dijous, 1 de gener del 2015

L’Observatori ciutadà del Sistema Integral de Salut (SIS) de Lleida ja està constituït


La societat civil de les comarques de ponent, àmpliament representada, podrà conèixer de primera ma, sense interpretacions “interessades” tots els detalls del procés de constitució del SIS.


Ara cal que aquest Observatori a més de ser un òrgan participatiu i transparent, sigui sobretot proactiu en la difusió de tots els aspectes del SIS i en particular ha de desenmascarar les falses acusacions de privatització



El Passat 23 de desembre es va constituir a Lleida l’Observatori Ciutadà pel seguiment del SIS, un ens participatiu que ha de servir per resoldre els dubtes dels ciutadans al voltant del nou consorci públic que gestionarà la sanitat a les comarques de Lleida, llevat de la Vall d’Aran. Pel moment hi participen 16 entitats i col·lectius socials, i l’adhesió a aquest Observatori resta oberta fins aconseguir un màxim de 20 entitats adherides.

El Sr. Joan Ramon Saura és el president de l'Observatori
ciutadà que ha de vetllar per la transparència
i la informació del procés a la ciutadania
L’observatori ha nascut com a conseqüència de la tergiversació de la realitat que estaven (i estan) duent a terme algunes organitzacions a les comarques de Lleida, amb l’objectiu de boicotejar la posada en marxa del Sistema Integral de Salut, Lleida-Pirineus. Com és sabut, algunes organitzacions aixoplugades per una denominada “marea blanca” lleidatana acusen al Departament de Salut de voler privatitzar la sanitat pública de les terres de Lleida. Acusació que no té cap fonament més enllà de desgastar al govern i crear un clima d’inestabilitat social a Lleida. En aquest blog, però sobre tot en les veus d’alts responsables del Departament de Salut, s’ha repetit per activa i per passiva que no hi ha cap mena de privatització encoberta a Lleida, i que del que es tracta és d’unificar en un sol ens jurídic públic, totes les activitats sanitàries públiques que avui s’estan duent a terme a Lleida. És obvi que aglutinar en un ens públic, les activitats sanitàries públiques que avui es desenvolupen a Lleida, només pot tenir una naturalesa pública. Negar-ho implica o ignorància supina o mala fe.

Pel que sembla, aquest observatori que està presidit  pel Sr. Joan Ramon Saura que actualment és president del Banc dels Aliments a Lleida, canalitzarà les inquietuds ciutadanes per tal que siguin tingudes en compte en la constitució del SIS. L’Observatori es constitueix pel temps que es trigui a constituir el SIS, tot i que a proposta del Ple del propi observatori, es podrà proposar la pròrroga de la seva vigència.

De la mateixa manera que la "marea blanca" manipula fotos,
quan els convé manipulen la bona fe dels lleidatans
La creació de l’Observatori coincideix en el temps amb el fet que en alguns municipis lleidatans s’han començat a aprovar mocions contra la creació del SIS. En concret els municipis de Bellpuig i Maldà governats per  CiU han estat els primers a fer-ho, i sembla que altres ajuntaments com Vallbona de les Monges i Belianes, estarien en el mateix procés. També a Preixana i Tàrrega sembla que hi ha endegat un procés de recollida de signatures amb l’objectiu de reclamar als ajuntaments respectius l’aprovació de mocions en contra del consorci  públic lleidatà. Aquests fets demostren la desinformació de la gent, que signa de bona fe, en contra de la privatització de la sanitat pública lleidatana, i prova també el desconeixement que els regidors d’aquests pobles tenen del que realment es vol aconseguir amb el SIS. Per tot plegat, és molt important que aquest Observatori tingui una actitud proactiva, de manera que en lloc d’esperar que els arribin els problemes en les reunions previstes cada 3 setmanes, surtin al carrer a explicar als ciutadans que és el que realment es vol fer a Lleida. Ja n’hi ha prou d’aquesta mentalitat funcionarial de no abordar el problema fins que no el tens sobre la taula; cal actuar. I de manera immediata haurien de demanar audiència a aquests ajuntaments esmentats mé samunt per explicar als alcaldes i regidors la realitat del que s’està fent a Lleida. Cal explicar que no s’està privatitzant res, i dir obertament que els que estan recollint signatures en contra d’una suposada privatització estan jugant amb la bona fe de la ciutadania.

Toca doncs, sortir al carrer; toca informar sense esperar a rebre cap petició d’informació; cal anticipar-se al problema, i si a Belianes i Tàrrega, o Preixana o Vallbona de les Monges s’està preparant una moció en contra del Consorci cal anar a aquests municipis a informar als alcaldes i regidors, i si cal a la població. Sense pors; la veritat mai ha de fer por.

Aquesta és la foto anterior sense manipulacions: l'acte de
 constitució de l'Observatori

Senyors i senyores integrants d’aquest Observatori, no es limitin a fer reunions de rutina cada tres setmanes; facin el favor de moure’s; facin el favor de complir la missió que se’ls ha encarregat: informin als lleidatans; informin a la gent de bona fe que a Lleida la sanitat pública es garanteix a través del Consorci; expliquin que el Consorci és un ens públic participat exclusivament per entitats públiques; expliquin a la gent de Ponent, que hi ha malintencionats que estan mentint descaradament denunciant una privatització que mai s’ha plantejat; facin entendre que la millor garantia pel futur de la sanitat pública lleidatana passa precisament per la constitució d’aquest Consorci. Moguin-se; no s’esperin a les “reunions ordinàries”, vagin allà on es genera el problema: parlin amb la gent.   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada