dimecres, 5 d’agost del 2020

Un abans i un després


El controvertit Dr. Oriol Mitjà, amb els seus encerts i les seves errades, avui ha encertat plenament quan en una piulada a Twitter ha dit que l’actuació del departament de Salut ha experimentat un canvi en positiu, després que s’hagi nomenat al Dr. Josep Maria Argimon secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.




En la seva piulada, el Dr. Mitjà destaca algunes de les actuacions del Dr. Argimon:
Realització d’un Pla director per enfocar les actuacions contra la Covid-19.
Tests massius PCR a les zones en les que es produeix algun brot.
Increment en el nombre de rastrejadors.
Utilització d’una app pel rastreig de contactes.
Control de l’aïllament quan aquests s’ha de produir.

Crec que una bona part del sector està d’acord amb aquesta apreciació del Dr. Mitjà. Des que Josep Maria Argimon s’ha fet càrrec de la direcció de les actuacions contra la pandèmia es veu que hi ha un fil conductor, un programa de treball estudiat que es segueix sistemàticament per els actors del sistema sanitari. 

És cert que el nombre de nous contagis s’ha anat incrementant aquesta setmana, però aquest és un fet que el propi Dr. Argimon ja havia avisat que es produiria, i és conseqüència de dos factors: d’una banda la generalització de proves PCR a tots els sospitosos de tenir la malaltia, i de l’altre a la identificació de persones que tot i ser asimptomàtics són portadors del virus, i per tant tenen capacitat de contagiar a altres persones. Tots dos factors són molt importants de cara a contenir l’expansió del SARS-CoV-2.

Aquesta nova etapa en la lluita contra el coronavirus ens aporta perspectives d’una millor estratègia per combatre la pandèmia i ens estalvia aquelles pesades i avorrides compareixences de la consellera Budó, de la consellera Vergés i del conseller Buch. Parlaven, parlaven i parlaven sense dir absolutament res que convencés mínimament a l’auditori, i la majoria de preguntes que formulaven els periodistes eren repetitives, sense massa interès informatiu, i en algun cas fins i tot impròpies de gent educada. Ara per contra, ens trobem amb unes explicacions concretes, tècniques, sense gesticulacions, i amb mesures immediates i efectives. Per això al situació epidemiològica s’està controlant en aquells territoris en els que s’han aplicat mesures restrictives, malgrat les protestes d’alguns empresaris insolidaris i egoistes. 

És evident que prohibir tancar les sales de festa i discoteques, afecta l’economia de molts empresaris, i a l’ocupació d’alguns treballadors, però cal posar a la balança els costos econòmics i socials generats per aquestes i altres mesures i els resultats aconseguits si efectivament el nombre de contagiats es redueix, si el nombre d’atencions sanitàries que se’n deriven també es redueix i sobretot si a més s’han salvat vides.  

Tanmateix, sembla que les directrius implementades per atacar el virus, passen per actuacions preventives i actuacions estratègiques en àrees conflictives. En aquest sentit, cal destacar que el departament de Salut ha decidit actuar contundentment a Sabadell, Terrassa i Ripollet, que són tres nuclis que aquests últims dies han experimentat un creixement important del nombre de contagis. No es tracta, ara per ara, d’aplicar mesures restrictives, sinó de cercar possibles cassos de malalts que tinguin la malaltia d’una manera molt més proactiva, anant a buscar, en la pràctica, al malalt a casa d’ell, anticipant-se així a la capacitat de propagació de la malaltia. La decisió de que els ciutadans es facin la prova en les diferents carpes instal·lades per el SEM, és voluntària. També la ciutat de Granollers ha viscut una experiència similar. Aquesta recerca activa de possibles contagis, es podrà repetir un qualsevol indret de Catalunya en el que la xifres indiquin la necessitat d’actuar-hi amb rapidesa.  

Veurem els resultats de tot plegat, però pel moment sembla que anem bé. Ara cal difondre aquest Pla Director que han elaborat bàsicament el Dr. Argimon i el Dr. Mendioroz. Els propers dies en tindrem detalls.                           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada