dimecres, 29 de novembre del 2017

Els guardons TOP 20 2017: A la sanitat catalana no són temps de celebracions


Amb el conseller legítim a l’exili, i el departament de Salut intervingut pel govern de Madrid, aquest any els guardons TOP 20 han passat sense pena ni glòria.


Tot i així, malgrat els pressupostos indecents i discriminatoris de Cristóbal Montoro, i la grotesca supervisió de la ministra Dolors Montserrat, la sanitat catalana continua al TOP 1 de la sanitat estatal. L'article 155 de la Constitució pesa com una llosa sobre la sanitat catalanaAquesta setmana passada Madrid va tornar a ser l’escenari de la Conferència Hospitals TOP 20  que com cada any organitza IASIST i que mitjançant indicadors avalua la qualitat assistencial, l’eficiència dels centres i el seu funcionament. Tanmateix aquest any ha resultat especialment complexa atès que a primers del 2016 va entrar en vigor la nova CIE-10-ES per a la codificació internacional de malalties, derivada del Centre Nacional d’Estadístiques del Salut dels USA, i això ha comportat moltes dificultats als centres per adaptar-se a la nova codificació derivada d’aquesta nova classificació, fins els punt que els TOP 20, van córrer el risc de no poder dur-se a terme aquesta any, ateses les dificultats existents per a la codificació correcte per part dels centres. Tanmateix finalment s’ha tirat endavant el procés voluntari i confidencial d’aportació de dades, i s’ha pogut establir un nivell d’acompliment que ha desembocat en la publicació d’uns resultats que no tenen el format d’altres anys, atès que s’han hagut d’adaptar a les dificultats d’adaptació a la nova CIE-10-ES. Els guardons ho són a les trajectòries dels últims 5 anys, i no es corresponen amb la seva realitat assistencial de l’any 2016.  


La informació que es deriva de la classificació dels hospitals permet comparar-se uns centres amb els altres, i poder identificar àrees de millora en funció dels resultats obtinguts. Aquest any s’han establert dues categories: Les millors trajectòries del període 1010-2015, i un informe d’implantació del CIE-10-ES.
Així mateix s'ha incorporat un anàlisi dels equips d'atenció primària encara amb una mostra molt poc significativa, però que permet pensar que en anys propers pugui ser més àmplia, i això permeti començar a identificar equips d'atenció primària eficients, i conèixer les pràctiques que els porten a aquesta eficiència. Aquest tema tindria un especial interès a Catalunya, atès que permetria avaluar tres grups diferenciats de gestió a l'assistència primària. Els gestionats per l'ICS, els gestionats per entitats del SISCAT i també els autogestionats com per exemple les EBA.

Pel que fa als resultats dels hospitals catalans són els següents:

Hospitals TOP 20 Trajectòria 2010-2015 en Gestió Hospitalària Global:


Clínica Corachan de Barcelona
Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona
Consorci sanitari de l’Anoia (Hospital d’Igualada)
Hospital de Sant Pau de Barcelona
Hospital de Sant Celoni
Hospital de Mollet
Hospital de Tremp
Hospital de Berga
Hospital de Tortosa Verge de la Cinta
Hospital Dexeus de Barcelona
Hospital Joan XXIII de Tarragona

De 24 hospitals premiats 11 són catalans, equivalent al 45,8%

Hospitals TOP 20 Trajectòries 2010-2105 per les Àrees de:

Cor:                                                                Digestiu:
Cap hospital català                                         Cap hospital català

Múscul-esquelètic:                                         Respiratori:
Hospital de Mollet                                          Cap hospital català
                                                                                 
Sistema nerviós:                                             Ronyó i vies urinàries                       
Hospital d’Igualada                                        Cap hospital català

Àrea de la dona:
Hospital de Sant Pau de Barcelona
Hospital Joan XXIII de Tarragona

Millors resultats en la implantació del CIE-10-ES
Cap hospital català


Guardons TOP 20 especials 2010-2015:


Agrupació sanitària Sant Joan de Déu d’Esplugues-Hospital Clínic de Barcelona
Hospital Mútua de Terrassa
Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

A destacar que els guardons TOP 20 especials 2010-2015, reconeixen als hospitals que s’han mantingut de manera ininterrompuda en aquest període, al màxim nivell d’excel·lència. Dels quatre hospitals reconeguts amb aquest guardó, 3 són hospitals catalans. En la imatge els directius de Mútua de Terrassa amb el guardó que els acredita com un dels centres que s'ha mantingut al llarg d'aquest període al màxim nivell.  


En totes les classificacions els hospitals han estat citats per ordre alfabètic, independentment de la classificació real obtinguda per cada hospital en cada una de les categories. 

Ara caldrà veure si els guardons TOP 20 poden recuperar el seu format habitual a partir de l'any vinent.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada