dijous, 14 de juny del 2018

Els canvis per els canvis en l’administració pública no són una mostra de bon govern


Massa sovint, els partits polítics catalans propicien canvis en els càrrecs de l’administració pública, basats en criteris polítics, deixant de banda els efectes nocius que aquests canvis puguin tenir sobre les administracions i els administrats.



El departament de Salut és una víctima clara d’aquesta manera d’actuar: en dos anys i mig hi haurà hagut una important renovació de càrrecs, no sempre justificada per raons tècniques.      



Va ser al gener de 2016, quan els pactes entre els diferents partits que conformaven la coalició de “Junts pel Sí” va propiciar que per primera vegada en la història des del restabliment de la Generalitat el 1977, el departament de Salut passes a ser responsabilitat d’ERC. Es pot entendre com a normal que al fer-se càrrec per primera vegada de les responsabilitats d’un departament com el de Salut, ERC volgués imposar canvis en els principals llocs de responsabilitat del departament, situant-hi gent de la seva confiança. Aquests canvis, pretenien també acabar amb una imatge del departament massa relacionada amb el món de l’economia liberal. Els canvis varen afectar a bons professionals però varen permetre donar un gir a la imatge que s’havia anat apoderant del departament de Salut al llarg dels anys.

La nova consellera de Salut Alba Vergés i Bosch 
Alguns d’aquests canvis estaven justificats, però en canvi d’altres només es podien explicar sota una visió política de baixa volada: la col·locació d’afins al partit més enllà de la seva idoneïtat per ocupar aquell càrrec. Aquesta manera de fer comportava una primera conseqüència negativa, que és el temps que lògicament la persona que s’incorpora necessita per a posar-se al corrent de la matèria que té entre mans. Si aquesta persona és intel·ligent, es deixarà aconsellar, però si aquesta persona és d’aquelles que es pensen que pel fet de tenir un càrrec són més llestes que ningú, els danys causats per les seves decisions errònies poden ser importants.

Dos any i mig més tard... sant tornem-hi. Amb l’agreujant que aquesta vegada, el departament de Salut continua en mans d’ERC. Perquè tots aquests canvis? Quina necessitat hi havia? La imatge del departament de Salut s’havia recuperat respecte a etapes anteriors, tot i que a l'inici de la legislatura hi havia hagut algun problema precisament a causa de la inexperiència i el desconeixement del sector d’algun màxim responsable, però des d’un temps ençà, el departament rutllava. És cert que hi havia algun punt dèbil com per exemple a l’ICS, però és cert també que la resta estava prou cohesionada i tots plegats formaven un bon equip de treball. Canviar per canviar? Canviar per donar oportunitats a nous quadres del partit per formar-se en la gestió de serveis públics? Quin és l’objectiu de tota aquesta moguda només dos anys i mig després de la moguda anterior? La conclusió més fàcil de tot aquest ball de noms i càrrecs és que el que menys interessa a ERC és el bon funcionament de la sanitat pública. Els seus interessos passen per el partit, i el demés sembla secundari.

En conseqüència venen setmanes i mesos de baixa intensitat. La prudència aconsellarà als nouvinguts a anar amb peus de plom abans de prendre segons quines decisions. Començant per la nova consellera de Salut, continuant per la secretaria general del departament, i per la direcció del CatSalut. Tres llocs absolutament claus per el bon funcionament del sistema. De fet, a la consellera Vergés la problemàtica del departament de Salut no li és del tot aliena: ha estat membre de la comissió de Salut en dues legislatures consecutives i en aquesta última n’ostentava la presidència. Per tant, la música li sona. Altre cosa és tenir el millor criteri, i per aconseguir-lo caldrà que es rodegi d’un bon equip d’assessors. Per la seva banda, Laura Pelai la nova secretaria general del departament també coneix (tot i que de passada) el sector, atès que havia participat en tant que representant  de la UGT en el consell de direcció del CatSalut i en el consell d'administració de l'ICS. Tanmateix el seu coneixement es molt poc profund, centrat només en allò que s’hagi pogut parlar en el si dels òrgans en els que ha participat.  

Adrià Comella, nou director del CatSalut
Queda el director del CatSalut. Adrià Comella és un desconegut pel sector sanitari tot i ser metge. Prové de la secretaria general del departament de Justícia on havia format tàndem amb el conseller Mundó. Els que l’han tractat diuen que és un home eficient, que coneix bé el món de l’administració pública i que està ben valorat en el seu entorn de treball. Ve per tant precedit de bona fama però amb l’inconvenient que desconeix el món del sanitari tot i al seva formació de base. Segur que la transició que han acordat amb David Elvira serà per ell com un curs accelerat d’introducció al CatSalut, però això, tot i ser important no és el més important. Allò més important és formar-se criteri amb un profund coneixement de causa. Haurem d’esperar una mica a que això succeeixi.

A mi m’agradaria preguntar a les altes esferes d’ERC, si realment calia posar en risc novament al sector sanitari, només dos anys després de la primera moguda, i precisament quan l’equip anterior estava donant els millors fruits per al sistema sanitari.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada