dijous, 27 de desembre del 2012

Un Nou Govern per la Independència


El passat dilluns 24 de desembre Artur Mas prenia possessió del seu càrrec com a President de la Generalitat. Ens deia en el seu discurs que aprofitaria les festes per configurar el seu nou govern en el qual anunciava una certa continuïtat per aprofitar “el rodatge i l’experiència adquirida” pels membres del que havia de ser el govern dels millors i que  malauradament va ser el govern dels que van fer el que van poder. Avui, complint el seu compromís, ha anunciat la composició del nou govern de Catalunya  

Artur Mas és investit President de la Generalitat de Catalunya per
Núria de Gispert, Presidenta del Parlament  

Atès que aquest és un blog dedicat fonamentalment a temes de salut, començaré per celebrar la continuïtat de Boi Ruiz en el Departament de de Salut. I ho celebro en positiu per vàries raons:

La primera per que en aquests darrers mesos sembla que el conseller ha abandonat aquell protagonisme excessiu que tenia al començament de la legislatura anterior quan no perdia cap oportunitat de buscar protagonisme en els mitjans  en base a fer declaracions sovint controvertides en el sector salut i en la societat. Aquests últims mesos el conseller Ruiz ha estat molt més prudent, mesurant molt les seves paraules i procurant no encendre masses focs si aquests eren evitables, tot i que en alguna ocasió algun petit incendi evitable hi ha hagut (adjudicació ABS l’Escala per exemple).

La segona raó per la que aplaudeixo la seva continuïtat és per que assegura també la continuïtat de la major part del seu equip, i això és positiu pel sector, atès que en aquesta última legislatura és va anar configurant un equip de persones potent per liderar la sanitat catalana. La majoria d’aquests directius són molt vàlids per l’etapa que cal endegar a Salut on serà necessari entre altres coses fer una neteja interna de totes aquelles estructures no eficients que abunden  tant en el sí del propi departament com en les moltes empreses públiques, agències i consorcis que el configuren. 

El ministre Montoro amb cara de pomes agres va assistir a la
presa de possessió d'Artur Mas
com a nou president
de la Generalitat de Catalunya, en representació
 del govern espanyol.  
Hi ha encara una tercera raó que em fa pensar que la continuïtat del conseller Boi Ruiz és positiva. Es tracta del coneixement que ell té del sector. Ell sap millor que ningú que la situació de les empreses del sector Salut és dramàtica. Ell coneix perfectament la situació límit en la que estan moltes institucions sanitàries de la xarxa pública. Cal esperar doncs que les noves retallades anunciades es facin en àmbits que no afectin els ingressos dels centres sanitaris. Alguns d’ells no ho podrien resistir. El conseller Ruiz és perfectament conscient que en l’únic lloc en el que pot intentar reduir la despesa és en el terreny de les ineficiències internes del departament: Tots aquells diners que es gasten sense cap o molt poc valor afegit. Qualsevol decisió que pugui afectar econòmicament als centres de la XHUP comportarà d’immediat una mes que probable revolta social important, i això el conseller Boi Ruiz ho sap de sobres.

Alguns diuen que un dels factors clau en la continuïtat de Boi Ruiz al front del Departament de Salut ha estat la voluntat del Conseller Mas Colell que entre les diferents alternatives que es van plantejar va escollir la de la continuïtat atès que ja en coneixia la capacitat de retallar. Ara cal que la retallada es produeixi allà on és factible, és a dir en el sí de la feixuga estructura del propi Departament de Salut. 

Tot i ser independent Boi Ruiz continua al front del
 Departament de Salut, en un govern de marcat
perfil "polític"

En el nou govern hi ha un altre aspecte per  a mi molt positiu: la desaparició d’un dels pitjors consellers que hi ha hagut fins ara en la Generalitat moderna. El conseller Lluís Recoder  se’n va a casa. Aquesta és una bona notícia pels catalans que segurament podrem estar tranquils amb una certa estabilització del preu de l’aigua. El Sr. Recoder en dos anys encara no al capdavant de la conselleria de Territori i Sostenibilitat ha apujat el preu de l’aigua més d’un 25% amb l’excusa de que l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) estava en fallida. En lloc de plantejar-se les funcions d’aquesta agència, d’eliminar càrrecs directius d’aquest organisme mastodòntic i reduir la plantilla a la dimensió òptima d’acord a les funcions que la Agència hagi d’assegurar, el Sr. Recoder ha optat per la solució fàcil: apujar el preu de l’aigua i que paguin els ciutadans allò que ell ha estat incapaç d’arreglar. La seva última gestió en l’àmbit de l’aigua ha estat també polèmica: la privatització d’Aigües Ter Llobregat, que ha estat adjudicada a ACCIONA diuen que molt relacionada, igual que alguns familiars del propi  conseller, amb la Obra, però no precisament amb l’obra pública. Alguns relacionen aquesta adjudicació amb l’últim increment del preu de l’aigua que es farà efectiu a partir de l’1 de gener tot i que ell ja no en sigui el conseller. (*)     

Per altre banda el conseller Recoder ha estat un absolut fracàs per les infraestructures catalanes: ha paralitzat tot el que hi havia en curs llevat del desdoblament de l’Eix Transversal i ha estat incapaç de negociar amb els ministres espanyols del ram cap avenç significatiu per les infraestructures de Catalunya: aeroport del Prat, rodalies RENFE, accés al port de Barcelona, corredor mediterrani, quart cinturó, etc., etc. Un autèntic fracàs de gestió. En canvi a St. Cugat havia estat un molt bon alcalde (principi de Peter o del nivell d’incompetència).

El nou govern de Catalunya

El nou executiu presidit per Artur Mas estarà constituït per: 

Joana Ortega (UDC): Governació i Relacions Institucionals i vicepresidenta
Francesc Homs (CDC): Presidència i Afers Exteriors
Andreu Mas Colell (CDC): Economia i Coneixement
Irene Rigau (CDC): Ensenyament
Boi Ruiz (independent): Salut
Ramon Espadaler (UDC): Interior
Santi Vila (CDC): Territori i Sostenibilitat
Ferran Mascarell (independent): Cultura
Josep Maria Pelegrí (UDC): Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
Neus Munté (CDC): Benestar i Família
Felip Puig (CDC): Empresa i Ocupació
Germà Gordó (CDC): Justícia

Pel bé del país, pel nostre futur individual i col·lectiu, ens cal desitjar a aquest nou executiu del govern de Catalunya el millor dels èxits. Ja no estem davant del govern dels millors sinó davant d’un govern de valents. Avui en dia, tal com estan les coses, acceptar una responsabilitat de govern és d'autèntics valents. Molta sort a tots.


(*) Amb posterioritat a la publicació d'aquest esccrit, el dia 3 de gener, els mitjans de comunicació han informat que el Govern ha revocat la decisió d'adjudicar a ACCIONA la gestió de les aigües Ter-Llobregat. Aquest fet demostra que en aquella adjudicació inicial comentada en l'escrit hi havia "alguna cosa" que no encaixava massa bé.
                                                  

4 comentaris:

 1. l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC), adscrit al departament de Presidència, ha emés una resolució en contra de la concessió a Acciona, en comptes d'Agbar de ATLL. El Govern de la Generalitat fa un recurs contra el seu propi organisme....Bé, sobren comentaris. Pot ser si són valents, pot se si es creuen els millors...Tot plegat, si aixó ho fa l'anterior govern, la cridòria fora insuportable per tothom...Ja veus!AMic Ricard, tu els desitjes sort...ben intencionadament...quin remei! Jo que no reso ni tinc estampetes de sants al meu capçal, la única cosa que se m'acut és jurar (en hebreu)per tot el que vec. estem anestessiats per no dir acollonits amb la que cau, ja no treaccionem davant noticies que pretenen implicar en la merda a molts dels politics del pais i especialment a alguns del govern. Es clar! ara no toca! Aquest govern no m'inspira cap confiança. Pot ser soc victima dels temps i ja formo part de la majoria silenciosa que no es creu res, peròq ue tampoc espera res. Escoltar avui al conseller de Presidència era tot un espectacle penós, confesso que mai m'ha agradat el senyor Homs.
  De veritat, cal desitjar sort als catalans de tota mena , condició i pensament, perquè ho tenim negre, negre. No se si anem a Itaca. Mes be penso que no sortim de Troia i que els murs ens cauen damunt.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Amic Gerard: primer de tot bon any i molta sort. Coincideixo amb tu pel que fa a la valoració del tema ATLL. L'embolic l'ha causat l'ex conseller Recoder (una autèntica joia) amb una decissió precipitada per tal d'aconseguir ingressos en l'exercici 2012 i reduir així el dèficit de l'any passat. Entenc la postura de la Generlitat que ha de tornar 200 milions a ACCIONA que ja no té per que se'ls ha gastat en nòmines i proveidors aquest mes de desembre. Com es tornen el diners a ACCIONA? Crec que amb aquesta fugida endavant que tècnicament no s'enten, el que es preten és "qui dies passa anys empeny..." i quan hi hagi una decisió judicial potser ja tindran diners per tornar a ACCIONA el que han adelantat ara, En qualsevol cas, un desori.

   Intenta portar-te bé si més no fins demà, sinó el reis passaran de llarg del teu balcó...

   Elimina
 2. Una cagada és una cagada...i aquesta és grossa. molt grossa. és bó que la cagada en qüestió tingui una explicació, en tot cas pobre, però no eximeix el govern de la seva incompetència ( al menys en aquest tema).
  El balcons republicans són "lliures" de monarques des de fa molts anys. Pel meu balcó passen de llarg reis, princeps i princeses i el Ducs, al menys el del Palma, tampoc s'han aturat a oferir-me negocis...ni regals, ni treball, ni negocis...A veure si el govern nacional s'inventa una mena d'Olentzero, personatge que nodreix de joguines els nens vascos...no sé...el "Llenyataire del Nadal" o "El Llesques", alguna cosa molt, però molt catalana que emprenyi al Rivera o al Cañas, alguna cosa que tregui de les seves a Boadella...Tinc alguns apunts sobre el "govern de valents" al qual fas referència. Potser si, alguns ho són. També hi ha alguns cretins...saps que passa? que encara em dura l'esperit nadalenc...no tinc forces ni empenta, avui, per polemitzar més del compte amb ningú. Tan cert és com el molt que t'aprecio i admiro. Prometo que passat el darrer erupte nadalenc intentaré contrastar parers en relació als valents i als pobres que els sofrim. Començo a pensar que en la etapa que ve, tot i que cal demanar seny, aquest no pot ser igual a silenci o a assentiment per avorriment o per actitud estuporosa. Afirmo que el mon està en mans dels "dolents" i Catalunya també...serveixi aquesta premisa per polèmiques futures...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Només una consideración a mic meu; dic govern dels valents per que cal ser-ho per afrontar el repte de governar en les condicions actuals. Ara bé, també és cert que en aquest govern n'hi ha algun que hi continua segurament per que no té altre possibilitat professional i per tant l'alternativa és o l'atur o la conselleria i tal com estan les coses algú pot haver-se decidit per la conselleria. També hi ha els oportunistes polítics, que passen del país, de la crisi i de tot el que vulguis, i només els val el seu "ego".
   Tanmateix deixa'm esmentar dos valents: el president Mas i el conseller Mas Colell. Jo ho veig així...i segurament en podria afegir algun altre a la llista

   Elimina