dilluns, 17 de febrer del 2014

Vaga de MIR als Hospitals Vall d’Hebron


El nou gerent de l'ICS davant d'un primer conflicte que ell no ha generat

(veure notícia d'última hora al peu del post)


Fa ja setmanes que el conflicte està en fase larvària. Tot va començar quan l’ICS va decidir aplicar una directiva europea sobre salut laboral per la qual les hores de treball no poden superar les 48 hores setmanals. Més 400 metges MIR han convocat a partir de demà dimarts una vaga indefinida per protestar contra les retallades i especialment contra la reducció de guàrdies que segons diuen fa insostenible el model actual de formació especialitzada. També han convocat una gran manifestació pel dia 19 a Barcelona.




Sense voler entrar en el conflicte, reprodueixo el text de la pàgina web dels Hopsitals Vall d'Hebróen el que s'explica la posició de la direcció del centre. Més avall, el comunciat de premsa del metges MIR convocants de la vaga. Les explicacions dels responsables de Vall d'Hebron diu aixì:   

"Comunicat de la Gerència de l'Hospital arran de la convocatòria de vaga anunciada pels metges residents
Davant la vaga convocada pels metges residents de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la Gerència del centre vol manifestar:
L’Hospital garantirà l’atenció urgent, programada (quirúrgica i mèdica) i de consultes externes a tots els pacients; vetllant perquè en tots els dispositius hi hagi els recursos necessaris per oferir la millor atenció a la població.
Per a aquesta convocatòria no s’han decretat serveis mínims, tal i com marca la legislació vigent. La tasca dels residents serà assumida per facultatius del centre.  
La limitació d’hores de guàrdia anuals dels residents, motiu de la convocatòria, ve determinada per una directiva de la Unió Europea, encaminada a garantir la salut laboral dels professionals, que estableix que no es poden superar les 48 hores setmanals de jornada laboral.
Per donar compliment a aquesta normativa i, alhora, adequar la seva aplicació a les necessitats específiques de cada centre, l’Institut Català de la Salut va fer la Instrucció 07/2013, de 29 de juliol, que estableix que el nombre màxim anual d’hores de guàrdia dels residents no pot superar les 850 hores. L’Hospital Vall d’Hebron compleix amb el nombre de guàrdies que marquen els programes formatius de les especialitats (aprovats pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat), que estableixen que els metges residents han de fer un mínim de 4 guàrdies al mes.
La mateixa instrucció, que s’està aplicant de forma progressiva a cada hospital, contempla la possibilitat d’una certa flexibilització organitzativa interna, que es concreta mitjançant el desenvolupament de plans funcionals de guàrdies específics. Aquests plans han de permetre trobar l’equilibri entre el compliment de les necessitats formatives dels residents i les necessitats assistencials dels centres.
Per poder adequar l’aplicació d’aquesta directiva europea a les necessitats concretes de cada especialitat, l’Hospital està treballant per definir els plans funcionals de guàrdia en col·laboració amb els residents, tutors, caps de servei i la direcció assistencial del centre.
En tot moment, tant la Direcció de l’ICS com la de l’Hospital Vall d’Hebron han estat en contacte amb els representants dels residents per a trobar una solució consensuada a aquest conflicte. L’Hospital considera els residents un element clau en la seva missió i continuarà vetllant en tot moment per mantenir el nivell de qualitat i de referència dels seus programes assistencials, de formació i de recerca."


Fins aquí la versió de l'Hospital. La realitat és que la directiva europea de les 48 hores setmanals existeix des de fa ja bastants anys i costa molt separar la seva aplicació de les retallades econòmiques no als serveis sanitaris, sinó als que els presten. De tots es sabut que la retribució dels metges MIR és molt baixa, i que la norma entre el col·lectiu és intentar fer el màxim d’hores de guàrdia per aconseguir una major retribució encara que vagi en detriment del seu oci o del seu descans. Si més no, els ajuda a pagar la hipoteca.

El problema es pot agreujar si altres hospitals de l'ICS s'afegeixen a la vaga, i fins i tot si el col·lectiu MIR de la resta de centres del SISCAT es solidaritza amb els seus companys de la Vall d'Hebron. Les vagues MIR acostumen a ser dures. En la memòria de molts hi ha encara aquelles vagues dels MIR de l'any 75, que van acabar amb expulsions de metges tant del propi Vall d'Hebron (llavors es deia d'un altre manera) i de Bellvitge, (que també es deia diferent). Esperem que en aquesta ocasió hi hagi espai per un acord que convingui a ambdues parts


El comunicat emès pels metges residents diu el següent:

Que cadascú jutgi… Tant de bo no siguin els malalts els que, com quasi sempre, acabin pagant les conseqüències de la manca d'acord entre els uns i els altres.

PS: Fa poca estona, ha arribat la següent informació:
L'ICS suspen l'aplicació de la Instrucció 7/2013 de 29 de juliol, que limita les guàrdies dels MIR a 850 hores anuals


[17/02/2014]
Sembla que hi ha un preacord per desconvocar la vaga
• Després de les reunions mantingudes en els últims dies entre la Direcció de l'Hospital Vall d’Hebron i els metges residents d’aquest centre hospitalari, i atès que la totalitat d’hospitals de l’Institut Català de la Salut estan elaborant els respectius plans funcionals de guàrdies, la Direcció Gerència de l'ICS acorda:

- Suspendre l’aplicació de la Instrucció 7/2013, de 29 de juliol, que limita el nombre màxim anual d’hores de guàrdia dels residents a 850 hores.

- Instar els hospitals que acabin de definir els plans de guàrdies que estan elaborant a través dels processos de diàleg que ja tenen establerts, per tal que aquests garanteixin la formació dels residents i, alhora, les necessitats assistencials de cada centre.


Aquesta información hauria de servir per desconvocar la vaga; tant de bo sigui aixì, atès que la reclamació dels MIR sembla, en principi, satisfeta. Podria ser que amb la mediació del Col·legi de metges, i el nou tarannà que Pere Soley i Carles Constante volem donar a l'ICS, el problema quedi solucionat

www.rbaestudisiprojectes.cat



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada