diumenge, 7 de setembre del 2014

Reptes pel “nou curs” del conseller Ruiz


Poques novetats, bé per que no n’hi han més, bé per que no las va poder explicar totes


Interessant aplicació per telèfon mòbil, que aporta avantatges importants  



Dissabte passat, el conseller Ruiz va ser entrevistat al programa “el suplement” de Catalunya Ràdio. En l’entrevista es va formular alguna pregunta d’interès, però els neguits inicials de la periodista, o tal vegada l'excés de protagonisme que va voler tenir, amb interrupcions a les respostes del conseller i saltant d’un tema a l’altre quan li semblava, van impossibilitar que el conseller pogués acabar de concretar alguna de les respostes, fet que va impedir conèixer amb més detall les explicacions que el conseller anava donant. Afortunadament a mitja entrevista es va anar calmant, i va ser molt més respectuosa amb les explicacions que el conseller anava donant.  A títol d’exemple, quan la periodista en qüestió va preguntar pels reptes del nou curs, el conseller només va poder exposar dos punts: el primer va ser explicar que entre els seus objectius hi havia la voluntat de mantenir a la sanitat catalana entre les TOP d’Espanya, Europa i el món, i el segon feia referència als nous equipaments que Salut volia posar en funcionament per aquests propers 9 mesos; en aquest punt el conseller Ruiz va explicar que ara al mes d’octubre, s’inauguraria la fase II de les noves urgències de Bellvitge que ja inclourien les noves pantalles informatives que Salut volia instal·lar també en tots els hospitals d’aguts del SISCAT, i en les quals es podria veure el temps d’espera mitjà que caldria esperar, per cada un dels nivells d’urgència en que els malalts  estiguessin catalogats després del triatge. En paraules del conseller Ruiz, també s’inclouria informació del temps mitjà d’espera per cada un dels nivells, dels hospitals més propers a l’Hospital en el que es trobés el malalt.

I a partir d’aquest punt, el conseller ja no va poder explicar més projectes per aquest curs, atès que la entrevistadora va relacionar aquest sistema d’informació (gestió de cues per dir-ho correctament), amb les demores de les intervencions quirúrgiques, va interrompre al conseller, i es va centrar en el tema de les llistes d’espera, del que el conseller Ruiz n’ha parlat ininterrompudament des del mes de març i que és ja ben conegut per molts ciutadans.

Sobre aquest tema de les llistes d’espera el conseller va insistir una vegada més en el que ha explicat ja més de dues i tres vegades: el canvi de criteri que està preparant el Departament, pel que fa elaboració de les llistes d’espera i que s’aplicarà al 2015, que es basaran en criteris assistencials i socials en lloc de criteris administratius. Per tant la severitat, la situació social (actiu o aturat, passiu, amb fills al seu càrrec o no, etc.) seran prioritaris a igualtat de gravetat.  El conseller va confirmar allò que ja ha comentat en diverses ocasions, en els sentit d’assegurar que a final d’any, s’arribarà al 100% de cassos atesos dins del temps garantit d’aquelles 14 intervencions que com se sap és de 6 mesos. També va explicar que tot això es fa sense disposar de més diners, únicament amb millores de l’eficiència i va deixar entendre, que per l’any vinent no hi haurà més diners de fora del sistema.

El conseller Ruiz va tenir molt interès en explicar la nova aplicació per telèfons mòbils que es pot descarregar de forma gratuïta de la pàgina web del Departament de Salut, clicant sobre “061, CatSalut Respon”. Aquesta aplicació permet trucar des d’ella al 061 indicant nom i número de targeta sanitària. Aquesta trucada és atesa per un metge o una infermera, que disposen d’una pantalla d’ordinador en la que els apareix automàticament la teva història clínica. T’atenen i t’indiquen el que has de fer que en funció del que els hagis explicat. Aquesta aplicació junt amb la resta d’activitats del servei “061 CatSalut Respon” és una de les causes que justifica que tant les urgències com les visites a l’atenció primària hagin disminuït. A més si el mòbil disposa de geo-localitzador, en cas d’urgència vital, quan truques no cal que diguis res; el sistema et localitza i t’envia al Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), sense que ni tan sols hagis de donar l’adreça.

A partir d’aquí una pregunta sobre la regulació del cànnabis i res més d’interès, per donar pas a que el conseller respongués les trucades d’usuaris del sistema sanitari que van voler exposar el seu cas particular.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada