dilluns, 3 d’octubre del 2016

Èxit de les Sisenes Jornades R+D+I en TIC Salut i Social de Vic


Més de 450 professionals es reuneixen a Vic en el que es pot considerar el primer “hub” en el que els àmbits de la salut i social comparteixen, intercanvien i actuen junts, amb les noves tecnologies.



A les Jornades es respirava un gran dinamisme entre els assistents  


Així és com molts dels emprenedors presents a aquestes Sisenes Jornades de Vic han aconseguit l’èxit. Un èxit basat en aportar solucions eficients a problemes existents, i en base a aquest principi és com han aconseguit clients, consolidar-se en el mercat i continuar desenvolupant nous productes per resoldre noves necessitats. Aquesta manera d’interactuar els uns amb els altres és el que pretenen aconseguir els organitzadors d’aquests jornades que veuen aquest espai com una plataforma en la que emprenedors i mercat sanitari interactuen en benefici de cada un d’ells.

L’edició d’aquest any celebrada a Vic ha estat tot un èxit si ho comparem amb les cinc jornades anteriors celebrades a Girona. Veiem sinó les dades d’assistència:

450 persones inscrites, 168 projectes presentats, 20 comunicacions, 10 speakers corner, 80 demostracions, 70 pòsters, 75 inscrits al B2B (espai de transacció de serveis entre dues empreses, business to business), etc. Tot això dut a terme en diferents formats de diàlegs, converses, taules rodones i presentacions. A aquest èxit d’assistència no hi és aliè el fet que per primera vegada aquestes Jornades hagin incorporat les necessitats del sector social que en aquest àmbit està molt menys desenvolupat que el sector salut, però que presenta un conjunt de necessitats que les TIC poden resoldre en molt bona mesura.  

Les TIC assumeixen doncs el paper d’acompanyar als professionals com una eina més per facilitar el seu treball, i ajudar-los a afrontar reptes com l’envelliment, la pobresa y la desigualtat. L’accés a la informació que les noves tecnologies han facilitat ha de permetre una democratización dels coneixements acabant amb el mite que només el metge ho sap tot, propiciant un canvi de rol i apoderant més als ciutadans, que tot i això han de considerar que no tota la informació disponible a la xarxa és absolutamente fiable, per això en opinión del Dr. Garcia Cuyàs director de la Fundació TicSalut "un dels reptes del sector salut i social és donar eines las ciutadans per tal que aquests puguin discernir entre la informació de qualitat i la que no ho és, tant a les xarxes socials com a internet  El repte que tenim plantejat els ciutadans en aquesta societat digital té una prioritat: l’atenció a les persones. "  

Entre les moltes aportacions i idees interessants que els diferents participants van anar deixant en el transcurs de les jornades,  destaco el comentari d'un emprenedor, diplomat en infermeria, que havia assolit l'èxit juntament amb un col·lega: "quan un emprenedor té una idea, i la vol intentar desenvolupar per introduir-la en el mercat , més li val tirar-la a la paperera. El primer que cal fer és analitzar les organitzacions, tractar d'identificar mancances, i partir d'elles generar productes que donin respostes." Crec que aquest comentari descriu molt bé l'ambient de dinamisme que es respirava per part de tots els participants.
A banda d’això, vull compartir una visió molt personal d’aquestes Sisenes Jornades. Sovint quan assistim a aquests tipus d’esdeveniments la gent es mou per les sales i els passadissos amb una certa calma i un aparent “dejá vu” en els seus rostres. A Vic vaig poder constatar aquest gran dinamisme en totes les persones amb les que em vaig creuar, tan a la sala de conferències com a la sala de pòsters i sobre tot en la sala on diferents expositors i emprenedors explicaven els seus projectes a aquells que s’hi mostraven interessats, amb una activitat gairebé frenètica. Em va xocar aquesta manera de viure les Jornades per part dels assistents, fet que ve  a corroborar l’interès que havien despertat.

L'acte de cloenda presidit pel conseller Comin
i l'alcaldessa de Vic  
La nota negra, va ser la cloenda del conseller Comin, que amb un discurs presidit per la improvisació, només se li va acudir parlar de la importància de les noves tecnologies de la informació i la comunicació i a recordar que són claus en la vessant de la salut”, com si algú dels assistents ho desconegués. Va parlar de l’aposta estratègica del departament de Salut per les noves tecnologies? quan ningú coneix com es manifesten en la pràctica aquestes apostes més enllà de que tot el tema de les TIC es vulgui fer dependre d’una secretaria general que fins avui no es distingeix precisament per la seva eficiència en la resolució dels temes que té plantejats. Antoni Comin tampoc va fer excessiu cas a les peticions de l’alcaldessa de Vic que va expressar la voluntat de la ciutat de voler continuar sent la seu d'aquest esdeveniment, ni sobre una reivindicació tan transversal a Vic, de la societat civil vigatana però també de la classe política i del món universitari de recolzament a la futura facultat de medicina de la UVic. Això sí, un dinar amb els col·legues de partit no hi podia faltar...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada