou secretari general del Departament en substitució de Roser Fernández


Molt probable substitució de Josep Maria Padrosa al front del CatSalut, per David Elvira 



Albert Serra, nou secretari general del
Departament de Salut
Una vegada ha pres possessió del seu càrrec el nou conseller de Salut, en la primera reunió del nou govern de la Generalitat s’ha procedit al nomenament del secretari general del Departament en la persona d’Albert Serra i Martín, càrrec que en les dues legislatures anteriors havia estat ocupat per Roser Fernàndez persona d’una gran discreció però amb una eficiència molt notable.

El Sr. Serra i Martín, tampoc es metge, però cal dir que en el càrrec que ocuparà tampoc hi ha cap necessitat que ho sigui. És llicenciat en ciències econòmiques i empresarials i en l’actualitat treballava com a Director de l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADE. Entre 1991 i 1999 havia estat gerent del sector de serveis a les persones de l’Ajuntament de Barcelona, i sembla que professionalment ha estat molt relacionat amb la docència amb diferents funcions en aquest àmbit. Tot i que de sanitat no en té coneixements, sembla que en canvi si que té una bona experiència de com funcionen les administracions públiques atesa la seva feina durant 8 anys a l’Ajuntament de Barcelona, quan estava governat pel PSC. 

Per altre part cada vegada pren més força el nomenament del Sr. DavidElvira com a nou director del Servei Català de la Salut substituint Josep Maria Padrosa. Sembla que el seu nomenament pot produir-se en el consell de govern de dimarts vinent. A mesura que ha anat agafant força la possibilitat del seu nomenament, en paral·lel s’han incrementat les veus reconeixent les seves capacitats. David Elvira és llicenciat en Economia i Empresa. Tampoc és metge, però com en el cas del nomenament anterior tampoc li cal, sobre tot si està ben assessorat des d’aquesta vessant. De fet, dels últims directors del CatSalut només el Dr. Padrosa era llicenciat en medicina.

Elvira ha desenvolupat activitats de recerca en l’àmbit de l’avaluació econòmica de serveis sanitaris tant en l’Institut Municipal de Recerques Mèdiques de Barcelona  com a l’Hospital Vall d’Hebron. Ell és doncs un home de la sanitat. Ha estat consultor internacional per la Organització Mundial de la Salut i pel Banc Internacional Americà de Desenvolupament , en les àrees de gestió i planificació sanitàries i en l’avaluació econòmica de fàrmacs i serveis sanitaris.

Pel que fa al Departament de Salut, David Elvira havia estat entre 2009 i 2010  director general de Recursos Sanitaris i del 2007 al 2009 cap del Gabinet d’Informació i Estratègia. Anteriorment havia tingut responsabilitats en la coordinació dels Sistemes d’Informació i també havia dirigit l’Oficina de Gestió de Projectes. A destacar que des d’octubre de 2013 és membre del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i Progrés del president de la Generalitat (CASOST).  Estem doncs davant d’una persona que té un coneixement ampli del món de la Sanitat.  En aquests últims temps, David Elvira ha estat responsable de les Relacions Corporatives de Sanofi a Espanya, activitat que ha combinat amb la docència a la UPF.
David Elvira, serà molt probablement, el nou
director del Servei Català de la Salut 
Per la importància cabdal que el CatSalut té com asseguradora pública de l’assistència sanitària dels catalans, és bo conèixer el punt de vista del nou director de l’entitat, i mentre no hi hagi la possibilitat  de poder parlar personalment amb ell, pot  ser interessant repassar alguns articles d’opinió que Elvira ha publicat en diferents mitjans de comunicació.

Així en el diari Ara del 07/09/2015 en un article titulat “Pragmatisme independentista per la salut de Catalunya” David Elvira feia referència a uns articles publicats 4 anys abans en el mateix diari, signats per ell mateix i Toni Comin (ara recent estrenat conseller de Salut) en els que a nivell intel·lectual es veu un trànsit des d’una visió situada inicialment en la reforma federal de la Constitució per mica en mica traslladar-se cap a una posició més decantada a l’independentisme. Elvira diu que “l’estat propi de Catalunya serà social o no serà i per això, una política com la sanitària, que és el pilar de l’estat del benestar, ha de tenir una agenda clara, consensuada i a punt per ser aplicada en el curt termini després del 27S” i en un altre punt de l’article afegeix: “A partir del 27S necessitarem un nou lideratge en política sanitària i del benestar que generi tranquil·litat en la ciutadania i garanteixi una atenció excel·lent”

Certament, un article premonitori, escrit quan ell encara no tenia ni idea del paper que li acabaria tocant jugar. Ara té doncs la responsabilitat d’aplicar-se la seva pròpia medicina. Tant de bo li surti bé.   


Hi ha encara altres articles interessants que resumiré en una propera entrada al blog  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada