dimecres, 21 de gener del 2015

Quart aniversari del blog


El dia 21 de gener del 2011 neixia el blog “rba salut i gestió”


Tot i que el nombre de visites és important,  no he aconseguit que el blog es converteixi en un espai de debat


Quan em vaig decidir a iniciar el blog, ho vaig fer pensant que més enllà dels debats sobre la sanitat catalana que es produeixen en molts àmbits de la societat, en aquests debats no hi participen d’una manera excessivament activa la “gent de la sanitat”. Sovint veiem com alguns polítics mal informats o amb clara intenció tergiversadora de la realitat opinen sobre qüestions sanitàries; el mateix es pot dir d’alguns periodistes que també desconeixen la realitat de la sanitat catalana, i fins i tot algunes organitzacions de la societat civil, adopten també una posició esbiaixada sobre determinades qüestions de la realitat sanitària del nostre país. És per això, que vaig imaginar aquest blog com un espai ideal per mantenir un debat permanent sobre les diferents qüestions que el dia a dia de la nostra sanitat ens depara, i que aquest debat havia d’estar protagonitzat pel que jo anomeno la “gent de la sanitat”.


La realitat ha estat ben diferent. No hi ha debat, i a mi en ocasions em fa sentir incòmode opinar sense que ningú argumenti en favor o en contra de les opinions expressades en el blog. I tot i que ja han passat 4 anys des que vaig iniciar el blog, penso que encara som a temps de poder enriquir-nos tots, intervenint en els debats i aportant noves idees i plantejaments. Sóc conscient de les dificultats que implica el fet d’opinar: et poses a l’aparador i els teus caps poden rebre informació addicional sobre la teva manera de pensar, i això podria acabar tenint repercussions en la feina. Tanmateix, tot i que no m’agrada, el blog ofereix la possibilitat de poder preservar l’anonimat de les opinions que s’hi expressin, per aquells que vulguin no córrer riscos al voltant dels seus llocs de treball.   

De la mateixa manera que no és fàcil generar debat per les raons apuntades més amunt, tampoc he aconseguit fins ara millorar les col·laboracions al blog. Costa molt assumir riscos i entenc perfectament que la gent vulgui preservar la seva seguretat davant d’eventuals represàlies si el que es diu no agrada. Tanmateix l’oferiment fet l’any passat per que la gent de la sanitat vulgui escriure les seves opinions en el blog continua en peu. A veure si aquest any 2015 aconseguim generar debat i millorar les col·laboracions i per tant l’interès del blog. En aquest sentit, metges assistencials tant de primària com d'hospitals estan especialment convidats a col·laborar en el blog, a l'igual que el personal d'infermeria que ho vulgui fer. Amb el vostre ajut m'agradaria aconseguir la particiació de més gent en el blog per fer-lo més interessant i més divers. 

Pel que fa al blog, comentar que en aquests quatre anys de vida, el blog ha aconseguit a prop de 119.000 visites, de les quals 69.000 aquest carrer any. El primer any hi van haver 5.072 visites al blog (un 4,3% del total de visites); el segon any 12.000 visites addicionals (un 10,1% del total de visites); el tercer any l’increment va ser de 33.000 visites (és a dir un 27,7% del total de visites) i aquests quart any, l’augment ha estat de 69.000 visites (un 58% del total de visites).  A destacar que les 69.000 visites d’aquest any 2014, representen una mitjana d’unes 190 vistes al dia. La progressió en aquesta quatre anys ha estat doncs:
 

Any 2011         5.072 visites
Any2012        17.000 visites
Any 2013       50.000 visites
Any 2014     119.000 visites



Com a fets que destaquen, des del meu punt de vista en aquest últim any del blog, citaria entre d'altres, els següents:    
  • Nomenament de Pere Soley com a gerent de l’ICS
  • Fracàs (fins ara) de l’intent d’elaborar una Pacte Nacional de la Salut a Catalunya
  • Intensificació de les campanyes per denunciar la privatització de la sanitat catalana, que és del tot falsa
  • Canvis a la gerència de l’Hospital de Sant Pau
  • Fracàs de la negociació col·lectiva, que afecta a milers de treballadors de la sanitat a Catalunya, i que cal atribuir a patronals i sindicats per un igual
  • Concentració de poder mai vista, de la sanitat privada de Catalunya (fusió grups Quiron i IDC Salut)
  • Conflictes pel tancament de llis a Bellvitge
  • Col·lapses a urgències a Bellvitge i Vall d’Hebron
  • Nou Decret de compra de serveis per part del CatSalut
  • El Pla de Salut agafa gruix i es consolida en la Jornada anual de Sitges 


Per acabar vull agrair a tots els lectors del blog el seu interès per seguir-lo. Gràcies per la vostra paciència. Per tot plegat jo adquireixo el compromís d’anar escrivint sobre aquells fets que em semblen rellevants en el dia a dia de la nostra sanitat. Gràcies a tots una vegada més.


www.rbaestudisiprojectes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada