dissabte, 1 de febrer del 2014

L’Hospital de Reus: sembla que aviat hi haurà nou gerent


Cal una decisió sobre la gerència de l’Hospital. La situació actual fa, que secretari de l’Ajuntament i interventor, decideixin sobre el dia a dia del centre


Serà molt complicat assegurar la sostenibilitat futura de l’Hospital


L’Hospital de Reus està vivint les seves hores més baixes després de l’eufòria viscuda quan la seva inauguració a l’any 2010. L’Hospital va néixer amb un estigma, el de ser un hospital molt sobredimensionat per sobre de les seves necessitats. De fet, l’Hospital pertany a una època en la que es varen construir centres amb una superfície excessivament àmplia.  Per fer-nos idea de la dimensió del problema veiem la informació del quadre següent, en el que es comparen les dades dels últims hospitals catalans construïts tots de nou.



Ditribució de serveis assitencials al nou Hospital de Reus
De l’anàlisi d’aquestes dades, se’n deriven les conclusions següents:
Característiques del nou Hospital de Reus

  • Els hospitals de Puigcerdà, Reus i la Garrotxa són els que presenten una superfície construïda per llit més elevada
  • Aquests mateixos hospitals quasi doblen en dotació de llits per 10.000 habitants als altres dos de la comparativa
  • El cost del m2 més elevat correspon al l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi
  • Els cost per llit més elevat correspon a l’Hospital de Puigcerdà.
  • El fet que els Hospitals de Reus i la Garrotxa incorporin llits sociosanitaris dins del total de llits, encara empitjora  la seva situació respecte a la comparació amb els altres centres
  • Com a conseqüència d’aquesta realitat, tots els Hospitals que es troben per sobre del que seria la seva dimensió òptima, tindran problemes de sostenibilitat en el futur, com a conseqüència d’uns costos excessius de manteniment, d’amortització, de despesa energètica, de neteja, etc. Això pot posar en risc la seva viabilitat econòmica.
El faraonic nou Hospital de Reus
Davant d’aquesta situació està clar que el nou Hospital Sant Joan de Reus, necessita d’una gestió molt professional i responsable, que controli les despeses, i que intenti aconseguir vies alternatives de finançament. Entre aquests vies alternatives agafa força la possibilitat de llogar espais sobrants de l’Hospital a alguna institució sanitària de Reus que hi podria estar interessada. Cal doncs un gerent amb un perfil professional que garanteixi una gran percepció de la realitat i de les possibilitats existents.

Fins ara, han sonat diferents noms que assumir aquest encàrrec. El primer va ser el de Pere Vallribera, magnífic professional que avui en dia continua sent el gerent del Consorci Sanitari de Terrassa. Era un candidat seriós per ocupar el càrrec, però determinades indiscrecions el van allunyar de la nominació.   Un altre candidat ha estat la Dra. Pilar Closa, actual directora de l’Hospital, i excel·lent coneixedora de qui és qui, condició importantíssima per assolir l’èxit en al gestió. Un altre nom que ha estat considerat és el del Dr. Ramon Cunillera, bon professional pendent de trobar un nou encaix en el sistema i que sens dubte es mereix. Darrerament, hi ha però un altre nom sobre el tauler. Es tracta del Dr. Jordi Colomer, un altre bon gestor del sistema. El Dr. Colomer va començar la seva etapa de gestor a l’Hospital de Mataró, des d’on va passar a ocupar la gerència dels Hospitals Vall d’Hebron. La seva última destinació com a gerent hospitalari fou a l’Hospital de Sant Pau. El Dr. Colomer és un gestor dels anomenats “durs”, en el sentit que no s’arruga fàcilment davant de les dificultats. Els seus enfrontaments amb els  comitès d’empresa tant a Mataró com a Sant Pau són ben coneguts en el sistema.


El Dr. Jordi Colomer podría ser el nou gerent
de l'Hospital de Reus 
Sigui qui sigui qui acabi assumint la responsabilitat de la gerència de l’Hospital, el que està clar és que la decisió en aquests moments és urgent. D’una banda a Reus hi ha un alcalde que després de les dificultats que ha comportat el tema INNOVA, sembla que no es vol involucrar excessivament en el dia a dia de l’Hospital. Aquest fet ha comportat que tant el secretari  i l’interventor de l’Ajuntament de Reus hagin agafat la responsabilitat de “dirigir” des dels seus despatxos l’hospital. És fàcil entendre que amb tots els incidents derivats de l’afer INNOVA, qualsevol decisió estigui sotmesa a tota classe de titubejos i manca de criteri. En aquest cas ja no és només la “presa de poder” dels alts funcionaris com explicava en un altre entrada en aquest blog, sinó que a aquest fet s’hi afegeix un problema: el de tenir pànic a prendre decisions. Aquesta situació no hauria de prolongar-se ni un dia més.


www.rbaestudisiprojectes.cat  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada