divendres, 21 d’octubre del 2016

Comin rectifica: ara vol comprar l’Hospital General de Catalunya (HGC)



Si aquesta proposta es consolida Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, haurà aconseguit pels seus conciutadans que el municipi conservi un dispositiu sanitari públic de  primer nivell

Tanmateix, l’HGC ha penjat una nota en la seva pàgina web en la que nega haver rebut cap oferta del Departament de Salut per la compra de l’Hospital



Una vegada més el conseller Comin canvia el guió, i allò que el departament de Salut tenia perfectament estudiat resulta que no ho estava tant i es veu obligat a canviar radicalment la seva postura. La improvisació i la frivolitat amb que Comin tracta els problemes de la sanitat catalana és certament preocupant.

Aquest matí, d’una manera sorprenent en una entrevista al programa “el matí de Catalunya Ràdio” que condueix  Mònica Terribas el conseller Comin ha deixat anar algunes afirmacions que val la pena tenir presents:
  • Al Vallès occidental no tenim hospitals generals bàsics
  • En algun moment s’hauria de fe la inversió per construir els hospitals de Rubí i Cerdanyola. No tenim els diners per fer-ho
  • L’Hospital General de Catalunya està entre Rubí, Cerdanyola i Sant Cugat. La casualitat ha volgut que sigui el lloc idoni. Té els 80.000 m2 que s’haurien de construir si féssim els dos hospitals nous.
  • Pagar 50 milions d’€ pel General de Catalunya és més barat que construir els dos hospitals nous
  • Si els propietaris de l’HGC no accepten l’oferta tornem al pla A (que l’activitat es faci a Terrassa) 

Sorprenentment, en la pàgina web de l’HGC la direcció del centre ha penjat una nota informativa en la que entre altres qüestions explica que no han rebut cap oferta formal del departament per la compra de l’Hospital General. Tot plegat sembla que va ser producte d’una “amenaça” del departament als dirigents de Quirón Salud, en el sentit que si no acceptaven determinats plantejaments els podrien acabar comprant l’hospital, però a banda d’aquest fet, sembla que no hi ha hagut cap mena de negociació ni tan sols s’ha manifestat oficialment cap interès per comprar l’Hospital ni s’ha formulat cap oferta de compra. 

Estem doncs davant d’una situació ridícula generada per un conseller que no sap on va, i d’un partit (ERC) que en matèria de sanitat no sap ni de quin peu calça. Començarem pel partit:

Alguns dirigents d’ERC de Rubí, han demanat que es creï un consorci per gestionar l’HGC. A veure, Sra., Alba Vergés, no havíem quedat que segons vostè i el seu partit crear un consorci sanitari a Lleida era “privatitzar” la sanitat? Com és que ara volen un consorci per gestionar l’Hospital General? Per quan la seva dimissió immediata? ERC no té criteri, ni sap on va en matèria sanitària. Què fan governant el departament de Salut? Nyap, rere nyap.

I ara unes preguntes al conseller, sobre les quals segur que no té resposta:
  • Si compren l’Hospital General de Catalunya, i això ho fa l’administració pública, que passarà amb l’activitat privada que es fa a l’HGC? Recordem que ERC és contrària a l’activitat privada en centres públics i com el CatSalut va haver de retirar una instrucció que ho regulava gràcies, entre altres, a la posició política d’ERC. Per altre banda, l’HGC sense l’activitat privada que avui representa entre el 80 i el 90%, no és viable. Han fet els números de tot plegat?
  • El conseller Comin diu que amb aquesta nova fórmula que ell proposa els treballadors de l’HGC passaran a ser treballadors del departament de Salut. Com es poden atorgar 1000 llocs de treball al sector públic sense convocatòria, vulnerant així els principis de mèrit i capacitat? 
  • Què passarà amb el fet que l’HGC té llogades dependències de l’HGC a la Universitat Internacional de Catalunya (Opus Dei)?
  • Per altre banda, tots som conscients que la sanitat pública catalana té dos greus problemes del tot prioritaris: les llistes d’espera i els sous dels professionals. Si el departament de Salut disposa de 50 milions d’€, no seria millor destinar-los a aquestes prioritats?

Personalment, la idea no em desagrada, però la veig irrealitzable. Per una banda el preu de 50 milions d’€ el trobo excessiu, sobretot si tenim en compte que IDC Salud va adquirir a l’any 2001 el General de Catalunya per 1.200 milions de pessetes, (7,3 milions d’€) com a conseqüència de la liquidació concursal de la unitat productiva constituïda per l’immoble, l’equipament, el personal i la subrogació dels contractes que poguessin estar en vigor. Pagar-ne ara 50 és una barbaritat, en contra del que pensa la presidenta del comitè d’empresa del General que ho veu un preu escàs.

Una vegada sabut que no hi han hagut converses serioses amb l’HGC al respecte d’aquesta compra, crec que tot plegat és una maniobra del conseller Comin per poder dur a terme la seva “desprivatitzacio” del General, salvant l’oposició de l’Ajuntament de Sant Cugat. Ell ha fet seva la proposta que feia l’Ajuntament de Sant Cugat i si el propietari de l’HGC rebutja l’oferta, els culpables seran ells, i el departament de Salut podrà tornar al seu pla A sense oposició motivada... Maquiavèl·lic? Sí, sens dubte, però possible. I més si el vicepresident Junqueras és al darrere.


Per cert, avui per avui, victòria clara del tàndem Conesa/Candini i per tant dels ciutadans de Sant Cugat. L'alcaldessa de Sant Cugat ha anunciat el seu posicionament en una compareixença dilluns vinent, però fonts de l'Ajuntament ho veuen positivament. Qui ha hagut de rectificar és el conseller Antoni Comin. Veurem com evoluciona tot els propers dies... 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada